Đái Thị Xuân Trang * , Võ Thị Ngọc Diễm , Quách Tú Huê Nguyễn Thị Mai Phương

* Tác giả liên hệ (dtxtrang@ctu.edu.vn)

Abstract

Hyperglycemia increase in oxidative stress results in diabetic complication. This study evaluated the anti-diabetic potential of ethanolic extracts from root, leaf, green and ripe fruits of Morinda citrifolia by determining their antioxidant and antihyperglycemic activities in vitro and in vivo. The antioxidant activity was determined through the measurement of DPPH radical scavenging activity in vitro. Mice were induced diabetes by using alloxan monohydrate. The extracts of Morinda citrifolia could suppress hyperglycemia in diabetic mice by the oral intake. Finally, the antioxidant effect of these plant extracts in the kidneys of experimental diabetic mice was observed through the total antioxidant status (TAS) in kidney of mice. The results showed that oral administration of ethanolic extracts (200 mg/kg ì 2 times/ day) could make lower the glucose level of blood as well as the commercial antidiabetic drug (glucofast), and reduced oxidative stress-mediated damage in diabetic kidneys. The results also proved that Morinda citrifolia ethanolic extracts improved the DPPH radical scavenging activity in vitro.
Keywords: DPPH, TAS, antihyperglycemic, Morinda citrifolia

Tóm tắt

Tăng đường huyết làm gia tăng sự tạo thành stress oxy hóa là nguyên nhân của những biến chứng phức tạp ở bệnh tiểu đường (BTĐ). Nghiên cứu này khảo sát hiệu quả điều trị BTĐ của cao ethanol rễ, lá, trái xanh và trái chín cây Nhàu thông qua khả năng chống oxy hóa và hạ đường huyết in vivo và vi vitro. Hoạt động chống oxy hóa được xác định thông qua khả năng làm sạch gốc tự do DPPH in vitro. Chuột được gây bệnh tiểu đường bằng dung dịch alloxan monohydrate (AM). Sau đó, chuột BTĐ được điều trị bệnh với cao ethanol các bộ phận cây Nhàu. Thận của nhóm chuột điều trị BTĐ được khảo sát hiệu quả chống oxy hóa thông qua khả năng chống oxy hóa tổng số (TAS). Kết quả cho thấy, sau khi chuột BTĐ uống cao chiết cây Nhàu với liều lượng 200 mg/kg ì2 lần/ ngày có đường huyết tương đương nhóm chuột BTĐ được điều trị với thuốc trị tiểu đường glucofast và giảm thiểu stress oxy hóa trong thận. Kết quả cũng chứng minh rằng dịch chiết ethanol cây Nhàu cải thiện khả năng làm sạch gốc tự do DPPH in vitro.
Từ khóa: Bệnh tiểu đường, DPPH, TAS, sự tăng đường huyết, cây Nhàu

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bhat M, S.S Zinjarde, S.Y Bhargava, A.R Kumar and B.N Joshi. 2008. Antidiabetic Indian plants: a good sources of potent amylase inhibitors. eCAM. Article ID 810207, 6 pages.

Chis I.C, M.I Ungureanu, A. Marton, R. Simedrea, A. Muresan, I.D Postescu and N. Decea. 2009. Antioxidant effects of a grape seed extract in a rat model of diabetes mellitus. Diabetes & Vascular research. 6 (3). 200 – 204.

Erejuwa O.O, S.A Sulaiman, M.S.A Wahab, S.K.N Salam, M.S.M Salleh and S. Gurtu. 2011. Comparison of antioxidant effects of honey, glibenclamide, metformin, and their combinations in the kidneys of streptozotocin-induced diabetic rats. Int. J. Mol. Sci. 12(1), 829-843.

Georgiev V.G, J. Weber, E.M Kneschke, P.N Dnev, T. Bley and A.I Pavlov. 2010. Antioxidant activity and phenolic content of betalain extracts from intact plants and hairy root cultures of the red beetroot Beta vulgaris cv. Detroit Dark red. Plant foods hum nutr. 65. 105 – 111.

Koracevic D, G.Koracevic, V.Djordjevic, S.Andrejevic and V.Cosis. 2000. Method for the measurement of antioxidant activity in human fluids. J. Clin. Pathol. 54, 356 – 361.

Pak-Dek M.S, A. Osman, N.G. Sahib, N. Saari, M. Markom, A.A. Hamid and F. Anwar. 2011. Effects of extraction techniques on phenolic components and antioxidant activity of Mengkudu (Morinda citrifolia L.) leaf extracts. Journal of Medicinal Plants Research. 5(20): 5050-5057.

Pal R, K.Girhepunje, N.Shrivastav, M.M.Hussain and Thirumoorthy. 2011. Antioxidant and free radical scavenging activity of ethanolic extract of Morinda citrifolia. Annals of Biological Research, 2 (1) : 127-131.

Phạm Thị Lan Anh. 2011. Khảo sát khả năng hạ đường huyết của một số dược liệu dân gian. Trường Đại học Cần Thơ. Luận văn tốt nghiệp cao học.

Prakash A, F.Rigelhof and E.Miller. 2000. Antioxidant activity. Analytical progress Medallion Laboratories. 1 - 4.

Ramamoorthy P.K and A.Bono. 2007. Antioxidant activity, total phenolic and flavonoid content of Morinda citrifolia fruit extracts from various extraction process. Journal of Engineering Science and Technology Vol. 2. 1: 70 – 80.

Shirwaikar A, K.Rajendran and I.S.Punithaa. 2006. In vivo antionxidant studies on the benzyl tetra isoquinoline alkaloid berberine. Biol Pharm Bull. 29, 1906 – 1910; DOI: 10.1248/bpb.29.1906.

Thani W, O. Vallisuta, P. Siripong and N. Ruangwises. 2010. Anti – proliferative and antioxidative activities of Thai noni/ Yor (Morinda citrifolia Linn.) leaf extract. Southeast Asian J Trop Med public health. 41 (2): 482 – 489.

Tripathi U.N and D.Chandra. 2009. The plant extracts of Momordica charantia and Trigonella foenum graecum have antioxidant and anti – hyperglycemic properties for cardiac tissue during diabetes mellitus. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2: 5, 290 – 296.