Lê Thị Thanh Hiền * , Nguyễn Bảo Vệ Lê Vĩnh Thúc

* Tác giả liên hệ (hienbvtvvl@gmail.com)

Abstract

The experiment entitled effects of different levels of potassium combined with nitrate fertilizers on tuber qualities of Japanese purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) at Vinh Long province was carried out to determine the optimal amount of potassium combined with nitrogen levels for increasing qualities and prolonging preserved times. The experiment was set up in a randomized completed block design with 3 replications and 7 treatments, 35 m2 per each replication. The treatments were 100 kg N.ha-1 - 80 kg P2O5.ha-1 combined with 5 levels of K2O (0, 100, 150, 200 and 250 kg K2O.ha-1) and 80 kg P2O5.ha-1 - 250 kg K2O.ha-1 combined with 125 kg N.ha-1 and 187 kg N.ha.-1. The results showed that the level of potassium at 200 kg K2O.ha-1 combined with 100 kg N.ha-1 and 80 kg P2O5.ha-1 induced high qualities of Japanese purple sweet potato such as dry matters, total sugars, starchs, total anthocyanins and low crude fibers. In addition, the postharvest storage period was prolonged. Therefore, growers should apply 200 kg K2O.ha-1 level combined with 100 kg N.ha-1 and 80 kg P2O5.ha-1 for increasing qualities and preserved times.
Keywords: Potassium, Nitrogen, Japanese Purple sweet potato, tuber qualities

Tóm tắt

Đề tài nghiên cứu ảnh hưởng của liều lượng kali bón kết hợp với đạm đến chất lượng củ khoai lang Tím Nhật (Ipomoea batatas (L.) Lam) ở tỉnh Vĩnh Long được thực hiện nhằm tìm ra liều lượng kali và đạm bón thích hợp để khoai lang cho củ có phẩm chất tốt và tăng thời gian bảo quản. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức khối hoàn toàn ngẫu nhiên, với 3 lần lặp lại, gồm 7 nghiệm thức, mỗi lần lặp lại là 35 m2. Các nghiệm thức là 100 kg N/ha và 80 kg P2O5/ha kết hợp với 5 liều lượng bón kali (0, 100, 150, 200 và 250 kg K2O/ha) và nghiệm thức bón 80 P2O5 - 250 K2O kết hợp với 2 liều lượng đạm (125 kg N/ha và 187 kg N/ha). Kết quả nghiên cứu cho thấy kali bón ở mức 200 kg K2O/ha cho khoai lang Tím Nhật có phẩm chất củ như hàm lượng đường tổng số, tinh bột, hàm lượng anthocyanin cao nhất, chất xơ thô thấp và có thời gian bảo quản dài. Vì vậy, trong canh tác khoai lang Tím Nhật ở tỉnh Vĩnh Long, nông dân có thể bón kali ở mức 200 kg K2O/ha kết hợp với 100 kg N/ha - 80 kg P2O5/ha để tăng phẩm chất và thời gian bảo quản củ.
Từ khóa: kali, đạm, khoai lang Tím Nhật, phẩm chất củ

Article Details

Tài liệu tham khảo

Abano, E.E., E. Teye, R.S. Amoah and J.P. Tetteh, 2011. Design construction and testing of an evaporative cooling barn for storing sweet potatoes in the tropics. Asian Journal of Agricultural Research, 5, 1-12.

Abd El-Baky, M.M.H., A.A. Ahmed, M.A.El-Nemr and M.F. Zaki, 2010. Effect of Potassium Fertilizer and Foliar Zinc Application on Yield and Quality of Sweet Potato. Reasearch Journal of Agriculture and Biological Sciences, 6(4): 386-394. © 2010, INSInet Publication.

Abo-Sedera, F.A and S.A Shehata, 1994. Effect of NK fertilization level and foliar spray with Mn and Mo on growth, yield and chemical composition of potatoes. Zagazig Journal of Agricultural Research 21, pp 145-156.

Afek, U. and S.J. Kays, 2004. Post harvest physiology and storage of widely used root and tuber crops. Horticultural Reviews, 30, 253-316.

Bansal, S. K. and S.P. Trehan, 2011. Effect of potassium on yield and processing quality attributes of potato. Karnataka J. Agric. Sci., 24 (1): 48-54).

Bhargava, B.S., H.P. Singh and K.L. Chadha, 1993. Role of potassium in development of fruit quality. In: Advances in Horticulture, Vol.2 Fruit Crops: Part 2. (Eds. K.L. Chadha and O.P. Pareek). Malhotra Publishing House, New Delhi, pp: 947-960).

Chattopadhyay, A., I. Chkraborty, P.R. Kumar, M.K. Nanda and H. Sen, 2006. Design, construction and testing of an evaporative cooling barn for storing sweetpotatoes in the tropics (Ipomoea batatas L.), Journal of Food Science and Technology, 43, 41–45.

Collins, W.W. and W.M. Walter, 1985. Fresh roots for human consumption. In: Bouwhamp J.C (ed) sweet potato products: A natural resource for the tropics, CRC Press. Pp: 153-173.

Cready, M., J. Guggolz, V. Silviera and M.S. Owers. 1950. Determination of Starch and Amylose in Vegetables. Analytical Chemistry vol. 22, no. 9. September 1950; pp. 1156-1158.

Đường Hồng Dật, 2005. Cây khoai tây và kỹ thuật thâm canh tăng năng suất. Nxb Lao động - Xã hội. Hà Nội.

Fuleki, T., F.J. Francis, 1968. Quantitative Methods for Anthocyanins. 2. Determination of total anthocyanin and degradation Index for Cranberry Juice, J. Food Science, Vil.33, 1968.

