Nguyễn Thị Linh Đan * , Lam Mỹ Lan , Trần Lê Cẩm Tú Trần Thị Thanh Hiền

* Tác giả liên hệNguyễn Thị Linh Đan

Abstract

This study aimed to evaluate the effects of replacing protein of fish meal (FM) by different levels of protein from soybean meal (SBM) in diets for clown knifefish (Chitala chitala) fingerlings with initial weight of 6.4 g/fish. The experiment was designed completely random including six diet treatments and iso-nitrogenous (42.5% crude protein) and iso-energetic (18.5 KJ g-1). Control diet contained only fish meal protein (0% SBM) and other diets were formulated by replacing 15, 30, 45, 60 and 75% of protein from fish meal by soybean meal. After 8 experimental weeks, survival rate (SR), weight gain (WG), protein efficiency ratio (PER), and hepatosomatic index (HSI) decreased with the increasing of dietary SBM protein levels. However, there were not significant differences (p>0.05) among treatments 0, 15, and 30% SBM protein. Results from this study showed that soybean meal protein is an acceptable ingredient to supply 30% of protein without influence on the growth performance and feed utilization of Chitala chitala fingerlings.

Keywords: Chitala chitala, soybean meal, fish meal, alternative protein sources

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện nhằm đánh giá khả năng thay thế protein bột cá bằng các mức protein bột đậu nành (BĐN) trong khẩu phần ăn của cá thát lát còm (Chitala chitala) giai đoạn giống có khối lượng trung bình 6,4 g/con. Thí nghiệm được bố trí hoàn toàn ngẫu nhiên với 6 nghiệm thức thức ăn có cùng mức protein 42,5% và năng lượng 18,5 KJ/g. Nghiệm thức đối chứng sử dụng hoàn toàn protein bột cá (0% BĐN), các nghiệm thức còn lại sử dụng protein BĐN thay thế protein bột cá với các mức thay thế lần lượt là 15, 30, 45, 60 và 75%. Sau 8 tuần thí nghiệm, tỉ lệ sống (SR), tăng trọng (WG), hiệu quả sử dụng protein (PER) và chỉ số gan trên cơ thể (HSI) của cá giảm dần khi tăng tỉ lệ protein BĐN trong thức ăn. Tuy nhiên kết quả ở nghiệm thức thay thế 0,15 và 30% protein bột đậu nành khác biệt không có ý nghĩa (p>0,05). Các kết quả của nghiên cứu này cho thấy có thể sử dụng 30% protein bột đậu nành thay thế protein bột cá trong thức ăn mà không ảnh hưởng đến tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn của cá thát lát còm giống.

Từ khóa: Chitala chitala, bột đậu nành, bột cá, nguồn protein thay thế

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ai, Q.H. and X.J. Xie, 2005. Effects of replacement of fish meal by soybean meal and supplementation of methionine in fish meal/soybean meal-based diets on growth performance of the southern catfish Silurus meridionalis. J. World Aquaculture Soc. 36(4): 498-507.

Dersjant-Li, Y., 2002. The use of soy protein in aquafeeds. In: Cruz-Suárez, L. E., Ricque-Marie, D., Tapia-Salazar, M., Gaxiola-Cortés, M. G., Simoes, N. (Eds.). Avances en Nutrición Acuícola VI. Memorias del VI Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. Cancún, Quintana Roo, México.

Elangovan, A. and K.F. Shim, 2000. The influence of replacing fish meal partially in the diet with soybean meal on growth and body composition of juvenile tin foil barb (Barbodes altus). Aquaculture 189: 133-144.

Fagbenro, O.A and S.J. Davies, 2001. Use of soybean flour (dehulled, solvent-extracted soybean) as a fish meal substitute in practical diets for African catfish Clariasgariepinus) (Burchell 1822): growth, feed utilization and digestibility. Journal of Applied Ichthyology 17: 64-69.

Furukawa, A. and H. Tsukahara, 1966. On the acid digestion method for determination of chromic oxide as an indicator substance in the study of digestibility in fish. Bull. Jap. Soc. Sci. Fish., 32:502-506.

Hernández, M.D., F.J. Martínez, M. Jover and G. García, 2007. Effects of partial replacement of fish meal by soybean meal in sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo) diet. Aquaculture 263:159–167.

Huang, B.Q., 2007. Effect of replacement on the growth of Cobia (Rachycentron canadum). Department of Biological science & Technology, China Institute of Technology, Taipei, Taiwan.

Khan, M.A., A.K. Jafri, N.K. Chadha and N. Usmani, 2003. Growth and body composition of rohu Labeo rohita fed diets containing oilseed meals: partial or total replacement of fish meal with soybean meal. Aquaculture Nutrition 9: 391-396.

