Trịnh Thị Xuân * Lê Anh Tuấn

* Tác giả liên hệ (trinhthixuan@ctu.edu.vn)

Abstract

Medicinal mushroom, Cordyceps militaris is an entomopathogenic fungus with many medicinal values similarly to Cordyceps sinensis and has been used for a long time in traditional medicines. Cordyceps militaris is able to grow and develop on artificial media. This study was aimed at examining the impact of nutritive ingredients on the growth of Cordyceps militaris to optimize the medium for fruiting body (sporocarp) and cordycepin production. The results showed that SDAY1 and SDAY3 media were suitable for the growth of Cordyceps militaris fungus; the medium of high protein white rice (ST20) added with 3% glucose, 1% yeast extract, 1% peptone, 0.01% kitin and vitamins B1, B12 was optimum where yielded fruiting body length from 5.82 to 7.94 cm at 60 days after culture, fresh fruiting body weight of 16.52±0.09 g and the cordycepin content in fruiting bodies of 5.56 mg/g.
Keywords: Cordyceps militaris, entomopathogenic fungus, fruiting body, medicinal mushroom, white rice ST20

Tóm tắt

Nấm dược liệu, Cordyceps militaris là một loài nấm ký sinh trên côn trùng có giá trị dược liệu quý tương tự như nấm Cordyceps sinensis và được sử dụng nhiều trong y học cổ truyền. Loài nấm Cordyceps militaris có khả năng sinh trưởng và phát triển dễ dàng trên môi trường nhân tạo, vì thế nghiên cứu này được thực hiện nhằm mục đích: nghiên cứu ảnh hưởng của nguồn dinh dưỡng đến sự phát triển của nấm Cordyceps militaris, chọn lựa tối ưu hóa môi trường sản xuất tạo quả thể và sản sinh hàm lượng cordycepin cao. Kết quả cho thấy, môi trường SDAY1 và SDAY3 là thích hợp cho sự sinh trưởng và phát triển của nấm Cordyceps militaris; việc sử dụng gạo trắng (ST20) có chứa hàm lượng protein cao kết hợp bổ sung các thành phần 3% glucose, 1% yeast extract, 1% peptone, 0,01% kitin và vitamin B1, B12 sẽ cho quả thể nấm đạt từ 5,82 đến 7,94 cm sau 60 ngày nuôi trồng. Trọng lượng quả thể nấm tươi đạt trung bình tương đương với 16,52±0,09 g, hàm lượng cordycepin của quả thể là 5,56 mg/g.
Từ khóa: Cordyceps militaris, quả thể, nấm dược liệu, nấm ký sinh côn trùng, gạo trắng ST20

Article Details

Tài liệu tham khảo

Cheng, H., W. Guo, M. Chang, J. Meng, and J. Yang, 2011. Study of optimization on liquid fermentation conditions of Cordyceps militaris mycelium. J. Shanxi. Agric. Univ. (Nat. Sci. Ed.) 31, 66–72.

Dong JZ, Lei C, Ai XR et al. (2012) Selenium enrichment on Cordyceps militaris Link and analysis on its main active components. Appl Biochem Biotechnol 166:1215–1224.

Huang, A., J.Xu and W. Liang, 2008. Study on fermentation technology of the dry rice wine. China Brew. 27, 64–68.

Junjun, D. 2007. Summarization of the study on the artificial cultivation of Cordyceps militaris link. J. Anhui Agric. Sci. 35, 5469–5471.

Kamp A. M. And M. J. Bidochka, 2002. Conidium production by insect pathogenic fungi on commercially available agars. Letters in Applied Microbiology 35: 4-77.

Kobayasi Y, 1941. The genus Cordyceps and its allies. Sci Rep Tokyo Bunrika Daigaku B 84(5): 53–260.

Ng, T.B. and H.X. Wang, 2005. Pharmacological actions of Cordyceps, a prized folk medicine. J. Pharm. Pharmacol. 57, 1509–1519.

Xie, C., G Liu, Z. Gu, G. Fan, L. Zhang and Y. Gu, 2009. Effects of culture conditions on mycelium biomass and intracellular cordycepin production of Cordyceps militaris in natural medium. Ann. Microbiol. 59, 293–299.

Zhou, X., Z. Gong, Y. Su, J. Lin, And K. Tang, 2009. Cordyceps fungi: Natural products, pharmacological functions and developmental products. J. Pharm. Pharmacol. 61, 279–291.