Vo Van Song Toan * , Vo Trung Nghia , Nguyen Viet Hung and Tran Nhan Dung

* Corresponding author (vvstoan@ctu.edu.vn)

Abstract

The study “Application of  bromelain for amino-rich powder production from shell of shrimp’s head (Litopenaeus vannamei)” was carried out with the aim of producing amino-rich powder from protein of shell of shrimp’s head. The evaluated result of initial raw materials showed that the total protein and the humidity of shell of shrimp’s head were 15.31% and 74.78%, respectively, and the specific activity of  bromelain extracted from pineapple shell was 10.68 U.mg-1. The investigation of the effect of  concentration, temperature, time and pH on the shell of shrimp’s head protein hydrolysis process indicated that the appropriate conditions for hydrolyzing two gram of shell of shrimp’s head by bromelain (with 10.68 U.mg – 1 specific activity) were conducted in buffer phosphate pH 8, at temperature 45oC for 4 hours with the produced amount of highest amino content (4.679 ± 0,101 mgN/mL) and lowest ammonia content (0.256 mgN/m), respectively. The analytical result of molecular weight protein by the method of sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel elctrophoresis (SDS - PAGE) also showed that the majority of protein from shell of shrimp’s head was hydrolyzed effectively by bromelain of pineaple shell juice and created into short sequences of polypeptide which are mostly smaller than 14.4 kDa.
Keywords: Amino protein, ammonia protein, bromelain, hydrolysis, Litopenaeus vannamei

Tóm tắt

Đề tài nghiên cứu “Ứng dụng bromelain để sản xuất bột giàu đạm amin từ vỏ đầu tôm thẻ Litopenaeus vannamei)” được thực hiện nhằm sản xuất bột giàu đạm amin từ protein vỏ đầu tôm. Kết quả khảo sát  (nguyên liệu thô ban đầu cho thấy hàm lượng protein tổng số và ẩm độ của vỏ đầu tôm thẻ nguyên liệu lần lượt là 15,31% và 74,78%, và dịch trích bromelain từ vỏ khóm có hoạt tính đặc hiệu là 10,68 U.mg - 1. Việc khảo sát sự ảnh hưởng của nồng độ, nhiệt độ, thời gian và pH đến quá trình thủy phân protein vỏ đầu tôm cho thấy rằng 2 gram cơ chất vỏ đầu tôm được thủy phân bằng bromelain (10,68 U.mg – 1) từ vỏ khóm trong môi trường dung dịch đệm phosphate pH 8, nhiệt độ 450C trong 4 giờ là điều kiện thích hợp với hàm lượng đạm amin và đạm ammoniac sinh ra lần lượt là 4,679 ± 0,101 mgN/mL và 0,256 mgN/mL. Kết quả phân tích khối lượng phân tử protein bằng phương pháp điện di SDS - PAGE cũng cho thấy phần lớn protein vỏ đầu tôm được thủy phân hiệu quả bởi bromelain vỏ khóm và tạo ra sản phẩm thủy phân với những đoạn polypeptide ngắn có khối lượng phân tử phần lớn nhỏ hơn 14,4 kDa.
Từ khóa: Bromelain, đạm amin, đạm ammoniac, Litopenaeus vannamei, thủy phân

Article Details

References

Aeschbacher, H.U., 1990. Anticarcinogenic effect of browning reaction products. In The Maillard Reaction in Food Processing, Human Nutrition and Physiology, ed. Finot, P.A., Aeschbacher, H.U., Hurrell, R.F., Liardon, R. Birkhiiuser, Basel, pp. 335-348.

Ashoor, S.H., Zent, J.B., 1984. The Maillard browning of common amino aicds and sugars. Journal of Food Science. 49: 1206-1207.

Barratt, A., Montano, R., 1986. Shrimp heads - a new source of protein. Infofish Marketing Digest; 4(86): 21-22.

Bartholomew, D.P., Paull, R.E., Rohrbach, K.G., 2003. The pineapple: botany, production and uses. 1st ed. Wallingford - UK: CABI Publishing.

Bell, L.N., 1997a. Maillard reaction as influenced by buffer type and concentration. Food Chemistry. 59: 143-147.

Billaud, C., Araschin, C.M., Nicolas, J., 2004. Inhibition of polyphenoloxidase from apple by Maillard reaction products prepared from glucose or fructose with L – cysteine under various conditions of pH and temperature. Lebensm - Wiss U –Technol. 37: 69-78.

Brasileiro, O.L., Cavalheiro, J.M.O., Prado, J.P., de S., dos Anjos, A.G., Cavalheiri, T.T.B., 2012. Determination of the chemical compositon and functional properties of shrimp waste protein concentrate and lyophilized flour. Ciênc. agrotec. Lavras. 36: 189-194.

Godfrey, T., Reichelt, J., 1983. Industrial enzymology: The applicatiom of enzims in industry. Macmillan Publishers, Surrey (U.K.).

Goncalves, A.A., Ribeiro, J.L.D., 2009. Effects of phosphate treatment on quality of red shrimp (Pleoticus muelleri) processed with cryomechanical freezing. LWT - Food Science and Technology. 42: 1435-1438.

