Nguyen Thi My Han * Bùi Thị Bích Hằng

* Tác giả liên hệ (ntmhan@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to evaluate the effects of inulin and fructooligosaccharides (FOS) on the growth performance and immune system of stripped catfish fingerling (Pangasianodon hypophthalmus). The experiment was randomly designed with 5 treatments (control, 0.5% Inulin, 1% Inulin, 0.5% FOS, and 1% FOS) and triplications for each treatment. After 21 and 28 days, several immune parameters including total erythrocyte cells, total leucocyte cells, number of each type of leucocytes and lysozyme activity were analyzed for evaluating of fish immune response. After 28 days, fish was weighted for estimation of growth performance and was challenged with pathogen (Edwardsiella ictaluri) for evaluating of bacterial resistance. Fish mortality was recorded daily for 14 days. After 3 days of infection with E. ictaluri, 3 fish in each tank were collected for immune assay. The results showed that hematological parameters and lysozyme activity of inulin and FOS supplemented treatments were higher than those of the control treatment after 28 days. The treatment of 1% inulin showed that the total number of leukocyte, monocyte, neutrophil, lymphocyte, thrombocyte and lysozyme activity were significantly higher than those of the control treatment after 28 days and the lowest mortality (42.67%) after challenge with E. ictaluri (p
Keywords: FOS, growth performance, immunostimulants, inulin, Pangasianodon hypophthalmus

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm tìm hiểu ảnh hưởng của việc bổ sung inulin và fructooligosaccharides (FOS) vào thức ăn lên tăng trưởng và sự đáp ứng miễn dịch tự nhiên của cá tra giống (Pangasianodon hypophthalmus). Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 5 nghiệm thức (đối chứng, 0,5% Inulin, 1% Inulin, 0,5% FOS và 1% FOS); mỗi nghiệm thức lặp lại 3 lần. Sau 21 và 28 ngày, các chỉ tiêu miễn dịch bao gồm mật độ tổng hồng cầu, mật độ tổng bạch cầu, định lượng từng loại bạch cầu và hoạt tính của lysozyme được phân tích để đánh giá đáp ứng miễn dịch của cá. Sau 28 ngày, cá được cân trọng lượng để tính tăng trọng và tiến hành cảm nhiễm với vi khuẩn Ewardsiella ictaluri để đánh giá khả năng kháng khuẩn. Tỉ lệ chết của cá được ghi nhận hàng ngày trong suốt 14 ngày. Sau 3 ngày cảm nhiễm với E. ictaluri, 3 cá /bể được thu để phân tích miễn dịch. Kết quả cho thấy các chỉ tiêu huyết học và hoạt tính lysozyme ở các nghiệm thức bổ sung inulin và FOS đều cao hơn nghiệm thức đối chứng sau 28 ngày cho ăn. Nghiệm thức bổ sung 1% inulin cho kết quả mật độ tổng bạch cầu, bạch cầu đơn nhân, trung tính, lympho, tiểu cầu và hoạt tính lysozyme tăng cao có ý nghĩa thống kê sau 28 ngày và có tỉ lệ chết thấp nhất (42,67%) sau khi cảm nhiễm với vi khuẩn E. ictaluri (p
Từ khóa: Cá tra, đáp ứng miễn dịch, FOS, inulin, tăng trưởng

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ahmdifar, E., Akrami, R., Ghelichi, A., and Zarejabad, A.M., 2011. Effects of different dietary prebiotic inulinlevels on blood serum enzymes, hematologic, and biochemical parameters of great sturgeon (Huso huso) juveniles. Comparative Clinical Pathology. 20(5): 447-451.

Bùi Thị Bích Hằng, Lê Văn Tèo, Trương Quỳnh Như và NguyễnThanh Phương, 2017. Ảnh hưởng của levamisole lên một số chỉ tiêu miễn dịch và khả năng kháng bệnh ở cá tra (Pangasianodonhyphophthalmus). Tạp chí khoa hoc TrườngĐại học Cần Thơ. 48b: 1-9.

