ẢNH HƯỞNG CỦA MẬT SỐ NẤM MEN, CHẤT KHÔ HÒA TAN VÀ PH CỦA DỊCH LÊN MEN ĐẾN CHẤT LƯỢNG RƯỢU VANG THỐT NỐT
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Bùi Thị Thúy Ngân. 2010. Phân lập và tuyển chọn nấm men từ nước thốt nốt thu hoạch tại Tịnh Biên, An Giang. Luận văn thạc sĩ ngành Công nghệ thực phẩm và đồ uống. Trường Đại học Cần Thơ.
Henderson, P. 2009. Sulfur dioxide: science behind this antimicrobial, anti- oxidant wine additive. Practical Winery and vineyard Journal, 1, 1-6.
Henick-Kling T. and Park Y. H. 1994. Considerations for the use of yeast and bacterial starter cultures: SO2 and timing of inoculation. American Journal of Enology and Viticulture, 45, 464-469.
Kurtzman C.P. and Fell J.W. 1998. The yeast, A taxonomic, Elsevier Science B.V., 113-121.
Lee C. Y., Smith N. L., Nelson R. R. 1979. Relationship between pectin ethylesterase activity and the formation of methanol in Concord grape juice and wine. Food Chemistry (4) Applied Science Publishers Ltd, England.
Lê Thanh Mai. 2007. Các phương pháp phân tích ngành công nghệ lên men. Nhà Xuất bản Khoa học và Kỹ thuật.
Lonvaud-Funel A., Joyeux A., Desens C. 1988. Inhibition of malolactic fermentation of wines by products of yeast metabolism. Journal of the Science of Food and Agriculture, 44, 183-191.
Lương Đức Phẩm. 2006. Nấm men công nghiệp. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội.
Nguyễn Minh Thủy, Hà Thanh Toàn, Dương Thị Phượng Liên, Phan Thị Thanh Quế, Huỳnh Thị Phương Loan và Dương Kim Thanh. 2006. Tuyển tập Công trình Nghiên cứu Khoa học 2006, Khoa Nông Nghiệp và Sinh Học Ứng Dụng, Trường Đại học Cần Thơ, 33-43.
Gerogiannaki-Christopoulou M., Kyriakidis N. and Athanasopoulos P. 2004. Effect of grape variety (Vitis vinifera L.) and grape pomace fermentation conditions on some volatile compounds of the produced grape pomace distillates. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin, 38 (3), 155-162.
Ough C. S. 1985. Some effects of temperature and SO2 on wine during simulated transport or storage. American Journal of Enology and Viticulture, 36, 18-22.
Ramey D. D., Ough, C. S. 1980. Volatile ester hydrolysis or formation during storage of model solutions and wines. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 28 (5), 928–934.
Ribéreau-Gayon P., Dubourdieu D., Donèche B., Lonvaud A. 2006. Handbook of Enology, Volume 1: The Microbiology of Wine and Vinifications (Volume 1, 2). Great Britain by Antony Rowe Ltd, Chippennham, Wiltshire.
TCVN 7045:2009. Thư viện trung tâm kỹ thuật TĐC 3. 49 Pasteur - Q.1- TP. HCM. http://www.quatest3.com.vn/Upload/contents/TBTL-Quy2-2009.pdf
Wondra M. and Berovi M. 2001. Aroma Components of Chardonnay Wine: Analyses of Aroma Components of Chardonnay WineFermented by Different Yeast Strains. Aroma Components of Chardonnay Wine. Food Technology and Biotechnology, 39 (2) 141–148
Zironi R., Celotti E., Battistutta F. 1997. Research for a marker of the hyperoxygenation treatment of musts for the production of white wines. American Journal of Enology and Viticulture, 48, 150-156.