Mai Dinh Tri *

* Corresponding author (maidinhtri@gmail.com)

Abstract

Five coumpounds including 5,7-dimethoxyflavone (1), 3,5,7-trimethoxyflavone (2), di-O-methylpinocembrin (3), bisdemethoxycurcumin (4),  aloe-emodin (5) were isolated from the n-hexane extract of Kaempferia parviflora rhizomes. Their structures were elucidated by ESI-MS, 1D & 2D-NMR spectra and compared their spectra with published data. Among them, compounds 4, 5 were reported for the first time from Kaempferia parviflora species.
Keywords: Kaempferia parviflora, methoxyflavone, rhizomes

Tóm tắt

Năm hợp chất bao gồm 5,7-dimethoxyflavone (1), 3,5,7-trimethoxyflavone (2), di-O-methylpinocembrin (3), bisdemethoxycurcumin (4),  aloe-emodin (5) được phân lập từ dịch chiết n-hexane thân rễ Ngải tím Kaempferia parviflora (họ Gừng). Cấu trúc hóa học các hợp chất được xác định bằng các phương pháp phổ nghiệm kết hợp với so sánh cấu trúc với tài liệu tham khảo. Trong đó các hợp chất phân lập 4, 5 lần đầu tìm thấy trong loài Kaempferia parviflora
Từ khóa: Kaempferia parviflora, Methoxyflavone, Ngải tím, thân rễ

Article Details

References

Anh, B.D., Tiên, D.D., Điền, P.G., Hùng, P.D., Dương, P.Q., Hoàng, V.D. (2017).Bước đầu nghiên cứu thành phần hóa học và hoạt tính sinh học thân rễ Ngải đen. Tạp chí Dược liệu, Viện Dược Liệu, 22(1), 24 - 29.

Chaipech, S., Morikawa, T., Ninomiya, K., Yoshikawa, M., Pongpiriyadacha, Y., Hayakawa, T., & Muraoka, O. (2012). Structures of two new phenolic glycosides, kaempferiaosides A and B, and hepatoprotective constituents from the rhizomes of Kaempferia parviflora. Chemical and Pharmaceutical Bulletin, 60(1), 62-69.

Chaipech, S., Morikawa, T., Ninomiya, K., Yoshikawa, M., Pongpiriyadacha, Y., Hayakawa, T., & Muraoka, O. (2012). New flav-3-en-3-ol glycosides, kaempferiaosides C and D, and acetophenone glycosides, kaempferiaosides E and F, from the rhizomesof Kaempferia parviflora. Journal of natural medicines, 66(3), 486-492.

Chavi Y., Suchana W., Siripit P and Bungon S. (2009). Structural modification of 5,7-dimethoxyflavone from Kaempferia parviflora and biological activities. Archives of Pharmacal Research, 32 (9), 1179-1184.

Danielsen, K., Aksnes, D. W., & Francis, G. W. (1992). NMR study of some anthraquinones from rhubarb. Magnetic resonance in chemistry, 30(4), 359-360.

Devi, N. B., Das, A. K & Singh, P. K. (2016). Kaempferia parviflora (Zingiberaceae): A new record in the flora of Manipur. Int J Innov Sci Eng Technol, 3, 661-5

Jayaprakasha, G. K., Ohnishi-Kameyama, M., Ono, H., Yoshida, M., & Jaganmohan Rao, L. (2006). Phenolic constituents in the fruits of Cinnamomum zeylanicum and their antioxidant activity. Journal of agricultural and food chemistry, 54(5), 1672-1679.

Sae-Wong, C., Matsuda, H., Tewtrakul, S., Tansakul, P., Nakamura, S., Nomura, Y., & Yoshikawa, M. (2011). Suppressive effects of methoxyflavonoids isolated from Kaempferia parviflora on inducible nitric oxide synthase (iNOS) expression in RAW 264.7 cells. Journal of ethnopharmacology, 136(3), 488-495.

Sutthanut K., Sripanidkulchai. B., Yenjai C and Jay M. (2007).Simultaneous identification and quantitation of 11 flavonoidconstituents in Kaempferia parviflora by gas chromatography. Journal of Chromatography A. 1143, 227–233.

Thao, N. P., Luyen, B. T. T., Kim, J. H., Jo, A. R., Yang, S. Y., Dat, N. T., ... & Kim, Y. H. (2016). Soluble epoxide hydrolase inhibitory activity by rhizomes of Kaempferia parviflora Wall. exBaker. Medicinal Chemistry Research, 25(4), 704-711.

Yenjai, C., Prasanphen, K., Daodee, S., Wongpanich, V., & Kittakoop, P. (2004). Bioactive flavonoids from Kaempferia parviflora. Fitoterapia, 75(1), 89-92.