Dương Thị Phượng Liên * , Nguyễn Thị Thu Thủy Phan Thị Bích Trâm

* Tác giả liên hệ (dtplien@ctu.edu.vn)

Abstract

Miracle fruit (Synsepalum dulcificum) contains miraculin ? a taste modifying protein, affect a temporary replacement of sour and bitter taste with sweet taste. Despite psychophysical investigations were carried out, very little literature is known about the effect of this fruit on taste interaction from the product. In this study, the changes induced by miracle fruit juice on the sensory threshold of four basic tastes were investigated. In addition, the effect of miracle fruit juice on the sensory quality of the orange juice was evaluated. The sensory threshold of sweet taste was decreased significantly after using 1 ml miracle fruit juice. In contrast, the sensory threshold of sour and bitter taste were increased after using 1.5 ml this juice and the sensory threshold of salty taste was not effected by using miracle fruit juice in range of 1?2 ml. The addition of 10% miracle fruit juice enhanced the sensory quality of the orange juice.
Keywords: Miracle fruit, miraculin, sensory threshold, basic tastes, orange juice

Tóm tắt

Trái thần kỳ (Synsepalum dulcificum) chứa chất miraculin?một protein bổ sung vị, có tác động thay thế tạm thời vị chua và đắng bằng vị ngọt. Mặc dù, có nhiều nghiên cứu về tâm sinh lý đã được thực hiện, nhưng rất ít thông tin về tác dụng của quả này tương tác trên vị của sản phẩm. Trong nghiên cứu này, những thay đổi gây ra bởi dịch quả thần kỳ trên ngưỡng cảm phân biệt đối với bốn vị cơ bản được nghiên cứu. Ngoài ra, tác dụng của dịch quả thần kỳ đến chất lượng cảm quan của nước cam ép cũng được đánh giá. Ngưỡng cảm phân biệt vị ngọt giảm có ý nghĩa sau khi sử dụng 1 ml dịch quả thần kỳ. Ngược lại, ngưỡng cảm phân biệt vị chua và đắng tăng lên sau khi sử dụng 1,5 ml dịch quả này và ngưỡng cảm phân biệt vị mặn không bị ảnh hưởng khi sử dụng dịch quả thần kỳ trong khoảng 1?2 ml. Việc bổ sung 10% dịch quả thần kỳ làm tăng chất lượng cảm quan sản phẩm nước cam ép.
Từ khóa: Quả thần kỳ, miraculin, ngưỡng cảm phân biệt, các vị cơ bản, nước cam Ép

Article Details

Tài liệu tham khảo

Antonella Capitanio, Giuliana Lucci and Luca Tammasi. 2011. Mixing taste illusions: The effect of miraculin on binery and trinary mixtures. Journal of Sensory Studies ISSN 0887-8250.

Bartoshuk L.M., Gentile R.L., Moskowitz H.R. and Meiselman H.L. 1974. Sweet taste induced by miracle fruit (Synsepalum dulcificum). Physiol Behav. 12, 449–456.

Brouwer J. N., D. Glasert, C. Hard Af Segerstad, G. Hellekant, Y. Ninomiya, And H. Vander Wel. 1983. The sweetness inducing effect of miraculin; Behavioural and neurophysiological experiments in the rhesus monkey Macaca mulatta. J. Physiol. 337, pp. 221-240.

Dzedolet E. 1969. Theory for the mechanism of action of “miracle fruit.”Percept. Psychophys. 6, 187–188.Kurihara, Lloyd M.Beidler. 1968. Taste modifying protein from Miracle fruit. Science, vol 161, September 20.

Kurihara K, Beidler LM. Mechanism of the action of taste-modifying protein. 1969. Nature 222:1176–9.

Larmond E. (1970). Methods for sensory evaluation of food. Canada Department of Agriculture.

Mohammad Adnan Al Bachchu, Seong-Beom Jin, Jeong-Won Park, Kyung-Hwan Boo, Hyeon-Jin Sun, Yong-Woo Kim, Hyo-Yeon Lee, Key-Zung Riu and Jae-Hoon Kim. 2011. Functional Expression of Miraculin, a Taste-modifying Protein, in Transgenic Miyagawa Wase Satsuma Mandarin (Citrus unshiu Marc.). J. Korean Soc. Appl. Biol. Chem. 54(1), 24-29.

Ngô Thị Hồng Thư. 1989. Kiểm nghiệm thực phẩm bằng phương pháp cảm quan. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật.

Tadayoshi Hirai, Mayuko Sato, Kiminari Toyooka, Hyeon-Jin Sun, Megumu Yano, Hiroshi Ezura. 2010. Miraculin, a taste-modifying protein is secreted into intercellular spaces in plant cells. Journal of Plant Physiology 167, 209–215.

Takumi Misaka. 2013. Molecular mechanisms of the action of miraculin, a taste-modifying protein. Seminars in Cell & Developmental Biology 24: 222– 225.

Trần Danh Thế, Vũ Văn Độ, Ngô Kế Sương. 2010. Bước đầu trồng thử nghiệm và tách chiết hoạt chất miraculin trong quả cây Thần kỳ (Synsepalum dulcificum Daniell). Tạp chí Phát triển Khoa học và Công nghệ, T. 13, S. 1T (2010) 48 – 53.