Quan Thi Ai Lien * , Le Viet Dung and Vo Cong Thanh

* Corresponding author (qtalien@ctu.edu.vn)

Abstract

A aromatic traditional rice variety “Nang Thom” mainly planted in Ben Luc district, Long An province. Flowering stage was affected by photoperiod due to high pressure discharge lamps along the Ho Chi Minh city – Trung Luong highway. Solving this problem, a set of 10 new aromatic rice varieties were tested. This experiment was carried out in three crop seasons during 2012 to 2014 based on the Tests for Value of Cultivation and Use of Rice Varieties (10 TCN 558-2002). Results showed that two elite breeding lines TLA1 and TLA4 performed well, the yield ranged from 5.80 to 6.50 ton/ha, amylose content less than 20%, protein content >7% and the lines showed fairly good tolerance to insects and diseases.
Keywords: Breeding rice, aromatic rice, non-photosensitivity, high yield and good quality

Tóm tắt

Giống lúa Nàng Thơm là giống lúa mùa được trồng phổ biến tại huyện Bến Lức, tỉnh Long An. Giai đoạn trổ hoa, giống lúa này bị ảnh hưởng bởi ánh sáng đèn cao áp dọc đường cao tốc thành phố Hồ Chí Minh – Trung Lương. Để giải quyết vấn đề trên, một bộ giống lúa thơm gồm 10 giống/dòng lúa đã được trồng thử nghiệm. Thí nghiệm được thực hiện trong 3 vụ mùa từ năm 2012 đến năm 2014 theo quy phạm khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống lúa (10 TCN 558-2002). Kết quả thí nghiệm chọn được 2 dòng lúa ưu tú TLA1 và TLA4, năng suất từ 5,80 đến 6,50 tấn/ha, hàm lượng amylose thấp < 20%, hàm lượng protein cao > 7% và các dòng này đều thể hiện tính chống chịu với sâu bệnh tốt.
Từ khóa: Chọn giống, lúa thơm, không ảnh hưởng quang kỳ, năng suất và phẩm chất tốt

Article Details

References

Bộ Nông nghiệp & PTNT, 2011. Quy phạm khảo nghiệm giá trị canh tác và sử dụng của giống lúa. Tiêu chuẩn ngành 558-2002.

Bùi Chí Bửu và Nguyễn Thị Lang, 2000. Di truyền học phân tử, Quyển II, Nxb Nông nghiệp, tr. 89-91, tr. 185-187.

Bùi Chí Bửu và Nguyễn Thi Lang, 2007. Chọn giống cây trồng theo phương pháp truyền thống và phân tử, tr.115.

Bùi Chí Bửu, 1998. Sản xuất giống lúa có phẩm chất gạo tốt ở Đồng bằng sông Cửu Long. Hội thảo chuyên đề bệnh vàng lá gân xanh trên cam quýt và lúa gạo phẩm chất tốt. Cần Thơ 5-1998. Trang 33-38.

Cagampang, G.B. and Rodriguez, F.M., 1980. Methods analysis for screening crops of appropriate qualities. Institute of plant breeding, University of the Philippinea at Los Banos. pp 8-9.

International Rice Research Institute, 1988. Standard evaluation system for rice, Los Banos, Laguna, Philippines, 3nd. pp. 1-53.

Jenning, P.R. and Coffaman, W.R., 1979. Rice improverment. IRRI, Philippines.

Juliano, B.O., 1970. Structure, chemistry and function of the rice grain and its fractions. Cereal. Foods World, 37: 772-779.

Lowry, O.H., Rosenbrough, N.J., Farr, A.L. and Randall, R.J., 1951. Protein measurement with the Folin Phenol Reagent. J. Biol. Chem., 193, pp. 265-275.

Nguyễn Ngọc Đệ, 2008. Giáo trình cây lúa. Tủ sách Đại học Cần Thơ. Cần Thơ.

Peng, S. and Khush, G.S., 2003. Four decades of breeding for varietal improvement of irrigated lowland rice in the International Rice Research Institute. Plant Prod. Sci., 6:157-164.

Chang, T.T. and Somrith, B., 1979. Genetic analysis of traits related to grain characteristics and quality in two crosses of rice. In: IRRI Research Paper Series No. 35. IRRI, Los Baños, Philippines, 19p.

Yoshida, S., 1972. Physiological aspects of grain yield. Annu. Rev. Plant Physiol., 23: 437–464.