Tuyển chọn nấm men chịu nhiệt và ứng dụng lên men rượu vang trái giác (Cayratia trifolia L.) từ tỉnh Hậu Giang
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Banat, I.M., Nigam, P., and Merchant, R., 1992. Isolation of thermotolerant, fermentative yeasts growing at52°C and producing ethanol at45oC and50oC. World Journal ofMicrobiology and Biotechnology. 8(3): 259-263.
Bùi Ái, 2005. Công nghệ lên men ứng dụng trong Công nghệ thực phẩm. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia TP. Hồ Chí Minh, 234 trang.
Dung, N. T. P., Thanonkeo, P., and Phong, H. X., 2012. Screening useful isolated yeasts for ethanol fermentation at high temperature. International Journal of Applied Science and Technology. 2(4): 65-71.
Gupta, A.K., and Shamar, M., 2007. Review on Indian medical plants. New Delhi: Indian Council ofMedical Research, 7: 879-882.
Kreger, vanRij, N.J.W., 1984. The Yeast, A Taxonomic Study, 3thed., Elsevier, Amsterdam, 2071 pages.
Kumar, D., Kumar, S., Gupta, J., Arya, R., and Gupta, A., 2011. A review on chemical and biological properties ofCayratia trifoliaLinn. (Vitaceae). Pharmacognosy Reviews. 5(10): 184-188.
Kurtzman, C. P., Fell, J. W., Boekhout, T., and Robert, V., 2011. Methods for isolation, phenotypic characterization and maintenance of yeasts. In C. P. Kurtzman, J. W. Fell, & T. Boekhout (Eds.), The Yeasts, a Taxonomic Study (5thed., Vol. 1, pp. 87-110). San Diego: Elsevier B.V.
Lê Ngọc Tú, Lê Văn Chứ, Đặng Thị Thu, Phạm Quốc Thăng, Nguyễn Thị Thịnh, Bùi Đức Hợi, Lưu Duẩn, Lê Doãn Diên, 2005. Hóa sinh Công nghiệp. Nhà xuất bản Khoa học Kỹ thuật, 389 trang.
Limtong, S., Sringiew,C.,and Yongmanitchai,W.,2007. Production of fuel ethanol at high temperature from sugar cane juice by a newly isolatedKluyveromyces marxianus. Bioresource Technology. 98(17): 3367-3374.
Lương Đức Phẩm. 2006. Nấm men công nghiệp. NXB Khoa học và Kỹ thuật, 331 trang.
Nguyễn Đình Thưởng và Nguyễn Thanh Hằng, 2005. Công nghệ sản xuất và kiểm tra cồn etylic. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội, 281 trang.
Nguyễn Hữu Tường, Phạm Hồng Quang, Ngô Thị Phương Dung, Huỳnh Xuân Phong, Nguyễn Minh Đời, 2013. Thử nghiệm lên men ethanol ở nhiệt độ cao bằng nấm men chịu nhiệt. Tạp chí Khoa học Đại học Cần Thơ. 27: 16-23 .
Nonklang, S., Abdel-Banat, B.M.A., Cha-aim, K., Moonjai, N., Hoshida, H., Limtong, S., Yamada, M., and Akada, R., 2008. High-temperature ethanol fermantation and transformation with linearDNA in the thermotolerant yeastKluyvermomyces marxianusDMKU3-1042. Applied and Enviromental Microbiology. 74(24): 7514-7521.
Nuanpeng, S., Thanonkeo, S., Yamada, M., and Thanonkeo, P., 2016. Ethanol production from sweet sorghum juice at high temperatures using a newly isolated thermotolerant yeastSaccharomyces cerevisiaeDBKKU Y-53. Energies. 9(4): 253.
Phong, H.X., Giang, N.T.C., Nitiyon, S., Yamada, M., Thanonkeo, P., and Dung, N.T.P., 2016. Ethanol production from molasses at high temperature by thermotolerant yeasts isolated from cocoa. Can Tho University Journal of Science. 3: 32-37.
Roehr, M., 2001. The Biotechnology of Ethanol: Classical and Future Applications. Federal Republic of Germany, 232 pages.
Techaparin, A., Thanonkeo, P., and Klanrit, P., 2017. High-temperature ethanol production using thermotolerant yeast newly isolated fromGreater Mekong Subregion. Brazilian Journal of Microbiology. 48(3): 461-475.
Yuangsaard, N., Yongmanitchai, W., Yamada, M., and Limtong, S., 2013. Selection and characterization of a newly isolated thermotolerantPichia kudriavzeviistrain for ethanol production at high temperature from cassava starch hydrolysate. Antonie van Leeuwenhoek, 103(3): 577-588.