Geraldson, C.M., 1985. Potassium nutrition of vegetable crop. In: Potassium in Agriculture (Ed: R.S. Munson). ASA-CSSA-SSSA, Madison, WI., pp: 915-927.

Lê Đức Diên và Nguyễn Đình Huyên, 1967. Đặc điểm sinh lý sinh hóa cây khoai lang và ứng dụng của nó, NXB – KHKT, trang 15 - 28.

Lê Thị Thanh Hiền, Lê Vĩnh Thúc, Trương Thị Minh Tâm và Nguyễn Bảo Vệ, 2015. Ảnh hưởng của liều lượng kali bón lên sinh trưởng và năng suất khai lang tím Nhật (Ipomoea batatas (L.) Lam) trên đất phèn ở huyện Bình Tân, tỉnh Vĩnh Long. Tạp chí Khoa học và Phát triển, tập 13, số 4: 517-525.

Lê Văn Hòa và Nguyễn Bảo Toàn, 2005. Giáo trình Sinh lý thực vật. Tủ sách Đại học Cần Thơ. 318 trang.

Lu, J., Chen F., Xu Y., Wan Y. And D. Liu, 2001. Sweet potato response to potassium. Better Crops International 15: 10–12.

Marschner, H., 1995. Functions of mineral nutrients: macronutirents, p. 299-312. In: H.Marschner (ed.). Mineral nutrition of higher plants 2nd Edition. Academic Press, N.Y. 7.

Mengel, K., 1997. Impact of potassium on crop yield and quality with regard to economical and ecological aspects. Proceedings of the Regional Workshop of the International Potash Institute held at Bornova, Izmir, Turkey, 26-30 May 1997. IP I, Bern, Switzerland., pp: 157-174.

Murata, T. and Akazava, T., 1968. Enzymic mechanism of starch synthesis in sweet potato roots. 1. Requirement of potassium ions for starch synthatase. Arch. Biochem. Biophys. 126: 839-879.

Nguyễn Minh Thủy, 2010. Kỹ thuật sau thu hoạch rau quả, NXB Nông nghiệp.

Nguyễn Thị Thanh, 2011. Ảnh hưởng của phân đạm và kali đến sinh trưởng và năng suất của khoai lang vụ xuân hè tại thành phố Pleiku, Gia Lai. Đại học Nông Lâm Thành phố Hồ Chí Minh. Luận văn cuối khóa, 80 trang.

Nguyễn Xuân Lai, Hoàng Đình Định, và Nguyễn Thị Nhiệm, 2011. Nghiên cứu xây dựng quy trình thâm canh tổng hợp cây khoai lang vùng ĐBSCL. Báo cáo đề tài cấp Bộ, Viện lúa Đồng bằng sông Cửu Long, tr 59-104.

Osiru, M.O., Olanya O.M., Adipala E., Kapinga R. and B. Lemaga, 2009. Yield stability analysis of Ipomoea batatus (L.) Lam cultivars in diverse environments. Australian Journal of Crop Science. 3(4):213-220.

Phạm Thị Thanh Nhàn, Nguyễn Hữu Cường, Lê Trần Bình, 2011. Tách chiết và phân tích hàm lượng anthocyanin từ các mẫu thực vật khác nhau. Tạp chí Sinh học. Tháng 12-2011, 33(4): 79-85.

Phùng Quốc Tuấn và Ngô Thị Đào, 2004. Giáo trình trồng trọt (Tập một). Đất trồng-phân bón-giống. Nhà xuất bản giáo dục.

Picha, D.H., 1987. Carbohydrate changes in sweet potatoes during curing and storage, Journal of the American Society for Horticultural Science, 112(1), 89-92.

Pornthip, S., 1986. Effect of potassium fertilizer on yield of two sweet potato cultivars. Agricultural Research Center Training, Thailand 3p.

Shakamoto, S. and J.C. Bowkamp, 1985. Industrial products from sweet potato. In: Bouwhamp J.C (ed) sweet potato products: A natural resource for the tropics, CRC Press. Pp: 504-505.

Trần Thị Ba, Trần Thị Kim Ba và Phạm Hồng Cúc, 1999. Giáo trình trồng rau. Đại học Cần Thơ. 120 trang.

Trần Thị Mai, 2001. Bảo quản khoai tây thương phẩm, Nxb Nông nghiệp Tp Hồ Chí Minh.

Trehan, S.P., Roy, S.K. and Sharma, R.C., 2001. Potato variety differences in nutrient deficiency symptoms and responses to NPK. Better Crops Int, 15; 18 – 21.

Umamaheswarappa, P. and K.S. Krishnappa, 2004. Effect of nitrogen, phosphorus and potassium on cucumber cv. Poinsette grown in dry region of southern India. Trop. Sci., 44: 174-176.

Usherwood, N.R., 1985. The role of potassium in crop quality. In Munson: Potassium in Agriculture (Ed: R.S. Munson). ASA-CSSA-SSSA, Madison, WI., pp: 489-513.

Uwah, D.F., U.L. Undie, N.M. John and G.O. Ukoha, 2013. Growth and Yield respone of improved sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam) varieties to different ratesof potassium fertilizer in Calabar, Nigeria. Journal of agricultural Science; vol. 5, No 7; 2013. ISSN 1916-9752. E-ISSN 1916-9760. Published by Canadian Center of Science and Education.

Walkley, A. and I. A. Black. 1934. An Examination of Degtjareff Method for Determining Soil Organic Matter and a Proposed Modification of the Chromic Acid Titration Method. Soil Sci. 37:29-37.

Woolfe, J.A., 1992. Sweet potato: an untapped food resource. New York: Cambridge university press.

Zhang Z.C.W. Christopher and H. Corke, 2002. Biochemical changes during storage of sweet potato roots differing in dry matter content, Postharvest Biology and Technology, 24, 317–325.