Nguyễn Lộc Hiền * , Huỳnh Thanh Tùng , Huỳnh Thị Ngọc Ánh Huỳnh Kỳ

* Tác giả liên hệ (nlhien@ctu.edu.vn)

Abstract

Recently many food and food products derived from GMOs (genetically modified organism) have increased in the market. Their harmful effects to public health and the environment were proven in some scientific reports. Therefore the identification of transgenic products being circulated in the market is necessary. Testing on GMOs in foods and feeds is routinely done using molecular techniques. To survey and detect the transgenic products from animal feeds and foods, 10 samples of commercial animal feeds were randomly collected from Binh Duong province and Can Tho city, and 10 formulae of self-mixed animal feeds containing from 1% to 100% transgenic soybean were used in this study. The GMO products were detected by PCR with 4 sets of primers including Lectin, 35S promoter, Bt gen, and Nos terminator. The results showed that in self-mixed animal feeds, 35S promoter and Bt gene primers can detect transgenic products at the levels of 1% and 5%, respectively. In commercial animal feeds, 8 out of 10 products carried the 35S promoter and 7 out of 10 products carried the Nos terminator sequence. The study proved that almost all animal feeds contained transgenic soybean. Four sets of primers namely Lectin, 35S promoter, Bt gen, and Nos terminator can be used effectively in order to detect GMOs.
Keywords: Animal feeds, Genetically Modified Organism (GMO), PCR

Tóm tắt

Xuất phát từ thực tế những mối lo ngại về các tác hại tiềm tàng của sản phẩm chuyển gen lên môi trường và sức khỏe cộng đồng, việc tìm ra phương pháp nhận diện các sản phẩm chuyển gen đang được lưu hành trên thị trường là cần thiết. Nhằm mục đích khảo sát khả năng nhận diện các sản phẩm chuyển gen trong các mẫu thư?c ăn chăn nuôi đang được lưu hành trên thị trường ở miền Đông và vùng Đồng bằng sông Cửu Long, mười mẫu thức ăn chăn nuôi được thu thập ngẫu nhiên trên thị trường Bình Dương và Cần Thơ, và mười mẫu thức ăn tự phối trộn có chứa sản phẩm chuyển gen với hàm lượng từ 1% đến 100% đã được phân tích. Sản phẩm chuyển gen được nhận diện bằng phương pháp PCR với 4 cặp mồi nhận diện là gen Lectin, 35S promoter, gen Bt và Nos terminator. Kết quả cho thấy các cặp mồi có thể phát hiện sản phẩm chuyển gen ở tỉ lệ 1% (cặp mồi nhận diện 35S promoter) và 5% (cặp mồi nhận diện gen Bt) trên các mẫu thức ăn tự phối trộn. ở các mẫu thức ăn chăn nuôi thương phẩm phát hiện được 8/10 mẫu có mang chuyển gen với sự hiện diện của 35S promoter và 7/10 mẫu với sự hiện diện của Nos terminator. Nghiên cứu cho phép giả định rằng các sản phẩm chuyển gen có trong thức ăn chăn nuôi chủ yếu đến từ nguồn nguyên liệu đậu nành.
Từ khóa: PCR, sản phẩm chuyển gen, thức ăn chăn nuôi

Article Details

Tài liệu tham khảo

Agrifood Awareness Australia Limited. 2004. Global GM Food Labelling Laws. Biotech Bulletin 8. Agrifood Awareness Australia Limited, 7 pages.

Huỳnh Kỳ, Nguyễn Lộc Hiền và Nguyễn Quốc Chí. 2012. Thiết lập quy trình nhận diện các sản phẩm chuyển gen có nguồn gốc từ đậu nành. Tạp chí Nông nghiệp & PTNN tháng 11/2012. Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn. Trang 40-45.

James, C. 2011. Global status of commercialized Biotech/GM Crop: 2011. ISAAA Brief No. 43. ISAAA: Ithaca, NY.

Roger S.O and Bendich A.J. 1988. Extraction of DNA from plant tissues. Plant Molecular Biology Manual A6, Pp.1-10.

Yoshiteru Kakihara, Hiroshi Matsufuji, Makoto Chino, Mitsuharu Takeda. 2006. Extraction and detection of endogenous soybean DNA from fermented foods. Food Control 17. Pp 808–813.