Trần Thanh Trúc * Nguyễn Văn Mười

* Tác giả liên hệ (tttruc@ctu.edu.vn)

Abstract

Twenty seven strains of black fungi isolated from the peels of citrus fruits (oranges, lemons, grapefruits), apples and figs, and 2 control strains grew  on casein agar (0.5 % glycerol, 0.3 % yeast extract, 0.5 % NaCl, 2% agar and 1 % casein w/v at pH 5) to evaluate their proteolytic activities. The results showed that those strains could efficiently secrete protease when they grew on casein agar. Among these isolates, 4 strains (namely N1, R1, R4, Sa2 which were isolated from the peels of Citrus lemon -“chanh num”, Citrus maxima - “Nam Roi” pomelo and Citrus nobilis - “cam sanh”) were screened based on the average clear zone diameters (d) which were larger than 10 mm, and the ratio of clear zone diameters (d) to colony diameter (D) ranging from 0.62-0.65. The highest protease activity (1.26 ± 0.16 U/mL) was observed when the combination of 2 strains Sa2 and R4, with the ratio of 1:3 respectively, fermented for 2 days in liquid culture, using Czapeck Dox with 1% casein as substrate. The identification by sequencing of 28S rRNA gene revealed that 2 selected isolates, Sa2 and R4, had 99 ÷ 100% identity to Aspergillus niger.
Keywords: Aspergillus niger, clear zone diameter of casein hydrolysis, high activity, protease

Tóm tắt

Hai mươi bảy (27) dòng nấm sợi đen có nguồn gốc từ vỏ các loại quả citrus (cam, chanh, bưởi), táo, sung và 2 dòng Aspergillus niger đối chứng được chủng vào môi trường agar – casein (glycerol 0,5 %; dịch chiết nấm men 0,3%; NaCl 0,5 %, agar 2 % và casein 1 %, w/v ở pH 5) để đánh giá khả năng sinh protease. Kết quả cho thấy tất cả các dòng nấm khảo sát đều có khả năng tiết ra protease khi phát triển trên môi trường agar – casein. Trong đó, 4 dòng nấm (ký hiệu N1, R1, R4, Sa2 có nguồn gốc từ chanh núm, bưởi Năm roi và cam sành) được tuyển chọn dựa trên tỷ lệ đường kính vòng thủy phân casein (d) lớn hơn 10 mm và tỷ lệ giữa đường kính vòng thủy phân casein (d) và đường kính vòng phát triển của nấm mốc (D) đều từ 0,62-0,65. Sự kết hợp của 2 dòng Sa2 và R4 với tỷ lệ 1:3 cho kết quả sinh tổng hợp protease tốt nhất, hoạt tính protease sau 2 ngày lên men lỏng trong môi trường Czapeck Dox có bổ sung 1% casein làm cơ chất cảm ứng là 1,26±0,16 U/mL. Kỹ thuật giải trình tự gene 28S rRNA cũng được áp dụng để nhận diện hai (2) dòng Sa2 và R4, kết quả cho thấy, 2 dòng này đều thuộc Aspergillus niger với mức độ đồng hình 99 ÷ 100%.
Từ khóa: Aspergillus niger, đường kính vòng thủy phân casein, hoạt tính cao, protease

Article Details

Tài liệu tham khảo

Colombatto D., F.L. Mould, M.K. Bhatt, D.P. Morgavi, K.A. Beauchemin and E. Owen, 2005. Influence of fibrolytic enzymes on the hydrolysis and fermentation of pure cellulose and xylan by mixed ruminal microorganisms in vitro. Journal of Animal Science. 81(4): 1040–1050.

Coral G., B. Arikan, M.N. Ünaldi and H. Güvenmez, 2003. Thermostable alkaline protease produced by an Aspergillus niger strain. Annal Microbiology. 3: 491-498.

Đặng Thị Thu và Nguyễn Thị Xuân Sâm, 2009. Công nghệ enzyme. Trích dẫn từ: Cơ sở Công nghệ Sinh học (chủ biên Đặng Thị Thu). Nhà xuất bản Giáo dục, Việt Nam.

Godfrey T. and S. West, 1996. Industrial Enzymology, 2nd edition. MacMillan Publishers Inc., New York.

Karthic J., Y. Saroj, M. Naveen, T. Pramod, and K.G. Siddalingeshwara, 2014. Characterization of Aspergillus oryzae protease through submerged fermentation. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 3(5): 1023-1028.

Nguyễn Thị Thảo và Quyền Đình Thi, 2004. Ảnh hưởng của các yếu tố môi trường lên quá trình sinh trưởng và sinh tổng hợp protease của chủng Serratia sp. DT3. Tạp chí Công nghệ Sinh học. 2(2): 205-126.

Padmavathi, M. 2013. Identification, characterization, optimization studies and applications of protease enzyme from Bacillus lichenifirmis. Journal of Chemical, Biological and Physical Sciences. 3: 1920-1926.

Panesar P.S., K. Shweta and R. Panesar, 2010. Potential applications of immobilized β-galactosidase in food processing industries. Enzyme Research. 10: 1–16.

Paranthaman, R., K. Alagusundaram and J. Indhumathi, 2009. Production of Protease from Rice Mill Wastes by Aspergillus niger in Solid State Fermentation. World Journal of Agricultural Sciences. 5 : 308-312.

Rao M. B., A. M. Tanksale, M. S. Ghatge and V. Deshpande, 1998. Molecular and biotechnology aspects of microbial proteases. Microbiology and Molecular Biology Reviews. 62: 597-635.

Sandhu G.S., B.C. Kline, L. Stockman, G.D. Roberts, 1995. Molecular probes for diagnosis of fungal infections. Journal of Clinical Microbiology. 33: 2913–2919.

Sharma N. and K. De, 2011. Production, purification and crystallization of an alkaline protease from Aspergillus tamari [EF661565.1]. Agriculture and Biology Journal of North America. 2(7): 1135-1142.

Shivakumar, S., 2012. Production and characterization of an acid Protease from a local Aspergillus Sp. by Solid substrate fermentation. Archives of Applied Science Research. 4: 188-199.

Trần Thanh Trúc, 2013. Phân lập và tuyển chọn một số dòng Aspergillus niger có khả năng sinh pectin methylesterase hoạt tính cao. Luận án Tiến sĩ ngành Vi sinh vật, Trường Đại học Cần Thơ, Cần Thơ.

Vermelho A. B., M. N. L. Meirelles, A. Lopes, S. D. G. Petinate, A. A. Chaia and H. H. Branquinha, 1996. Detection of extracellular proteases from microorganisms on agar plates. Mem Inst Oswaldo Cruz. 91(6): 755-760.

Wang, X.J., J.G. Bai and Y. X. Liang, 2006. Optimization of multienzyme production by two mixed strains in solid-state fermentation. Apply of Microbiological Biotechnology. 73(3): 533-540.

Zhong-Tao, S., T. Lin Mao, L. Cheng and D. Jin- Hua, 2009. Bioconversion of apple pomace into a multienzyme bio-feed by two mixed strains of Aspergillus niger in solid state fermentation. Electronic Journal of Biotechnology. 12: 1– 13.