Le Thi Men * , Nguyen Duc Hien , Huynh Minh Tri and Vo Van Son

* Corresponding author (ltmen@ctu.edu.vn)

Abstract

An experiment was carried out on 540 Hisex Brown laying hens (35 weeks of age) whose design consisted of two factors and 5 replicates. The first factor was Mn (0, 80, 120 ppm) and the second was Zn (0, 40, 60 ppm). Results showed that egg production was highest for the Mn120 treatment (90.62%) and lowest for the control (84.51%) (P<0.05). Broken egg percentage was lowest for the Mn120 treatment (1.24%) and highest for the control (4.71%) (P<0.05). The yolk proportion of the Mn80 treatment (25.18%) was the highest and the control was the lowest (24.76%) (P<0.05). Haugh unit and eggshell quality were also higher than those of the control (P<0.05). Regarding Zn factor, the highest egg production was in the Zn40 treatment (89.48%). Broken egg percentage in the Zn40 and Zn60 treatments decreased (2.46%) as compared with that in the control (3.56%). Egg quality parameters were also higher than those of the control (P<0.05). Interaction between Mn*Zn showed that broken egg percentage was the lowest in the Mn120*Zn60 (0.91%) and the highest in the control (6.93%). Egg quality was also improved when adding Mn and Zn into the diets. Feed consumed per egg (g/egg) was significantly lower (P<0.05) when adding both of Mn and Zn for laying hens.
Keywords: Egg production, broken egg percentage, yolk index, eggshell thickness

Tóm tắt

Thí nghiệm được tiến hành trên 540 con gà mái đẻ (35 tuần tuổi) Hisex Brown được bố trí theo thể thức thừa số 2 nhân tố và 5 lần lặp lại. Nhân tố thứ nhất là Mn (0, 80, 120 ppm) và nhân tố thứ 2 là Zn (0, 40, 60 ppm). Kết quả cho thấy khi bổ sung Mn vào khẩu phần thì tỷ lệ đẻ của gà cao nhất ở nghiệm thức Mn120 (90,62%) và đối chứng (ĐC) thấp nhất (84,51%) (p<0,05). Tỷ lệ bể của trứng giảm, thấp nhất ở nghiệm thức Mn120 (1,24%), cao nhất ở ĐC (4,71%) (p<0,05). Tỷ lệ lòng đỏ ở nghiệm thức Mn80 (25,18%) là cao nhất và ĐC thấp nhất (24,76%) (p<0,05). Đơn vị Haugh và chất lượng vỏ trứng cũng cao hơn khi bổ sung Mn so với ĐC (p<0,05) Khi bổ sung Zn thì tỷ lệ đẻ cao nhất ở Zn40 (89,48%); tỷ lệ bể giảm (2,46%) đối với cả 2 mức Zn40 và Zn60 so với ĐC (3,56%)(p<0,05). Các chỉ tiêu về chất lượng trứng đều cao hơn so với ĐC (p<0,05). Tương tác giữa hai nhân tố Mn và Zn, tỷ lệ trứng bể giảm ở NT Mn120*Zn60 (0,91%), cao nhất ở NT ĐC (6,93%) (p<0,05). Về tỷ lệ, độ dày và khối lượng của vỏ trứng cũng cao hơn NT ĐC (p<0,05) khi bổ sung cả Mn và Zn. Tiêu tốn thức ăn (g/trứng) thấp hơn có ý nghĩa (p<0,05) khi bổ sung Mn và Zn vào khẩu phần của gà đẻ.
Từ khóa: Tỷ lệ đẻ, tỷ lệ bể, chỉ số lòng đỏ, độ dày vỏ trứng

Article Details

References

Bùi Đức Lũng và Lê Hồng Mận, 1999. Thức ăn nuôi dưỡng gia cầm. NXB Nông nghiệp. Hà Nội. 280 trang.

Bùi Xuân Mến và Đỗ Võ Anh Khoa, 2014. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Đại học Cần Thơ. 428 trang.

Dương Thanh Liêm, 2008. Thức ăn và dinh dưỡng gia cầm. NXB Nông nghiệp. Thành phố Hồ Chí Minh. 312 trang.

