Nguyễn Thị Hà *

* Tác giả liên hệ (ntha@ctu.edu.vn)

Abstract

Aspergillus protuberus exposing chitinolytic activity was isolated from Can Gio Mangrove Forest. Conditions affecting the production of chitinases by Aspergillus protuberus were optimised under solid substrate fermentation (SSF). The most suitable conditions for chitinase production by A. protuberus were 106 spore/g culture medium containing 15% chitin,  0-2% Na. with pH 5.5 and moisture of 80%, the incubation time was 48 hours  at 300C. Aspergillus protuberus yielded maximum chitinase 1,252U/g fresh biomass. Chitinase preparation from mould fresh biomass in distilled water showed optimum activity at temperature 550C and pH 5.0.
Keywords: solid substrate conditions, chitinase, Can Gio mangrove forest

Tóm tắt

Chủng Aspergillus protuberus thể hiện hoạt tính chitinase được phân lập từ rừng ngập mặn Cần Giờ. Các điều kiện nuôi cấy thích hợp cho sự sinh tổng hợp enzyme chitinase đã được tối ưu trong môi trường lên men bán rắn. Mật độ bào tử 106 bào tử/g môi trường nuôi cấy có chứa 15% chitin, 2% NaCl, với pH 5,5 và ẩm độ ban đầu 80%, thời gian nuôi cấy 48 giờ ở nhiệt độ 300C, là thích hợp nhất cho sự sinh tổng hợp chitinase của chủng nấm này. Hoạt tính chitinase cao nhất của chủng này là 1,252U/g chất tươi. Dịch enzyme được tách chiết từ sinh khối nấm mốc bằng nước cất có hoạt tính chitinase cao nhất ở nhiệt độ 550C và pH 5,0.
Từ khóa: Aspergillus protuberus, lên men bán rắn, enzyme chitinase, rừng ngập mặn Cần Giờ

Article Details

Tài liệu tham khảo

De-hui Dai, Wei-lian Hu, Guang-rong Huang and Wei Li. 2011. Purification and characterization of a novel extracellular chitinase from thermophilic Bacillus sp. Hu1. African Journal of Biotechnology Vol. 10(13), pp. 2476-2485.

Ghanem, K. M., Al-Garni, S. M., & Al-Makishah, N. H. 2010. Statistical optimization of cultural conditions for chitinase production from fish scales waste by Aspergillus terreus. African Journal of Biotechnology, 9(32), 5135-5146.

Klich, M. A. 2002. Biogeography of Aspergillus species in soil and litter. Mycologia, 94(1), 21-27.

Lê Thị Huệ. 2010. Khảo sát khả năng sinh tổng hợp enzyme chitinase của một số chủng NS thuộc giống Aspergillus, Trichoderma và ứng dụng. Luận văn Thạc sĩ. Trường ĐHSP Tp. HCM.

Lee, YG, Ki Chul Chung, KC, Wi, SG, Lee, JC, Bae, HJ. 2009. Purification and properties of a chitinase from Penicillium sp. LYG 0704. Protein Expresion and Purification 65, pp. 244-250.

Nguyễn Đức Lượng, Phan Thị Huyền, Nguyễn Ánh Tuyết. 2006. Thí nghiệm công nghệ sinh học tập 2. NXB Đại học Quốc gia TP Hồ Chí Minh.

Nishio N, Tai K, Nagai S. 1979. Hydrolase production by Aspergillus niger in solid state cultivation. Eur JApplMicrobiol Biotechnol, 8:263–70.

Parameswaran Binod, Tunde Pusztahelyi, Viviana Nagy, Chandran Sandhya. George Szakacs, Istvan Pocsi, Ashok Pandey. 2005. Production and purification of extracellular chitinases from Penicilium aculeatum NRRL 21 under solid-state fermentation. Enzyme and Microbial Technology 36, pp. 880-887.

Patidar, P., Agrawal, D., Banerjee, T., & Patil, S. 2005. Optimisation of process parameters for chitinase production by soil isolates of Penicillium chrysogenum under solid substrate fermentation. Process Biochemistry, 40(9), 2962-2967.

Purwani EY, Maggy TS, Yaya R, Jae KH, Yu RP. 2004. Characteristics of thermostable chitinase enzymes from the indonesian Bacillus sp.13.26. Enzyme Microbial. Technol. 35: 147-153.

Ramesh MV, Lonsane BK. 1987. Solid State fermentation for production of alpha amylase by Bacillus megaterium 16 M. Biotechnol Lett;9:323–8.

Ramesh MV, Lonsane BK. 1990. Critical importance of moisture content of the medium in alpha amylase production by Bacillus licheniformis M 27 in a solid state fermentation system. Appl Microbiol Biotechnol;33:501–5.

Sherief AA, El-Sawah MMA, Abd El-Naby MA. 1991. Some properties of chitinase produced by a potent Aspergillus carneus strain. Appl Microbiol Biotechnol;35:228–30.

Suresh PV, Chandrasekaran M. 1999. Impact of process parameters on chitinase production by an alkalophilic marine Beauveria bassiana in solid state fermentation. Process Biochem;34:257–67.