Lê Hồng Giang * , Huỳnh Thị Minh Thi Nguyễn Bảo Toàn

* Tác giả liên hệ (lhgiang@ctu.edu.vn)

Abstract

In vitro culture technique of callus cells on the medium containing selected agent of NaCl can help to create salt tolerant crop varieties. Callus of the MTD 760-4 soybean variety were cultured on the MS medium supplemented with NaCl at doses of 0, 2.5, 5, 7.5 and 10 g/L. The survival callus on the salt media were subcultured into the same medium in the four 5-week periods. The results showed that MTD 760-4 callus explants tolerable to salt dose of NaCl 5 g/L were selected with the survival rate of above 90% and the ability of salt tolerance was rather stable after four times of selection. The proline contents accumulated highly in callus explants at salt dose of
5 g/L.
Keywords: Callus, in vitro, NaCl, proline, salt tolerance, soybean MTD 760-4

Tóm tắt

Kỹ thuật nuôi cấy in vitro tế bào mô sẹo trên môi trường có chứa tác nhân chọn lọc là muối NaCl có thể giúp tạo nên các giống cây trồng chống chịu mặn. Mô sẹo giống đậu nành MTĐ 760-4 được nuôi cấy trên môi trường MS có bổ sung muối NaCl với các nồng độ 0; 2,5; 5; 7,5 và 10 g/L. Mô sẹo sống sót trên môi trường mặn được cấy chuyền trên cùng môi trường trong 4 chu kỳ với mỗi chu kỳ là 5 tuần. Kết quả đã chọn lọc được các mẫu mô sẹo đậu nành MTĐ 760-4 có thể chống chịu mặn đến nồng độ muối NaCl 5 g/L với tỷ lệ sống trên 90% và khả năng chịu mặn khá ổn định sau 4 lần chọn lọc. Hàm lượng proline tích lũy cao trong mô sẹo ở nồng độ muối 5 g/L.
Từ khóa: Đậu nành MTĐ 760-4, chống chịu mặn, in vitro, NaCl, mô sẹo, proline

Article Details

Tài liệu tham khảo

Basu, S., G. Gangopadhyay, BB. Mukherjee and S. Gupta, 2002. Plant regeneration of salt adapted callus of indica rice (var. Basmati 370) in saline conditions. Plant Tissue & Organ Culture., 50: 153-159.

Bates, L.S, R.P. Waldren, and I.D. Teare, 1973. Rapid determination of free proline for water-stress studies. Plant and Soil, 39: 205-207.

Chaudhuri, P., R.K. Sengupta and P. Ghosh, 1997. In vitro assessment of salinity tolerance in Hordeum vulgare. Indian J Plant Physiol., 2 (2): 123-126.

El-Sayed, O. E., A. A. Rizkalla and S. R. S. Sabri, 2007. In vitro mutagenesis for genetic improvement of salinity tolerance in wheat. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 4(5): 377-383.

Gandonou, C. B., T. Errabii, J. Abrini, M. Idaomar and N. S. Senhaji, 2006. Selection of callus cultures of sugarcane (Saccharum sp.) tolerant to NaCl and their response to salt stress. Plant Cell Tiss Organ Cult., 87: 9-16.

Ghoulam, C., F. Ahmed, and F. Khalid, 2001. Effects of salt stress on growth, inorganic ions and proline accumulation in relation to osmotic adjustment in five sugar beet cultivars. Environ. Exp. Bot. 47: 139–150.

Gomez, K.A. and A.A. Gomez, 1984. Statistical procedures for agricutural research. John Wiley & Son. Inc.

Jain, M., G. Mathur, S. Koul, and N.B. Sarin, 2001. Ameliorative effects of proline on salt stress-induced lipid peroxidation in cell lines of groundnut (Arachis hypogaea L.) Plant Cell Rep. 20: 463-468.

Kowles, R. V. 2010. Regulation of water in plant cells. Bioscene 36(1): 34-42.

Liu, T., and J. V. Staden, 2000. Selection and characterization of sodium chloride-tolerant callus of Glycine max (L.) Merr cv. Acme. Plant Growth Reg., 31: 195–207.

Murashige T. and F.Skoog, 1962. A revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue cultures. Physiol. Plant., 15:473 - 497.

Nguyễn Bảo Toàn, 2010. Giáo trình Nuôi cấy mô tế bào thực vật. NXB Đại học Cần Thơ, 185 trang.

Patade V.Y., P. Suprasanna, V.A. Bapat and U.G. Kulkarni, 2005. Selection for abiotic (salinity and drought) stress tolerance and molecular characterization of tolerant lines in sugarcane. Nuclear Agricultural and Biotechnology Division Bhabha Atomic Research Centre and Department of Agricultural Biotechnology Marathwada Agricultural University. Parbhani, 1: 402-431.

Saleem, M. Y., Z. Mukhtar, A. A. Cheema and B. M. Atta, 2005. Induced mutation and in vitro techniques as a method to induce salt tolerance in Basmati rice (Oryza sativa L.). Int. J. Environ. Sci. Tech., 2(2): 141-145.

Zinnah, K. M. A., N. Zobayer, S. U. Sikdar, L. N. Liza, Md. Al N. Chowdhury and M. Ashrafuzzaman, 2013. In Vitro Regeneration and screening for salt tolerance in rice (Oryza sativa L.). International Research Journal of Biological Sciences, 2(11): 29-36.