Đặng Thị Hoàng Oanh và NguyễnTrúc Phương, 2010. Phát hiện vi khuẩn Edwardsiellaictalurigây bệnh mủ gan trên cá tra (Pangasianodonhypophthamus) bằng phương pháp PCR. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 13: 151-159.

Đào Ngọc Thủy, Ngô Lâm Trung Nguyên và Lê Thanh Hùng, 2012. Ảnh hưởng của mannan oligosaccharide trong sản phẩm ActigenTMlên khả năng tăng trưởng và cải thiện sức khỏe cá tra (Pangasianodonhypophthalmus). Trong Tuyển tập Hội nghị Khoa học trẻ ngành thủy sản toàn quốc lần thứ III, ngày 24 – 25 tháng 3 năm 2012, Huế. Trang 222 – 229.

Đỗ Thị Thanh Hương, 2014. Ảnh hưởng của fructooligosaccharidetrong thức ăn lên một số chỉ tiêu sinh lý, enzyme tiêu hóa, tăng trưởng và khả năng chịu stress của cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) giống. Báo cáo tổng kết đề tài khoa học và công nghệ cấp trường, Trường Đại học Cần Thơ. 83 trang.

Dung, T.T., Ngoc, N.T.N., Thinh, N.Q., et al., 2008. Common diseases of Pangasius catfish farmed in Viet Nam. Global Aquaculture Advocate. 11(4): 77-78.

Ellis, A.E., 1990. Lysozyme Assays. In: Stolen, J.S., Fletcher, T.C., Anderson, D.P., Roberson, B.S. and Van Muiswinkel, W.B., (Eds.). Techniques in Fish Immunology Fair Haven, SOS Publications, Fair Haven, pp. 101-103.

Eshaghzadeh, H., Hoseinifar, S.H., Vahabzadeh, H. and Ringø, E., 2015. The effects of dietary inulin on growth performances, survival and digestive enzyme activities of common carp (Cyprinus carpio) fry. Aquaculture Nutrition. 21(2): 242-247.

Glomski, C.A. and Pica, A., 2006. Erythrocyte of the piokilothrems: A phylogensisodyssey. Foxwell& Davies (UK) Limited publisher, 438 pages.

Grisdale-Helland, B., Helland, S. J. and Gatlin, D. M., 2008. The effects of dietary supplementation with mannanoligosaccharide, fructooligosaccharideor galactooligosaccharideon the growth and feed utilization of Atlantic salmon (Salmo salar). Aquaculture. 283(1):163-167.

Hoseinifar, S.H., Ahmadi, A., Raeisi, M., et al., 2016. Comparative study on immunomodulatory and growth enhancing effects of three prebiotics (galactooligosaccharide, fructooligosaccharideand inulin) in common carp (Cyprinus carpio). Aquaculture Research. 48(7): 3298-3307.

Hrubec, T.C., Cardinale, J.L., Smith, S.A., 2000. Heamtologyand plasma chemistry reference intervals for culture tilapia (Oreochromis hybrid). Vet Clin Pathol2000. 29: 7-12.

Ibrahem, M.D., Fathi, M., Mesalhy, S., Abd El-Aty, A.M., 2010. Effect of dietary supplementation of inulin and vitamin C on the growth, hematology, innate immunity, and resistance of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Fish and Shellfish Immunology. 29: 241-246.

Lê Thị Hoàng Mỹ, 2007. Tạo máu và sinh lý hồng cầu. Giáo trình huyết học và miễn dịch. Trường Đại học Y Dược Cần Thơ. 255 trang.

Lê Thị Mai Anh, 2013. Ảnh hưởng của Fructooligosaccharidetrong thức ăn lên một số chỉ tiêu sinh lý và tăng trưởng của cá tra giống (Pangasianodonhypophthalmus). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Phần B: Nông nghiệp, Thủy sản và Công nghệ Sinh học: 31:79-86.

Mahious, A.S., Gatesoupe, F.J., Hervi, M., Metailler, R., Ollevier, F., 2006. Effect of dietary inulin and oligosaccharides as prebiotics for weaning turbot, Psettamaxima (Linnaeus, C. 1758). Aquaculture International. 14:219-229.

