Tran Ngoc Duoc * , Trần Nhân Dũng , Bùi Thị Minh Diệu Đỗ Tấn Khang

* Tác giả liên hệTran Ngoc Duoc

Abstract

Sixty five microbial isolates were isolated on MRS medium from eighteen ?Com me? products collected in six provinces of The Mekong Delta. Their colonies were round, smooth white to translucent and their shapes were short rod to long rod, single or double or chained. All Gram +, catalase negative, oxidase negative, indole-negative, unable to move. They were capable of lactic fermentation from 10-20g/l. Eighteen isolates which had high lactic fermentation were identified by PCR technique with the primer pairs 8F and 1391R. Six isolates that were capable of production high acid lactic were chosen to sequence the 16S region. The results of Blast showed that B3.21n, AG.4, S3.111, K1.61, TCM1.42 and TA6 isolates were similar toL.plantarumstrain 0100,L.fermentumstrain 6-1-2,L.paracaseistrain ATCC 25302,L.caseistrain 0105L.paracaseisubsp.paracaseistrain BCRC 12193, andL.plantarumstrain ABRIINW-BL3, respectively.
Keywords: 16S rDNA, Lactobacillus., probiotic, biodiversity, acid lactic bacteria

Tóm tắt

Sáu mươi lăm dòng vi khuẩn được phân lập trên môi trường MRS từ 18 mẫu cơm mẻ ở ba vùng sinh thái của Đồng Bằng Sông Cửu Long. Phần lớn khuẩn lạc của chúng có dạng tròn, láng màu trắng đục đến trắng trong và những dòng vi khuẩn này có dạng que ngắn đến que dài, đơn hoặc kết đôi hoặc kết chuỗi. Tất cả vi khuẩn đều Gram dương, Catalase âm tính, Oxidase âm tính, Indole âm tính, không có khả năng chuyển động. Chúng có khả năng lên men lactic từ 10 ? 20g/l. Giải trình tự 6/65 dòng đại diện cho sáu tỉnh có khả năng lên men lactic cao. Kết quả so sánh trình tự tương đồng cho thấy Các dòng B3.21n, AG.4, S3.111, K1.61, TCM1.42 và TA6 tương đồng với các dòng tương ứng trên cơ sở dữ liệu NCBI gồm:L.plantarumstrain 0100,L.fermentumstrain 6-1-2,L.paracaseistrain ATCC 25302,L.caseistrain 0105L.paracaseisubsp.paracaseistrain BCRC 12193 vàL.plantarumstrain ABRIINW-BL3.
Từ khóa: 16S rDNA, Lactobacillus, probiotic, đa dạng sinh học, vi khuần acid lactic

Article Details

Tài liệu tham khảo

Collins, C. H, Lyne Patricia M, Grange, T. M. 1989. Microbiological methods (sixth edition), pp 320-329.

Maniatis T., J. Sambrook, E. F. Fritsch. 1989. Molecular, a laboratory manual. Second edition. Cold Spring harbor laboratory press, USA. 1:6.5-7.34

Oyetayo, V.O. 2004. Phenotypic characterisation and assessment of the inhibitory potential of Lactobacillus isolates from different sources. American Journal of Biotechnology. Vol.3 (7), pp 355-357.

Swofford, D.L. 2002. PAUP*: Phylogenetic Analysis Using Parsimony (* and Other Methods). Sinauer Associates, Sunderland, MA.

Wood, B.J.B and Holzapfel, W. H. 1995. The Genera of Lactic Acid Bacteria.