Nguyễn Hữu Hiệp * Nguyễn Thị Hải Lý

* Tác giả liên hệ (nhhiep@ctu.edu.vn)

Abstract

To select bacterial strains which could hydrolyse starch, twenty five samples of wastewater were collected from wastewater ponds at Sa Đec town, Dong Thap province.Twenty three isolated bacterial strains had various shape. Cell shape of these strains were short rod, long rod or streptococcus. Most strains were motile. Among 23 strains, 13 strains were gram negative and 10 strains were gram positive. Isolated strains had amylase activity from 72.44U/ml to 910.89U/ml after incubating 72 hours. Among them, 4 strains which had high amylase activity were 935,VD2, 92, and 16. Strains 935 and VD2 could hydrolyse up to  97% of starch in wastewater after only 24hours.
Keywords: starch wastewater, amylase, isolation

Tóm tắt

Hai mươi lăm mẫu nước thải đã được thu thập từ nước thải tại làng nghề sản xuất bột gạo tại thị xả Sa đéc, tỉnh Đồng Tháp để tuyển chọn các dòng vi khuẩn có khả năng phân hủy tinh bột. Hai mươi ba dòng vi khuẩn phân lập được có hình dạng tế bào rất biến động từ hình que ngắn, que dài đến hình chuỗi. Hầu hết các dòng vi khuẩn có khả năng di động. Trong số 23 dòng vi khuẩn phân lập được có 13 dòng vi khuẩn thuộc gram âm và 10 dòng vi khuẩn thuộc gram dương. Các dòng vi khuẩn phân lập được có họat tính enzyme amylase từ 72,44U/ml đến 910,89U/ml sau 72 giờ nuôi cấy. Trong số này có 4 dòng có hoạt tính enzyme amylase cao là 935,VD2, 92, và 16. Hai dòng935VD2có khả năng xử lý đến 97% lượng tinh bột có trong nước thải chỉ sau 24 giờ.
Từ khóa: phân hủy tinh bột, nước thải tinh bột, amylase, phân lập.

Article Details

Tài liệu tham khảo

Haseltine C., M. Rolfsmeier and P. Blum, 1996. The glucose effect and regulation of α-amylase synthesis in the hyperthermophilic archaeon Sulfolobus solfataricus. J. Bacteriol. 178: 945-950.

Lin L.L., C.C. Chyau and W.H. Hsu, 1998. Production and properties of a rawstarch-degrading amylase from thermofilic and alkaliphilic Bacillus sp, TS-23. Biotech. Appl. Biochem. 28: 61-68.

Sasmita, M. and N. Behera, 2008. Amylase activity of a starch degrading bacteria isolated from soil receiving kitchen wastes. African Journal of Biotechnol.7 (18): 3326-3331.

Sekar Sudharhsan, Sivaprakasam Senthilkumar and Karunasena Ranjith, 2007. Physical and nutritional factors affecting the production of amylase from species of Bacillus isolated from spoiled food waste. African Journal of Biotechnol. 6 (4): 430-435.

Smitt J.P., J. Rinzema, H. Tramper, M. Van and W. Knol, 1996. Solid state fermentation of wheat bran by Trichoderma reesei QMQ414. Appl. Microbial. Biotechnol. 46: 489-496.

Toye Ekunsaumi, 2008. Laboratory and assay of amylase by fungi and bacteria, www.bio link.org/sharing_day/fungalamylase.pdf (truy cập ngày 01/8/2008).

Trung Tâm Kỹ Thuật Môi Trường TP. HCM, 2006. Báo cáo tổng hợp “Quy hoạch môi trường tỉnh Đồng Tháp đến năm 2020”, pp 20 – 25.

Lê Hoàng Việt, 2000. Nguyên lý các quy trình xử lý nước thải, Giáo trình Đại Học Cần Thơ, pp. 6 – 30.