Đặng Ngọc Yến, 2011. Ảnh hưởng bổ sung khoáng vi lượng lên năng suất, chất lượng trứng của gà đẻ thương phẩm giống Hisex Brown. LVTN. Trường Đại học Cần Thơ.

Đỗ Võ Anh Khoa, 2013. Ảnh hưởng của khối lượng trứng và chỉ số hình dáng lên tỷ lệ ấp nở và thông số trứng gà Tàu Vàng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. 26: 12-18.

Hasan, A. and A.O. Aylin, 2009. Effect of storage time, temperature and hen age on egg quality in free-range layer hens. Journal of Animal and Veterinary Advances. 8(10): 1953-1958.

Haugh, R.R., 1937. The haugh unit for measuring egg quality. US. Poult. Mag. 42: 552-573.

Idowu, O.M.O., R.O. Ajuwon, A.O. Oso and O.A. Akinloye, 2011. Effects of zinc supplementation on laying performance, serum chemistry and Zn residue in tibia bone, liver, excreta and egg shell of laying hens. Poult. Sci. 10(3): 225-230.

Leach, R.M., 1976. Metabolism and function of manganese: Trace elements in human health and disease. Vol II, A.S. Prasad, Ed, Academy Press, New York, pp: 235-247.

Mabe, I., C. Rapp, M.M. Bain and Y. Nys, 2003. Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese, copper and zinc from organic and inorganic sources improves eggshell quality in aged laying hens. Poult. Sci. 82: 1903-1913.

Nguyễn Đức Hưng, 2006. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. NXB Nông nghiệp. Hà Nội. 271 trang.

Nguyễn Thị Mai, Bùi Hữu Đoàn và Hoàng Thanh, 2009. Giáo trình chăn nuôi gia cầm. Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội. NXB Nông nghiệp. Hà Nội. 351 trang.

Ryan, B., B.L. Joiner, J.D. Cryer, 2012. Minitab statistical software release 16. Cengage Learning Publisher. USA. 560p.

Silversides, F.G, D.R. Korver and K.L. Budgell, 2006. Effect of strain of layer and age at photostimulation on egg production, egg quality, and bone strength. Poult. Sci. 85: 1136–1144.

Siske, V., L. Zeman and D. Klecker, 2007. The egg shell: a case study in improving quality by altering mineral metabolism – naturally. Biotechnology in the feed industry. 16: 327-346.

Swiatkiewicz, S. and J. Koreleski, 2008. The effect of zinc and manganese source in diet for laying hens on eggshell and bones quality. Veterinary Medicine 53: 555-563.

Tabatabaie, M.M., H. Aliarabi, A.A. Saki, A. Ahmadi, S.A. Siyar, 2007. Effect of different levels and source of zinc on egg quality and layer performance. Pak. J. Biol. Sci. 10(19): 3476-3478.

Venglovska, K., L. Gresakova, I. Placha, M. Ryzne and K. Cobanova, 2014. Effects of feed supplementation with manganese from its different sources on performance and egg parameters of laying hens. Czech J. Anim. Sci. 59(4): 147–155.

Xiao, J.F, S.G. Wu, H.J. Zhang, H.Y. Yue, J. Wang, F. Ji and G.H. Qi, 2015. Bioefficacy comparison of organic manganese with inorganic manganese for eggshell quality in Hy-Line Brown laying hens. Poult. Sci. 94(8): 1871-1878.

Zamani, A., H.R. Rahmani and H.R. Pourreza, 2005. Effect of different levels of manganese and zinc on performance traits and breaking eggs in laying hens. Pak. J. Biol. Sci. 8(7): 1035-1040.

Zamani, A., H.R. Rahmani and H.R. Pourreza, 2005. Eggshell quality is improved excessive dietary zinc and manganese. Proceedings 15th European Symposium on Poultry Nutrition, 25-29th September, Balatonfured, Hungary, pp 520-522.

Zamani, A., H.R. Rahmani and H.R. Pourreza, 2005. Supplementation of a corn-soybean meal diet with manganese and zinc improves eggshell quality in laying hens. Pak. J. Biol. Sci. 8(9): 1311-1317.