Khan, M.A., A.K. Jafri, N.K. Chadha and N. Usmani, 2003. Growth and body composition of rohu Labeo rohita fed diets containing oilseed meals: partial or total replacement of fish meal with soybean meal. Aquaculture Nutrition 9: 391-396.

Lê Quốc Phong, 2010. Nghiên cứu khả năng sử dụng bột đậu nành làm thức ăn cho cá tra (Pangasianodon hypophthalmus) giống. Luận văn thạc sĩ Nuôi Trồng Thủy Sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Lê Quốc Toán, 2010. Nghiên cứu sử dụng bột đậu nành làm thức ăn chế biến cho cá lóc bông (Channa micropeltes, Cuvier, 1831). Luận văn thạc sĩ Nuôi Trồng Thủy Sản, Trường Đại học Cần Thơ.

Lê Thanh Hùng, 2008. Thức ăn và dinh dưỡng thủy sản. Nhà xuất bản Nông Nghiệp, 299 trang.

Lim, S.J, S.S. Kim, G.Y. Ko, J.W. Song, D. Han, J.D. Kim, J.U. Kim and K.J. Lee, 2011. Fish meal replacement by soybean meal in diets for Tiger puffer, Takifugu rubripes. Aquaculture 313,165–170.

Lin S. and L. Luo, 2011. Effects of different levels of soybean meal inclusion in replacement for fish meal on growth, digestive enzymes and transaminase activities in practical diets for juvenile tilapia, Oreochromis niloticus×O. aureus. Animal Feed Science and Technology 168: 80-87.

Nguyễn Huy Lâm, Võ Thị Thanh Bình, Nguyễn Thị Thanh Trúc và Lê Thanh Hùng, 2012. Đánh giá khả năng sử dụng thức ăn bánh dầu đậu nành lên sức tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn cho cá lăng nha (mystus wyckioides chaux và fang. 1949). Tuyển tập hội nghị khoa học trẻ ngành thủy sản toàn quốc lần thứ 3. Trang 259-267.

O’Keefe T. and M. Newman, 2011. Soybean Products for Aquaculture Feeds: Use Considerations & Quality Standards. Edited and updated specifically for the Southeast Asian Region by Lukas Manomaitis, ASA-IM SEA. Technical Director (Aquaculture). This is version 1.0

O’Keefe. T and M. Newman (2011). Soybean Products for Aquaculture Feeds: Use Considerations & Quality Standards. Edited and updated specifically for the Southeast Asian Region by Lukas Manomaitis, ASA-IM SEA. Technical Director (Aquaculture). This is version 1.0

Phạm Đức Hùng và Nguyễn Đình Mão, 2009. Ảnh hưởng của thay thế bột cá bằng bã dầu đậu nành trong thức ăn đến sinh trưởng và thành phần sinh hóa của cá giò (Rachycentron canadum) giai đoạn giống. Kỷ yếu Hội thảo khoa học thủy sản toàn quốc 2009. Đại học Nông Lâm Tp. Hồ Chí Minh.

Refstie, S., T. Storebakken and A.J. Roem, 1998. Fedd consumption and conversion in Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with fish meal, extracted soybean meal or soybean meal with reduced content of oligosaccharide, trypsine inhibitors, lectins and soya antigen. Aquaculture 162: 301-312.

Silva, Y.C., C.Hernández, R.W. Hardy, B.G. Rodriguez and S.C. Vargasmachuca, 2012. The effect of substituting fish meal with soybean meal on growth, feed efficiency, body composition and blood chemistry in juvenile spotted rose snapper Lutjanus guttatus (Steindachner, 1869). Aquaculture 364-365: 180-185.

Tantikittia, C., W. Sangpong and S. Chiavareesajja (2005) Effects of defatted soybean protein levels on growthperformance and nitrogen and phosphorus excretion in Asian seabass (Lates calcarifer). Aquaculture 248, 41-50.

Trần Thị Bé, 2010. Nghiên cứu bổ sung phytase và taurine vào thức ăn cho cá lóc đen (Channa striata). Luận văn cao học nuôi trồng thủy sản. Trường Đại Học Cần Thơ.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. 191 trang.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Hương Thùy, 2008. Khả năng sử dụng thức ăn chế biến của cá còm (Chitala chitala) giai đoạn bột lên giống. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2008, quyển 1: trang 134-140.

Venou, B., M.N. Alexis, E. Fountoulaki and J. Haralabous, 2006. Effects of extrusion and inclusion level of soybean meal on diet digestibility, performance and nutrient utilization of gilthead sea bream (Sparus aurata). Aquaculture 261: 343–356.