Gunalan, B., Tabitha, S., Soundarapandian, P., Anand, T., 2013. Nutritive value of cultured white leg shrimp Litopenaeus vannamei. International Journal of Fisheries and Aquaculture. 5(7): 166-171.

Ketnawa, S., Chaiwut, P., Rawdkuen, S., 2011a. Aqueous Two - phase Extraction of Bromelain from Pineapple Peels (Phu Lae‘ cultv.) and Its Biochemical Properties. Food Science Biotechnology. 20(5): 1219-1226.

Ketnawa, S., Rawdkuen, S., Chaiwut, P., 2010. Two phase partitioning and collagen hydrolysis of bromelain from pineapple peel Nang Lae cultivar. Biochemical Engineering Journal. 52(2-3): 205-211.

Kulla, E. and Petr Zuman, 2008. Reactions of orthophthalaldehyde with ammonia and 2-aminoethanol. Organic Biomolecular Chemistry. 6: 3771-3780.

Lại Thị Ngọc Hà, 2009. Nghiên cứu tách và tạo chế phẩm bromelain từ phế phụ phẩm dứa. Tạp chí Khoa học và Phát triển, 2: 203 - 211.

Lê Thị Anh Thư, 2008. Ảnh hưởng của pH và nhiệt độ lên hoạt tính xúc tác của enzim papin trong đu đủ. Luận văn tốt nghiệp đại học, Khoa Nông nghiệp & SHƯD, Trường Đại học Cần Thơ.

Liang, H.H., Huang, H.H., Kwok, K.C., 1999. Properties of tea - polyphenol complexed bromelain. Food Research International Journal. 32: 545-551.

Martins, S.I.F.S., 2003. Unravelling the Maillard reaction network by multiresponse kinetic modeling. Ph. D. Thesis, Wageningen University, The Netherlans. pp. 1-170.

Mohapatra, A., Rao, M.V., Ranjan, M., 2013. Comparative study of increased production and characterization of Bromelain from the peel, pulp and stem pineapple (Anannus commas). International Journal of Advancements in Research & Technology. 2(8): 249-279.

Montero, P., Avolos, A., Perez – Matoes, M., 2001. Characterization of polyphenoloxidase of prawns (Peneaus japonicas). Alternative to inhibition: additives and high pressure treatment. Food Chemical. 75: 317-324.

Nguyễn Huỳnh Quang Diệu, 2013. Khảo sát một số yếu tố ảnh hưởng đến quá trình thủy phân protein đầu tôm thẻ (Litopenaeus vannamei). Luận văn tốt nghiệp đại học, Viện NC&PT Công nghệ Sinh học, Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Lân Dũng và Bùi Thị Việt Hà, 2009. Sinh trưởng và phát triển của vi sinh vật. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia TP. Hồ Chí Minh.

Nguyễn Thành Đạt, 1999. Cơ sở sinh học vi sinh vật tập 1. Nhà Xuất Bản Giáo Dục.

Peters, J., Wolf, A., Wolf, N., 2003. Recommended Method of Manure Analysis. University of Wiscinsin-Extension.

Phạm Thị Trân Châu và Trần Thị Áng, 2000. Hóa sinh học. Nhà xuất bản Giáo dục Hà Nội, trang 110-140.

Phạm Thu Cúc, 1999. Giáo Trình Sinh Hóa I. Tủ Sách Đại học Cần Thơ.

Reece, Jane, B., Lisa, A., Urry, Michael, L., Cain, Steven, A., Wasserman, Peter, V., Minorsky, Robert, B., Jackson, 2011. Campbell Biology. 9th edition. Boston: Benjamin Cummings. 1465 pages.

Salim, J., 2011. Bachelor thesis: Production of protein concentrate enzymatic hydrolysis of shrimp (L. vannamei) head. Department of Food Technology. Swiss German University.

Shen, S.C., Wu, J.S.B., 2004. Maillard Browning in Ethanolic Solution. Food Chemistry and Toxicology. 69: 273-279.

Simpson, B.K., Marshall, M.R., Otwell, W.S., 1987. Phenol oxidase from shrimp (Penaeus setiferus): purification and some properties. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 35(6): 918-921.

Teerasuntonwat, P., Raksakulthai, N., 1985. Production of Flavouring Agent from Shrimp Heads. Asean Food Journal. 2: 4.

Teruhisa, K., Tadashi, K., 1972. The biosynthesis of astaxanthin. VI. The carotenoids in prawn, Penaeus japonicus bate (part II). International Journal of Biochemistry. 3(15): 363-368.

Trần Thị Luyến, 2001. Báo cáo khoa học đề tài cấp bộ: “Nghiên cứu hoàn thiện quy trình sản xuất chitosan và chế biến một số sản phẩm công nghiệp từ phế liệu vỏ tôm, vỏ cua.

Whitaker, J.R., 1995. Polyphenoloxidase. In Food Enzims, Structure and Mechanism. D.W.S. Wong ed. Marcel Dekker. New York. 571-582.

Trương Đình Hòe, Nguyễn Hoài Nam, Lê Hằng, Nguyễn Thu Trang, 2014. Báo cáo xuất khẩu thủy sản Việt Nam quí I/2014. Vasep, 77 trang.