Nguyễn Hoàng Vinh * , Nguyễn Thị Ngọc Anh Lê Thị Minh Thủy

* Tác giả liên hệ (vinhknbl@gmail.com)

Abstract

Agar yields and gel properties of red seaweed (Gracilaria tenuistipitata) collected from the improved extensive shrimp farms in Bac Lieu and Ca Mau provinces were monthly investigated from October 2016 to September 2017. Results showed that agar yields varied from 18.23% to 32.97%, gel agar properties such as viscosity fulctuated from 5.43-12.67 CPs, gel strength varied from 98.9-304.6 g/cm2; gelling temperature and melting temperature varied in the ranges of 31.3-35.5oC and 66.5-79.5oC, respectively. These parameters were strongly affected by environmental factors. Results from analysis of Pearson correlation indicated that temperature and salinity were significantly negative correlated with agar yields and gel strength (p<0.01). This study suggested that Gracilaria tenuistipitata collected from Bac Lieu and Ca Mau provinces could be used as potential raw material for agar extraction.
Keywords: Agar yields, gel properties, Gracilaria tenuistipitata, red seaweed

Tóm tắt

Khảo sát các đặc tính gel của agar chiết xuất từ rong câu chỉ (Gracilaria tenuistipitata) thu trong ao nuôi tôm quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu và Cà Mau được thực hiện mỗi tháng, từ tháng 10/2016 đến tháng 9/2017. Kết quả cho thấy hiệu suất và chất lượng agar có sự biến động lớn qua các tháng thu mẫu và bị ảnh hưởng bởi điều kiện môi trường và hàm lượng nitơ của rong câu chỉ. Hiệu suất agar dao động 18,23-32,97%, các tính chất gel của agar bao gồm sức đông từ 98,9-304,6 g/cm2, độ nhớt dao động 5,43 - 12,67 CPs, nhiệt độ đông 31,3-35,5oC và nhiệt độ tan đông 66,5-79,5oC. Trong đó, các yếu tố môi trường ảnh hưởng rất nhiều đến hiệu suất và chất lượng agar. Kết quả phân tích tương quan Pearson cho thấy nhiệt độ và độ mặn có mối tương quan nghịch rất có ý nghĩa thống kê (p<0,01) với hiệu suất agar và sức đông của agar. Điều này cho thấy rong câu chỉ (G. tenuistipitata) thu trong ao nuôi tôm quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu và Cà Mau là đối tượng tiềm năng làm nguyên liệu chiết xuất agar.
Từ khóa: Đặc tính gel agar, Gracilaria tenuistipitata, hiệu suất agar, Rong câu chỉ

Article Details

Tài liệu tham khảo

AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists Arlington.

Arvizu-Higuera, D., Rodr´Iguez-Montesinos, Y., Murillo-Alvarez J., MuNoz-Ochoa, M. and Hernandez-Carmona, G., 2008. Effect of alkali treatment time and extraction time on agar fromGracilaria vermiculophylla. Journal of Applied Phycology. 20(5): 515-519.

Bezerra, A.F. and Marinho-Soriano, E., 2010. Cultivation of the red seaweedGracilaria birdiae(Gracilariales, Rhodophyta) in tropical waters of northeastBrazil. Biomass Bioenergy. 34(12): 1813-1817.

Buriyo, A.S. and Kivaisi, A.K., 2003. Standing stock, agar yield and properties ofGracilaria salicorniaharvested along theTanzanian Coast. Western Indian Ocean Journal of Marine Science. 2(2): 171-178.

Chirapart, A., Munkit, J. and Lewmanomont, K., 2006. Changes in yield and quality of agar from the agarophytes, Gracilaria fisheriandG. tenuistipitatavar. liui cultivated in earthen ponds. Kasetsart Journal (Natural Science). 40(2): 529-540.

Cirik, S., Cetin, Z., Ak, I., Cirik, S. and Göksan, T., 2010. Greenhouse cultivation ofGracilaria verrucosa(Hudson) Papenfuss and determination of chemical composition. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 10(4): 559-564.

Craigie, J.S. and Leigh, C., 1978. Carrageenans and Agars. In: Hellebust, J.A. and Craigie, J.S., Eds., Handbook of Phycological Methods. Cambridge University Press. Cambridge: 109-131.

McHugh, D.J., 2003. A guide to the seaweed industry FAO Fisheries Technical Paper 441. 105 pp. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome.

Ganesan, M., Reddy, C.R., Eswaran, K. and Jha, B., 2008. Seasonal variation in the biomass, quantity and quality of agar fromGelidiella acerosa(Forsskal) Feldmann etHamel (Gelidiales, Rhodophyta) from theGulf of Mannar Marine Biosphere Reserve, India. Phycological Research. 56(2): 93-104.