NattM. P., and Herrick C. A., 1952. A new blood diluent for counting erythrocytes and leukocytes of the chicken. PoultSci. 31:735-738.

NguyễnThị Thúy Liễu, Bùi Thị Bích Hằng và Đặng Thị Hoàng Oanh, 2011. Tìm hiểu sự biến động của các yếu tố miễn dịch không đặc hiệu trên cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) nuôi nhiễm vi khuẩn Edwardsiellaictaluri. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 17a: 20-29.

Reyes-Becerril, M., Ascencio, F., Gracia-Lopez, V., Macias, M.E., Roa, M.C., Esteban, M., 2014. Single or combined effects of Lactobacillus sakeiand inulin on growth, non-specific immunity and IgM expression in leopard grouper (Mycteropercarosacea). Fish Physiology and Biochemistry. 40: 1169-1180.

Reza, A., Y. Iri, H.K. Rostami and M.R. Mansour, 2013. Effect of dietary supplementation of fructooligosaccharide(FOS) on growth performance, survival, lactobacillus bacterial population and hemato-immunological parameters of stellate sturgeon (Acipenserstellatus) juvenile. Fish and Shellfish Immunology. 35: 1235-1239.

Rowley, A.F., 1990. Collection, separation and identification of fish leucocytes. In: Stolen, J.S., Fletcher, T.C., Anderson, D.P., Roberson, B.S., van Muiswinkel, W.B., (Eds.) Techniques in fish immunology. New York: SOS Publications, pp. 113-136.

Sapkota, A.A.R., Kucharski, M., Burke, J., et al., 2008. Aquaculture practices and potential human health risks: current knowledge and future priorities. Environment international, 34(8): 1215–1226.

Smith, V.J., Brown, J.H. and Hauton, C., 2003. Immunostimulationin crustaceans: Does it really protect against infection?.Fish and Shellfish Immunology, 15(1): 71–90

Soleimani, N., Hoseinifar, S.H., Merrifield, D.L., et al., 2012. Dietary supplementation of fructooligosaccharide(FOS) improves the innate immune response, stress resistance, digestive enzyme activities and growth performance of Caspian roach (Rutilusrutilus) fry. Fish and Shellfish Immunology, 32(2): 316–321

Supranee, C., Chalor, L., Praveena, K., 1991. Histology of walking catfish, Clariasbatrachus. Thailand: AAHRI, 96 pages.

Tiengtam, N., Paengkoum, P., Sirivoharn, S., Phonsiri, K., Boonanuntanasarn, S., 2017. The effects of dietary inulin and Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus) tuber on the growth performance, haematological, blood chemical and immune parameters of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) fingerlings. Aquaculture Research. doi:10.1111/are.13341

Tu Thanh Dung, HaesebrouckF., Nguyen Anh Tuan, SorgeloosP., BaeleM. and DecostereA., 2008. Antimicrobial Susceptibility Pattern of Edwardsiellaictaluriisolates from natural outbreaks of Bacillary Necrosis of Pangasianodonhypophthalmusin Vietnam. Microb. Drug Res. 14(b): 311-316.

Từ Thanh Dung, 2010. Nghiên cứu huyết học cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) bệnh trắng gan trắng mang. Tạp chí khoa học TrườngĐại học Cần Thơ, 15b: 81-90

Từ Thanh Dung, NguyễnThị Tiên và NguyễnAnh Tuấn, 2012. Nghiên cứu tác nhân gây bệnh trắng đuôi trên cá tra (Pangasianodonhypophthalmus) và giải pháp phòng trị. Tạp chí khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 22c: 136-145

Zhang, Q., H. Ma, K. Mai, W. Zhang, Z. Liufuand W. Xu, 2010. Interaction of dietary Bacillus subtilis and fructooligosaccharideon the growth performance, non-specific immunity of sea cucumber, Apostichopusjaponicus. Fish and Shellfish Immunology 29, 204-211.