Study of some biochemical and physiological metabolism of tomato fruit (Solanum lycopersicum L.) over fruit development stages: a case study in Thanh Hoa province
Abstract
Research on the physiological and biochemical metabolism according to the developmental age of tomatoes, NHP11 variety planted in 2019, in Thanh Hoa province from formation to maturity to determine the time of maturity of the fruit is the basis for the harvest and preservation of fruit. Results showed that tomatoes fruit reached the maximum size when being 46 days old. The content of chlorophyll a and b increased gradually from fruit formation to 26 days old, then decreased rapidly until the fruit was fully ripe, carotenoid increased gradually until the fruit ripens. Starch content and total organic acid content increased gradually and peaked at 26 days old, then gradually decreased. Reducing sugars and vitamin C content increased during the early stages and peaked at 46 days, then decreased gradually. The activity of α - amylase fluctuated following the fluctuation of starch and reducing sugars, catalase activity increased gradually and reached the maximum when the fruit was at 46 days old and then decreased, peroxidase activity increased continuously until the fruit ripens. This result shows that tomato fruit of NHP11 variety should be harvested at physiological maturity (46 days old) to ensure the high nutritional value and quality of the fruit during storage.
Tóm tắt
Nghiên cứu sự chuyển hóa sinh lý, hóa sinh theo tuổi phát triển của quả cà chua, giống NHP11 trồng trong vụ Xuân 2019 tại tỉnh Thanh Hóa từ khi hình thành cho đến khi quả chín nhằm xác định thời điểm chín sinh lý là cơ sở cho việc thu hái và bảo quản quả được tốt hơn. Kết quả cho thấy quả cà chua đạt kích thước gần như tối đa khi được 46 ngày tuổi. Hàm lượng diệp lục a và b tăng dần từ khi quả mới hình thành đến 26 ngày tuổi, sau đó giảm nhanh đến khi quả chín, hàm lượng carotenoid tăng dần đến khi quả chín. Hàm lượng tinh bột và acid hữu cơ tổng số tăng dần và đạt cực đại khi quả 26 ngày tuổi, sau đó giảm dần. Hàm lượng đường khử và vitamin C tăng lên trong suốt những giai đoạn đầu và đạt giá trị cao nhất ở 46 ngày tuổi, sau đó giảm xuống. Hoạt độ của α - amylase biến động phù hợp với sự biến động của tinh bột và đường khử, hoạt độ cactalase tăng dần và đạt cực đại khi quả được 46 ngày, hoạt độ peroxydase tăng liên tục cho đến khi quả chín. Kết quả này cho thấy quả cà chua nên được thu hoạch ở độ chín sinh lý (46 ngày tuổi) để đảm bảo giá trị dinh dưỡng và chất lượng của quả trong quá trình bảo quản.
Article Details
References
Abdul, H.M., Bello, I. A., & Olajire, A. A. (2009). Comparison of biochemical and physiological properties of nigerian tomato fruits ripened under different conditions. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 9(9), 1859-1877.
Cao Kỳ Sơn, Phạm Ngọc Tuấn & Lê Minh Lương. (2008). Nghiên cứu lựa chọn giá thể cứng thích hợp trồng dưa chuột, cà chua thương phẩm trong nhà plastic theo hướng sản xuất nông nghiệp công nghệ cao. Tạp chí Khoa học đất, 31, 25-36.
Dương Bá Toàn. (2017). Kỹ thuật trồng cà chua, dưa chuột. Nhà xuất bản Phương Đông. Cà Mau. 111 trang.
Erba, D., Casiraghi, M. C., Ribas-Agusti, A., Cáceres, R., Marfà, O. & Castellari, M. (2013). Nutritional value of tomatoes (Solanum lycopersicum L.) grown in greenhouse by different agronomic techniques. Journal of Food Composition and Analysis, 31(2), 245-251.