Hurtado, M., Manzano-Sarabia, M., Herandez-Garibay, E., Pacheco-Ruiz, I. and Zetuche-Gonzalez, J., 2011. Latitudinal variations of the yield and quality of agar fromGelidium robustum(Gelidiales Rhodophyta) from the main commercial harvest beds along the western coast of theBaja California Peninsula, Mexico. Journal of Applied Phycology. 23(4): 727-734.

Kumar, V. and Fotedar, R., 2009. Agar extraction process forGracilaria cliftonii. Carbohydrate Polymers. 78(4): 813-819.

Lê Như Hậu và Nguyễn Hữu Đại, 2010. Rong câu Việt Nam, nguồn lợi và sử dụng. Nhà xuất bản Hà Nội: 242 trang.

Lee, W.K., Lim, P.E., Phang, S.M., Namasivayam, P. and Ho, C.L., 2016. Agar properties ofGracilariaspecies(Gracilariaceae, Rhodophyta) collected from different natural habitats inMalaysia. Regional Studies in Marine Science. 7: 123-128.

Lee, W.K., Lim, Y.Y., Leow, A.T.C., Namasivayam, P., Abdullah, J.O. and Ho, C.L. 2017. Factors affecting yield and gelling properties of agar. Journal of Applied Phycology. 29(3): 1527-1540.

Marinho-Soriano, E. and Bourret, E., 2003. Effects of season on the yield and quality of agar fromGracilariaspecies (Gracilariaceae, Rhodophyta). Bioresource Technology. 90(3): 329-333.

Marinho-Soriano, E., 2001. Agar polysaccharides fromGracilariaspecies (Rhodophyta, Gracilariaceae). Journal of Biotechnology. 89(1): 81-84.

Martin, L.A., Rodriguez, M.C., Matulewicz, M.C., Fissore, E.N., Gerschenson, L.N. and Leonardi, P.I., 2013. Seasonal variation in agar composition and properties fromGracilaria gracilis(Gracilariales, Rhodophyta) of thePatagonian coast ofArgentina. Phycological Research. 61(3):163-171.

Nguyễn Hoàng Vinh và Nguyễn Thị Ngọc Anh, 2019. Khảo sát sinh lượng của rong câu chỉ (Gracilaria tenuistipitata) trong ao nuôi tôm quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu và Cà Mau. Tạp chí Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn 1: 88-97.

Nguyễn Thị Ngọc Anh, Đinh Thanh Hồng và Trần Ngọc Hải, 2017. Khảo sát sinh lượng và tác động của rong xanh (Cladophoraceae) trong đầm nuôi tôm quảng canh cải tiến ở tỉnh Bạc Liêu và Cà Mau. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 51b: 95-105.

Phang, S.M., Shaharuddin, S., Noraishah, H. and Sasekumar, A., 1996. Studies on Gracilariachangii(Gracilariales, Rhodophyta) fromMalaysian mangroves. Hydrobiologia. 326-327(1): 347-352.

Tổng cục Thủy sản. 2017. Đề án tổng thể phát triển ngành công nghiệp tôm Việt Nam đến năm 2030. 70 trang.

Trần Thị Luyến, 2006., Chế biến rong biển. Nhà xuất bản Nông nghiệp: 208 trang.

Trần Thị Thanh Vân, Võ Mai Như Hiếu, Lê Như Hậu, Phạm Đức Thịnh và Bùi Minh Lý, 2007. Nghiên cứu về sự biến đổi theo mùa của đặc điểm hóa học và tính chất gel của agar chiết từ rong câu (Gracilaria tenuistipitata) tại vịnh Nha Trang. Tuyển tập báo cáo Hội nghị Quốc gia "Biển Đông-2007": 167-174.

Trivedi, T.J. and Kumar, A., 2014. Efficient xtraction of agarose from red algae using ionic liquids. Green and Sustainable Chemistry. 4:190-201.

Vergara-Rodarte, M.A., Hernandez-Carmona, G., Rodriguez-Montesinos, Y.E, Arvizu-Higuera, D.L., Riosmena-Rodriguez, R. and Murillo-Alvarez, J.I., 2010. Seasonal variation of agar fromGracilaria vermiculophylla, effect of alkali treatment time, and stability of itsColagar. Journal of Applied Phycology. 22(6): 753-759.

Villanueva, R.D., Montano, N.E., Romero, J.B., Aliganga, A.K.A. and Enriquez, E.P., 1999. Seasonal variations in the yield, gelling properties, and chemical composition of agars fromGracilaria eucheumoidesandGelidiella acerosa(Rhodophyta) from the Philippines. Botanica Marina. 50(3): 191-194.

Yarish, C., Redmond, S. and Kim, J.K., 2012.Gracilariaculture handbook forNew England. Wrack Lines 72. http://digitalcommons.uconn.edu/wracklines/72.