Tran Van Hau * and Dương Châu Trùng

* Corresponding author (tvhau@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to understand the flowering, fruit set and fruit development process of Java rambutan (Nephelium lappaceum L.) that is useful to study the year round flowering and techniques to increase the yield and fruit quality.  Four 24-year old rambutan trees that grown at Tan Thoi village, Phong Dien District, Can Tho City were used for this study from 6/2004 to 1/2005.  The results showed that inflorescences developed fast during the second week to the third week and reached 13 cm at bloom stage after re-watering 30 days.  Young mature fruits dropped concentrating in the 2nd week (50%), following in the 3rd week (30%), then almost stopped in the 8th week, getting 11.7 fruit per panicle.  Duration from fruit set to harvest was about 15-16 wks.  Fruit weight increased very fast due to the development of fresh aril from 9th week to harvesting stage.  Ripe process began at four weeks before harvest (12th week after fruit set) that was expressed by the colour changes of rind and spintern from pink to red pink, red and deep red. 
Keywords: fruit set, fruit drop, ripe process

Tóm tắt

Đề tài được thực hiện nhằm tìm hiểu quá trình ra hoa, đậu trái và phát triển trái chôm chôm làm cơ sở cho việc nghiên cứu qui trình điều khiển chôm chôm ra hoa rải vụ cũng như kỹ thuật làm tăng năng suất và phẩm chất trái chôm chôm.  Khảo sát được thực hiện trên bốn cây chôm chôm 24 năm tuổi tại xã Tân Thới, huyện Phong Điền, TP. Cần Thơ từ tháng 6/2004 đến 1/2005.  Kết quả cho phát hoa tăng trưởng nhanh trong tuần thứ hai đến tuần thứ ba và đạt chiều dài 13 cm khi bắt đầu nở hoa sau khi ngưng xiết nước và phủ plastic 30 ngày.  Hiện tượng rụng trái non tập trung ở giai đoạn hai tuần sau khi đậu trái (50%), sau đó giảm dần (30%) và hầu như chấm dứt ở giai đoạn 8 tuần sau khi đậu trái, đạt 11,7 trái/chùm.  Từ khi đậu trái đến khi thu hoạch từ 15-16 tuần.  Trọng lượng trái tăng nhanh do sự hình thành thịt trái ở giai đoạn 9 tuần sau khi đậu trái cho đến khi thu hoạch.  Quá trình chín của trái xảy ra ở giai đoạn 4 tuần trước khi thu hoạch (tuần thứ 12 sau khi đậu trái), thể hiện bằng sự chuyển màu sắc vỏ trái từ màu ?hoa cà? sang màu đỏ và đỏ đậm khi thu hoạch.
Từ khóa: Chôm Chôm Java, sự đậu trái, sự rụng trái, quá trình chín

Article Details

References

Bugante R.D.Jr. 1995. Juvenility, phenology, and flowering in mango. The Philippine Mango Forum 1(2), pp. 71-78.

Lam, P.F. and Kosiyachinda, S. (eds.) 1987. Rambutan fruit development, postharvest physiology and marketing in ASEAN. ASEAN Food Handing Bureau, Kulalampur, Malyasia.

Muchjajib, S. 1988. Flower initiation, fruit set and yield of rambutan (Nephelium lappaceum L.) var. ‘Rongrien’ sprayed with Sadh, Paclobutrazol and Ethephon. College, Laguna, Philippines.

Nakasone, H.Y. AND Paull, R.E. (1998). Tropical fruits, CAB international, Walling ford, UK.

Tindall H.D. 1994. Rambutan cultivation. FAO plant production and protection. FAO. Rome, Italy.

Trần Thượng Tuấn, 1994. Cây ăn trái Đồng Bằng Sông Cửu Long. Nxb An Giang.

Trần Văn Hâu và Nguyễn Việt Khởi. 2006. (Đang in). Ảnh hưởng paclobutrazol lên sự ra hoa rãi vụ chôm chôm Java trong mùa nghịch tại Cần Thơ. Hội thảo Khoa Học Khoa Nông Nghiệp và Sinh Học Ứng Dụng, Đại Học Cần Thơ. 10/2006

Trần Văn Hâu, Châu Trùng Dương và Nguyễn Việt Khởi. 2006. (Đang in). Điều tra một số kỹ thuật liên quan đến sự ra hoa chôm chôm Java tại huyện Chợ Lách, tỉnh Bến Tre và huyện Long Hồ tỉnh Vĩnh Long. Hội thảo Khoa Học Khoa Nông Nghiệp và Sinh Học Ứng Dụng, Đại Học Cần Thơ. 10/ 2006.

Vũ Công Hậu. 1996. Trồng Cây Ăn Quả ở Việt Nam. Nxb Thành Phố Hồ Chí Minh.