Nguyen Ngoc Trai * , Nguyen Cao Thuy Giang , Luong Anh Hue and Nguyen Minh Chon

* Corresponding authorNguyen Ngoc Trai

Abstract

Streptomyces from the saline soil can produce many biologically active substances. In this study, Streptomyces sp. TVS1 from the saline soil of Tra Vinh province was cultured to determine the suitable conditions to produce a-amylase and a-glucosidase inhibitors. The culturing conditions were performed with different media (SCB, R, X and G), pH, and culturing periods. Determination of IC50 values showed that the G medium, which contained oatmeal as the rich nutrient source, had the best inhibitory effects on a-amylase and a-glucosidase about 2.67 and 0.062 mg/mL, respectively. The 5 days of culturing in the G-medium also gave the best IC50 values of about 2.64 and 0.073 mg/mL on a-amylase and a-glucosidase, respectively. G medium also showed that pH 8.0 was the most appropriate for the production of a-amylase and α-glucosidase inhibitors with the IC50 values of 2.66 mg/mL on a-amylase and 0.062 mg/mL on α-glucosidase. These results suggested that the Streptomyces sp. TVS1 was able to secrete the a-amylase and a-glucosidase inhibitors. For further investigation, particular enzyme inhibitors in the culture solution of this Streptomyces species should be identified, and their potential application in diabetes prevention should be explored.
Keywords: a-amylase, a-glucosidase, IC50, saline soil, Streptomyces sp.

Tóm tắt

Vi khuẩn sợi Streptomyces từ vùng đất nhiễm mặn có thể sinh tổng hợp chất có hoạt tính sinh học. Trong nghiên cứu này, Streptomyces sp. TVS1 từ đất nhiễm mặn của tỉnh Trà Vinh đã được nuôi cấy để xác định điều kiện thích hợp cho việc tổng hợp chất ức chế a-amylase và a-glucosidase. Các môi trường khác nhau như SCB, R, X và G cùng với sự thay đổi pH và thời gian nuôi cấy Streptomyces sp. TVS1 đã được thực hiện. Kết quả cho thấy, môi trường G với nguồn dinh dưỡng là bột yến mạch thích hợp cho vi khuẩn Streptomyces sp. phát triển. Cao chiết từ dịch nuôi cấy môi trường này có khả năng ức chế tốt nhất với giá trị IC50 tương ứng là 2,67 mg/mL đối với a-amylase và 0,062 mg/mL đối với a-glucosidase. Sau 5 ngày nuôi cấy trong môi trường G, giá trị IC50 của cao chiết ức chế a-amylase và a-glucosidase lần lượt là 2,64 mg/mL và 0,073 mg/mL. Cũng trên môi trường G, pH 8,0 là pH thích hợp nhất cho vi khuẩn sản sinh chất ức chế các enzyme này với giá trị IC50 đối với α-amylase là 2,66 mg/mL và α-glucosidase là 0,062 mg/mL. Kết quả này cho thấy Streptomyces sp. TVS1 có khả năng sinh tổng hợp chất ức chế a-amylase và a-glucosidase. Cần xác định các chất đặc biệt trong dung dịch nuôi cấy Streptomyces và ứng dụng chúng trong phòng ngừa bệnh tiểu đường cho tương lai.
Từ khóa: a-amylase, đất nhiễm mặn, a-glucosidase, IC50, Streptomyces sp.

Article Details

References

Alan, T.B and James, E.M.S., 2007. Marine Actinobacteria: New opportunities for natural product search and discovery. Trends in Microbiology. 15: 491-499.

Cheng, Q., Cai, N. S. B. D. J., Wang, R. J., Zhou, F., Ji, B. P. and Chen, Y. Q., 2015. In vitro antioxidant and pancreatic -amylase inhibitory activity of isolated fractions from water extract of Qingzhuantea. Journal of food science and technology. 52 (2): 928-935.

Euzéby, J. P., 2008. Genus Streptomyces – List of Prokaryotic names with Standing in Nomenclature. Everest Journal of Applied Microbiology. 20: 45-54.

Geng, P., Bai, G., Shi, Q., Zhang, L., Gao, Z. and Zhang, Q., 2008. Taxonomy of the Streptomyces strain ZG0656 that produces acarviostatin-amylase inhibitors and analysis of their effects on blood glucose levels in mammalian systems. Journal of Applied Microbiology. 106 (2009): 525-533.

Kang, M. G., Yi, S. H. and Lee, J. S., 2013. Production and Characterization of a New -Glucosidase Inhibitory Peptide from Aspergillus oryzaeN159-1. Mycobiology. 41 (3): 149-154.

Kotowaroo, M. I., MahomoodallyM. F., Gurib-Fakim, A. and SubrattyA. H., 2006. Screening of traditional antidiabetic medicinal plants of Mauritius for possible alpha-amylase inhibitory effects in vitro. PhytotherapyResearch, 20: 228-231.

Reddy, N. G., Ramakrishna, D. P. N. and Raja, G. S. V., 2011. A Morphological, Physiological and Biochemical Studies of Marine Streptomyces rochei(MTCC 10109) Showing Antagonistic Activity Against Selective Human Pathogenic Microorganisms. Asian Journal of Biological Sciences. 1-14. ISSN: 1996-3351.

Ren, F., Chen, L., Xiong, S. and Tong, Q., 2017. Enhanced acarbose production by Streptomyces M37 using a two-stage fermentation strategy. PloSOne. 12(2): 1-11.

Revathy, T., JayasriM.A. and SuthindhiranK., 2013. Anti-oxidant and enzyme-inhibitory potential of marine Streptomyces. American Journal of Biochemistry and Biotechnology. 9 (3): 282-290.

Suthindhiran, K. R., Jayasri, M. A. and Kannabiran, K., 2009. -glucosidase and -amylase inhibitory activities of Micromonosporasp. VITSDK3 (EU551238). International Journal of IntergrativeBiology. 6 (3): 115-120. ISSN: 0973-8363.

Toeller, M., 1994. Alpha-Glucosidase inhibitors in diabetes: Efficacy in NIDDM subjects. EuroupeanJournal of Clinical Investigation. 24: 31-35.

Waskman, S. A, 1961. The Actinomycetes: classification, identification and descriptions of genera and species. The Williams & Wilkins company, Baltimore. In the United States of America. 384 pp.

Xue, Y. P., Qin, J. W., Wang, Y. J., Wang, Y. S. and Zheng, Y. G. 2013. Enhanced production of acarbose and concurrently reduced formation of impurity by addition of validaminein fermentation of ActinoplanesutahensisZJB-08196. BioMed research international. 2013(3): 1-9.