Ermakov, A. I., Arasimovich, V. E., Smirnova-Ikonnikova, M. I., Yarosh, N. P. & Lukovnikova, G. A. (1972). The methods of biochemical study of the plants. Leningrad: Kolos.
Evellyn, C. O. R., Paula, F. M., Ricardo, A. A., Angelo, P.J. & Ilana, U. B. (2012). Oxidative processes during “Golden” papaya fruit ripening. Braz. J. Plant Physiol, 24(2), 85-94.
Gierson, D. & Kader, A. A. (1986). Fruit ripening and quality. In: Atherton, J. G. and Rudich, J. (Eds.). The Tomato Crop. Chapman and Hall (pp. 241-280). London/New York.
Hartz, T., Miyao, G., Mickler, J. et al. (2008). Processing tomato production in California UC Vegetable Research and Information Center, 7228, 1-5.
Heller, R., Esnault, R. & Lance, C. (1995). Physiologie végétale, Développement, 15e e'dition. Masson II. Paris Milan Bacelone. French.
Ku, H. S., Yang, S. F. & Pratt, H. K. (1970). Ethylene production and peroxidase activity during tomato fruit ripening. Plant and cell physiology, 11(2), 241-246.
Luiz, C. O. L., Adimilson, B. C. & Maria, I. F. C. (2001). Changes in amylase activity starch and sugars contents in mango fruits pulp cv. Tommy atkins with spongy tissue, Braz. Arch. Biol. Technol, 44(1), 59-62.
Nguyễn Như Khanh & Lê Văn Trọng. (2012). Một số chuyển hóa sinh lý, hóa sinh theo tuổi phát triển của quả cam (Citrus sinensis Linn.Osbeck) giống cam Sông con trồng tại Yên Định, Thanh Hóa, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Sư phạm Hà Nội, 57(3), 89-98.
Nguyễn Văn Mã, La Việt Hồng & Ong Xuân Phong. (2013). Phương pháp nghiên cứu sinh lý học thực vật. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Hà Nội. Hà Nội.
Nguyễn Văn Mùi. (2001). Thực hành hóa sinh học. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Hà Nội. Hà Nội.
Nguyễn Văn Thao, Nguyễn Thu Hà & Đỗ Nguyên Hải. (2016). Ảnh hưởng của các mức đạm, lân, kali đến cây cà chua trồng trên giá thể hữu cơ. Tạp chí Khoa học Nông nghiệp Việt Nam, 14(8), 1307-1318.
Patel, P. R., Gol, N. B. & Rao, T. V. R. (2011). Physiochemical changes in sunberry (Physalis minima L.) fruit during growth and ripening. Fruits, 66(1), 37-46.
Phạm Thị Trân Châu, Nguyễn Thị Hiền & Phùng Gia Tường. (1996). Thực hành hóa sinh học. Nhà xuất bản Giáo dục. Hà Nội.
Poonam, B., Nanjappa, A., Tissa S. & David, M. (2004). Tissue culture studies of tomato (Lycopersicon esculentum) Plant Cell. Tissue and Organ Culture, 78(1),1-21.
Prasanna, V., Prabha, T. N. & Tharanathan, R. N. (2007). Fruit ripening phenomena-an overview. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47(1), 1-19.
Quinet, M., Angosto, T., Yuste-Lisbona, F. J., Blanchard-Gros, R., Bigot, S., Martinez, J. P., & Lutts, S. (2019). Tomato fruit development and metabolism. Frontiers in plant science, 10, 1554.
Tạ Thu Cúc. (2009). Kỹ thuật trồng cà chua. Nhà xuất bản Nông nghiệp. Hà Nội.
Wang, H. C., Huang, X. M., Hu, G. B., Yang, Z. & Huang, H. B. (2005). A comparative study of chlorophyll loss and its related mechanism during fruit maturation in the pericarp of fast- and slow-degreening litchi pericarp. Science Horticultural, 106, 247-257.