Ngô Thị Phương Dung * , Đặng Bích Tuyền Phạm Hồng Quang

* Tác giả liên hệ (ntpdung@ctu.edu.vn)

Abstract

In this research, 18 pure strains were isolated from 6 different samples of fresh oyster mushrooms. Three groups of these 18 isolates, giving significantly different ability of starch degradation at the 95% confidence level could be distinguished. One representative strain of each group was selected for further study of morphological and genetic characteristics, including strains of 1.2 (TCT), 2.3 (TBT) and 5.2 (NBT). The morphological and molecular identifications performed the similar results in which two strains of white oyster mushrooms were Pleurotus floridanus and one strain of Japanese oyster mushroom was Pleurotus cystidiosus. Because of its highest performance in starch degrading activity, Pleurotus floridanus (strain 1.2) was selected for the study of conditions affecting on its spawn growing. Based on the results of statistical analysis, the favourable conditions for spawn growing time were at 57% humidity and at 27oC incubation temperature.
Keywords: morphological characteristics, genetic characteristics, ITS, cultivation   

Tóm tắt

Trong nghiên cứu này, 18 dòng nấm thuần đã được phân lập từ 6 mẫu nấm bào ngư tươi. Ba nhóm được xác định có hoạt tính phân giải tinh bột khác biệt nhau có ý nghĩa thống kê ở độ tin cậy 95%. ở mỗi nhóm có một dòng tiêu biểu được tuyển chọn để tiếp tục xác định đặc tính hình thái và di truyền, gồm ba dòng là 1.2 (TCT), 2.3 (TBT) và 5.2 (NBT). Kết quả định danh theo hình thái học và sinh học phân tử cho kết luận tương đồng, trong đó hai dòng nấm bào ngư trắng TCT và TBT thuộc loài Pleurotus floradinus, và một dòng nấm bào ngư nhật NBT thuộc loài Pleurotus cystidiosus. Dòng 1.2 (TCT) có hoạt tính phân giải tinh bột cao nhất được tuyển chọn cho thí nghiệm khảo sát điều kiện thích hợp nuôi cấy meo giống nấm bào ngư. Kết quả phân tích thống kê về mối tương tác của các tổ hợp gồm nhiệt độ, độ ẩm, và công thức môi trường cho thấy điều kiện thích hợp cho thời gian ủ làm meo giống là ở độ ẩm 57% và nhiệt độ ủ 27oC.
Từ khóa: Nấm bào ngư, đặc tính hình thái, đặc tính di truyền, ITS, nuôi cấy

Article Details

Tài liệu tham khảo

Ainsworth G. C. 1973. The Fungi: An advanced trieatise, IVB. Academic Press, New York.

Andrej Jedinak and Daniel Sliva 2008. Pleurotus ostreatus inhibits proliferation of human breast and colon cancer cells through p53-dependent as well as p53-independent pathway. International Journal of Oncology 33: 1307-1313.

Bobek P. and S. Galbavý 1999. Hypocholesterolemic and antiatherogenic effect of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) in rabbits. Research Institute of Nutrition, Bratislava, Slovak Republic, Nahrung.

David S. Hibbett, Manfred Binder, Joseph F. Bischoff, Meredith Blackwell, Paul F. Cannon, Ove E. Eriksson, Sabine Huhndorf, Timothy James, Paul M. Kirk, Robert Lücking, Thorsten Lumbsch, François Lutzoni, P. Brandon Matheny, David J. Mclaughlin, Martha J. Powell, Scott Redhead, Conrad L. Schoch, Joseph W. Spatafora, Joost A. Stalpers, Rytas Vilgalys, M. Catherine Aime, André Aptroot, Robert Bauer, Dominik Begerow, Gerald L. Benny, Lisa A. Castlebury, Pedro W. Crous, Yu-Cheng Dai, Walter Gams, David M. Geiser, Gareth W. Griffith, Cécile Gueidan, David L. Hawksworth, Geir Hestmark, Kentaro Hosaka, Richard A. Humber, Kevin Hyde, Joseph E. Ironside, Urmas Kõljalg, Cletus P. Kurtzman, Karl-Henrik Larsson, Robert Lichtwardt, Joyce Longcore, Jolanta Miądlikowska, Andrew Miller, Jean-Marc Moncalvo, Sharon Mozley-Standridge, Franz. Oberwinkler, Erast Parmasto, Valérie Reeb, Jack D. Rogers, Claude Roux, Leif Ryvarden, José Paulo Sampaio, Arthur Schuessler, Junta Sugiyama, R. Greg Thorn, Leif Tibell, Wendy A. Untereiner, Christopher Walker, Zheng Wang, Alex Weir, Michael Weiss, Merlin M. White, Katarina Winka, Yi-Jian Yao, Ning Zhang 2007. A Higher-Level Phylogenetic Classification of the Fungi. Elsevier Editorial System(tm) for Mycological Research, USA: 1 – 97.

Dung, N.T.P., Rombouts, F.M., and Nout, M.J.R. 2006. Functionality of selected strains of moulds and yeasts from Vietnamese rice wine starters. Food Microbiology 23, 331-340.

Đặng Châu Linh 2008. Đậu tương & nấm loại thực phẩm giàu chất dinh dưỡng, Nxb Hà Nội.

Lê Bá Dũng 2003. Nấm lớn Tây Nguyên, Nxb Khoa học và Kỹ thuật, Hà Nội.

Lê Duy Thắng 1997. Kỹ thuật trồng nấm. Nxb Nông Nghiệp, Thành phố Hồ Chí Minh.

Nguyễn Lân Dũng 2001. Công nghệ nuôi trồng nấm (tập 1). Nxb Nông Nghiệp, Hà Nội.

Nguyễn Lân Dũng 2002. Công nghệ nuôi trồng nấm (tập 2). Nxb Nông Nghiệp, Hà Nội.

Sharma O.P. 1998. Textbook of Fungi, 5th edition. Tata McGraw-Hill Publishing Company Limited, New Delhi.

Trần Đình Đằng và Nguyễn Hữu Ngoan 2007. Tổ chức sản xuất một số loại nấm ăn ở trang trại & gia đình, Nxb Nông nghiệp, Thành phố Hồ Chí Minh.

White T.J., Bruns T.D., Lee S. and Taylor J. 1990. Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics. PCR Protocols a Guide to Methods and Applications, Academic Press, San Diego, USA.