ẢNH HƯỞNG CỦA HỖN HỢP VI KHUẨN BACILLUS CHỌN LỌC LÊN LUÂN TRÙNG NƯỚC LỢ BRACHIONUS PLICATILIS
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
APHA, AWWA, WEF, 1995. Standard method for the examination of water and wastewater (19 th Edidtion). Washington DC, American Public Health Association (APHA).
Baumann, P., L. Baumann, S. S. Bang, and M. J. Woolkalis. 1980. Reevaluation of the taxonomy of Vibrio, Beneckea, and Photobacterium: abolition of the genus Beneckea. Curr. Microbiol. 4:127–132.
Fulks, W. and K. Main, 1991. The design and operation of commercial-scale live feeds production system. In: W. Fulks, K. Main (eds), Rotifer and microalgae culture system. Proceeding of a US-Asia workshop. The Oceanic institute, HI, pp: 25-52..
Gatesoupe, F. J., T. Arakawa, and T. Watanabe. 1989. The effect of bacterial additives on the production rate and dietary value of rotifers as food for Japanese flounder, Paralichthys olivaceus. Aquaculture 83:39-44.
Groeneweg, J. and Schluter, 1981. Mass production of freshwater rotifers on liquid wastes.II. in: Mass production of Brachionus rubens(Ehrenberg 1838) in the effluent of high rate algal ponds used for the treatment of piggery waste, Aquaculture 25: 25-33.
Hino, Akinori và Masachika Maeda, 1991. Eviromental Management for Masculture of Rotifer, Brachionus plicatilis. Rotifer and Microalgae Culture Systems p127 – 133.
Lubzens, E., A. Tandker and G. Minkoff, 1987. Rotifer as food in aquaculture. Hydrobiologia. 186/187, pp: 387- 400.
Moriarty, D.J.W., 1998. Control of luminous Vibriospecies in Penaeid aquaculture ponds. Aquaculture, 164: 351-358.
Moriarty, D. J. W., 1999. Disease control in shrimp Aquaculture with probiotic bacteria. Biomanagement system Pty. Ltd., 315 Main road, Wellington point. Quennsland 4160 Australia and Department of Chemical Engineering. The University of Queensland. Qld. 4072 Australia.
Nagata, W.D. 1989; J.N.C. Whyte. 1992. Effect of yeast and algal diets on the growth and biochemical composition of the rotifer Brachionus plicatilis (Muller) in culture. Aquaculture and fisheries management 1992, 23p:13-21.
Nguyễn Lân Dũng, 1983. Thực tập vi sinh vật học. Nhà xuất bản Đại học và Trung học chuyên nghiệp Hà Nội, 368 trang.
Nguyễn Thị Ngọc Tinh, Nguyen Ngoc Phuoc, K. Dierckens, P. Sorgeloos, P. Bossier, 2010. Gnotobiotically grown rotifer Brachionos plicatilissensu strictu as a tool for evaluation of microbial function and nutritional value of different food types. Aquaculture 253: 421-432
Nogrady. T., Walla. L., Snell, T. W. Rotifera: Vol 1. Biology, Ecology and systematic in: Dumont, H.J. Ed., Guide to the identification of the microinvertebtates of the continental waters of the world. SPB Academis Publisher, the Hague, The Netherlands, 142pp.
Phạm Thi Tuyết Ngân và Nguyễn Hữu Hiệp, 2011. Định danh các nhóm vi khuẩn chuyển hóa đạm bằng phép thử sinh hóa và kỹ thuật sinh học phân tử. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học Thủy sản lần 4, Nhà xuất bản Nông nghiệp TP. HCM, trang 42-54
Rombaut G., Ph. Dhert, J. Vandenberghe, L. Verschuere, P. Sorgeloos, W. Verstraete, 1999. Selection of bacteria enhancing the growth rate of axenically hatched rotifers (Brachionus plicatilis). Aquaculture 176: 195–207.
Rombaut, I.G, 2001. Control of microbial community in rotifer cultures (Brachionus plicatilis), PhD thesis.
Rengpipat, S., W. Phianphak, S. Piyatirativivorakul and P.Menasveta. 1998.Effects of a probiotic bacterium on black tiger shrimp Penaeus monodon survival and growth. Aquaculture 167, trang 301 – 313.
Snell, T.W. and K. Carrillo, 1984. Body size variation among strains of rotifer Brachionus plicatilis. Aquaculture 37, pp: 359-367.
Trần Sương Ngọc và Nguyễn Hữu Lộc 2006. Nghiên cứu thiết lập hệ thống nuôi kết hợp luân trùng (Brachionus plicatilis) với bể nước xanh. Tạp chí Nghiên cứu Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ:82-91.
Trần Thị Thanh Hiền, Trần Ngọc Hải, Nguyễn Văn Hòa, Trần Sương Ngọc, Nguyễn Thị Thanh Thảo, 2007. Bài giảng “Kỹ thuật nuôi thức ăn tự nhiên”.
Trần Công Bình, 2006. Nghiên cứu hệ thống nuôi luân trùng năng suất cao và ổn định thích hợp với điều kiện Việt Nam. Đề tài khoa học cấp bộ.
Trần Thị Thu Hiền, 2010. Phân lập và tuyển chọn chủng vi khuẩn thuộc chi Bacillus ứng dụng tạo chế phẩm sinh học để xử lýmôi trường nuôi trồng thủy sản.