Nguyen Chanh Nghiem * , Bui Van Tra and Vo Minh Tri

* Corresponding author (ncnghiem@ctu.edu.vn)

Abstract

Among products made from the coconut tree, products made from coconut meat generally have a large proportion of product value. In the preliminary processing phase of any products made from coconut meat, it is necessary to remove its brown skin, which is often performed manually. Semi-automatic machines for removing the brown skin of coconut meat have been developed but their price is relatively high while their productivity is not high enough. This paper proposed a novel mechanism to remove coconut brown skin on a spiral trajectory by moving the blade in tangent contact with the outer surface of the coconut meat while the cocunut meat is rotating around its vertical axis. The brown skin removing mechanism has been successfully developed for half-nut-size coconut meat with removal rate of about 94.5 kg/hour (which is almost 4 times of the manual removal rate) and coconut meat loss of less than 15%, removal percentage of more than 95%. Preliminary results showed the applicability of the system for removing the brown skin of half-nut-size coconut meat which is the traditional product of manual removal of coconut meat from the coconut husk. In addition, the developed system could be integrated with preceding automatic sort-and-flip system to form a complete automatic system for sorting coconut meat and removing its brown skin.
Keywords: Automatic removal, brown skin, coconut meat

Tóm tắt

Trong các sản phẩm từ cây dừa, sản phẩm chế biến từ cơm dừa chiếm tỉ trọng lớn nhất về giá trị sản phẩm. Để có được nguyên liệu cơm dừa, công đoạn gọt vỏ nâu cơm dừa là công đoạn quan trọng đầu tiên và thường được thực hiện thủ công. Một số máy gọt vỏ nâu cơm dừa bán tự động đã được chế tạo nhưng máy có năng suất không cao trong khi giá thành lại cao. Bài báo này đề xuất hệ thống gọt vỏ nâu cơm dừa với biên dạng gọt xoáy trôn ốc bằng cách di chuyển lưỡi dao trên cung tròn tiếp tuyến với mặt cơm dừa trong khi cơm dừa được quay quanh trục thẳng đứng. Nghiên cứu đã thiết kế thành công máy gọt vỏ nâu cơm dừa (loại nửa trái) có năng suất trung bình khoảng 94,5 kg/giờ (gần gấp 4 lần gọt thủ công) với tỉ lệ hao hụt dưới 15% và độ gọt sạch trên 95%. Kết quả khảo nghiệm cho thấy nguyên lý mới này có thể gọt được dừa dạng nửa trái là kết quả của tập quán cại cơm dừa thủ công. Ngoài ra, hệ thống gọt vỏ nâu cơm dừa tự động đã đề xuất có thể kết hợp với hệ thống phân loại-lật mặt cơm dừa tự động và hệ thống cấp liệu phía trước để tạo thành một hệ thống hoàn chỉnh trong dây chuyền phân loại và gọt vỏ nâu cơm dừa tự động.
Từ khóa: Cơm dừa, gọt tự động, vỏ nâu

Article Details

References

Trần Tiến Khai, Hồ Cao Việt, Lê Văn Gia Nhỏ, Hoàng Văn Việt, Nguyễn Văn An và Nguyễn Văn Niệm, 2012. Báo cáo nghiên cứu phân tích chuỗi giá trị dừa Bến Tre. Nhà xuất bản Đại học Kinh tế TP. HCM.

Method Machine Works, 2018a. Coconut Paring Machine - Trimming Type, accessed on 01 June 2018. Available from http://www.coconutmachine.com/index.php?mid=72&p=products-item&id=5.

Method Machine Works, 2018b. Coconut Paring Machine - Grinding Type, accessed on 01 June 2018. Available from http://www.coconutmachine.com/index.php?mid=72&p=products-item&id=2432.

Method Machine Works, 2018c. Coconut Paring Machine - Slicing Type, accessed on 01 June 2018. Available from http://www.coconutmachine.com/index.php?mid=72&p=products-item&id=4255.

Günay, M., Korkut, I., Aslan, E., and Şeker, U., 2005. Experimental investigation of the effect of cutting tool rake angle on main cutting force. Journal of Materials Processing Technology. 166(1): 44-49.

Kataoka H., WashioT., ChinzeiK., MizuharaK., Simone C., and Okamura A.M., 2002. Measurement of the Tip and Friction Force Acting on a Needle during Penetration. In: DohiT., KikinisR. (Eds.) Medical Image Computing and Computer-Assisted Intervention — MICCAI 2002. Lecture Notes in Computer Science, vol 2488. Springer, Berlin, Heidelberg, pp. 216-223.

Lý Thanh Phương và Võ Minh Trí, 2014. Hệ thống phân loại vàlật mặt cơm dừa tự động. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 32: 10-16.

Airtac, 2018. MAL Series Cylinder – Airtac, accessed on 07 July 2018. Available from http://airtac.partcommunity.com/3d-cad-models/mal-series-cylinder-airtac?info=airtac%2Fcylinders%2Fstainless_stell_circularity_barrel%2Fmal_mald_malj.

Trung tâm Thông tin Khoa học và Công nghệ Thành phố Hồ Chí Minh, 2014. Máy gọt vỏ nâu cơm dừa, accessed on 10 June 2018. Available from http://cesti.gov.vn/images/cesti/files/STINFO/Nam2014/So1-2/trang34-37.pdf.

Công Ty cổ phần XNK Hoa Nam, 2012. Máy gọt củ quả KS-01, accessed on 29 October 2017. Available from https://www.youtube.com/watch?v=2ps4v-mImTU.

Võ Minh Trí, 2014. Nghiên cứu thiết kế chế tạo thử nghiệm máy gọt vỏ nâu cơm dừa. Đề tài Khoa học và Công nghệ Cấp Trường – Trường Đại học Cần Thơ.