Nguyen Nhut Xuan Dung * , Luu Huu Manh , PHUONG LE THANH and SUONG NGO THI MINH

* Corresponding author (nnxdung@ctu.edu.vn)

Abstract

A study was conducted on 300 Hisex brown laying hens from 34 to 43 weeks of age to evaluate optimum dietary copper (Cu) levels on production performance, egg characteristics, red blood cell, plasma lipid and egg yolk cholesterol content. The study was allocated according to a completely randomized design into 5 treatments, a basal diet used as the control contained 16.26% CP, 2756 kcal/kg and 17 mg Cu/kg. Four other experimental diets was prepared by addition 40, 60, 80 and 100 mg Cu/kg diets with 15 replicates. Results showed that daily egg production and egg mass were significantly higher in the treatments supplemented with Cu than the control (p<0.01), while feed intake, feed efficiency and egg weight did not change. Egg shape index, yolk color, albumin and yolk index were similar among treatments, but the supplementation of Cu improved Haugh unit and egg shell thickness was significantly higher than that of the control. No significant effect of Cu was observed on plasma triglycerides, HDL and total cholesterol of hens. The dietary feeds increased red blood cells and hemoglobin content of hens supplemented with Cu was increased as compared to the control. The dietary copper supplementation reduced egg yolk cholesterol content. The best values of economic returns was recorded on hens fed 40 mg Cu/kg diet.
Keywords: Copper, production performance, egg quality, blood contents, Hisex Brown laying hens

Tóm tắt

Một thí nghiệm được tiến hành trên 300 gà mái giống Hisex Brown 34 đến 43 tuần tuổi để đánh giá ảnh hưởng các mức độ bổ sung đồng (Cu) trong khẩu phần lên năng suất, chất lượng  của quả trứng, số lượng hồng cầu, thành phần lipid huyết tương và cholesterol lòng đỏ trứng. Thí nghiệm được bố trí theo thể thức hoàn toàn ngẫu nhiên với 5 nghiệm thức là khẩu phần cơ sở là nghiệm thức đối chứng (NTĐC) với 16.26% CP, 2756 kcal/kg và 17 mg Cu/kg, và 4 khẩu phần thí nghiệm bổ sung 4 mức độ Cu lần lượt là 40, 60, 80 và 100  mg Cu/kg khẩu phần, lặp lại 15 lần. Kết quả chỉ ra rằng tỉ lệ đẻ và khối lượng trứng (g/gà/ngày) của gà nuôi các khẩu phần bổ sung Cu cao hơn NTĐC rất có ý nghĩa (<0,01), trong khi lượng ăn vào, hiệu quả thức ăn và khối lượng trứng không có sự thay đổi. Chỉ số hình dáng, màu lòng đỏ, chỉ số lòng trắng, lòng đỏ không sai khác giữa các nghiệm thức, tuy nhiên bổ sung Cu đã làm tăng đơn vị Haugh và độ dày vỏ trứng. Số lượng hồng cầu và hemoglobin tăng lên có ý nghĩa ở các NT có bổ sung Cu. Không có sự khác biệt giữa các nghiệm thức về hàm lượng triglycerides, HDL và cholesterol của huyết tương, tuy nhiên hàm lượng cholesterol của lòng đỏ đã giảm xuống có ý nghĩa. Hiệu quả kinh tế cao nhất ghi nhận được ở khẩu phần bổ sung 40 mg Cu/kg thức ăn.
Từ khóa: Đồng, năng suất sinh sản, chất lượng trứng, chỉ số huyết học, gà đẻ Hisex Brown

Article Details

References

Attia Y. A., Abdalah A. A., Zeweil H. S., Bovera F. , Tag El-Din A. A. and Araft M. A. (2011), Effect of inorganic or organic copper additions on reproductive performance, lipid metabolism and morphology of organs of dual-purpose breeding hens. Arch.Geflügelk., 75 ( 3). S. 169- 178.

Bakalli R. I., Pesti G. M., Ragland W. L., Konjufca V. (1995), “Dietary copper in excess of nutritional requirement reduces plasma and breast muscle cholesterol of chickens”. Poult. Sci. 74, 360-365.

Balevi T., and Coşkun B. (2004), “Effects of dietary copper on production and egg cholesterol content in laying hens”. Br. Poult. Sci. 45:530–534.

Banks K. M., Thompson K. L., Rush K. J., and Applegate T. J. (2004), “Effects of copper source on phosphorus retention in broiler chicks and laying hens” Poult. Sci. 83:990–996.

Baumgartner S., Brown D. J., Salevsky E. and Leach R. M. Jr. (1978), “Copper Deficiency in the Laying Hen” J. Nutr. 108: 804-811.

Chandra D. , Shrivastava H. P., Mandan A. B., Tyaki Praveen K., Singh D. P. (2011), “Effect of feeding different copper on production performance, egg quality traits and and egg yolk cholesterol content in Cari Red layers”. Indian Journal of Poultry science. Vol 2. Issue 1. 79-82

Chiou P. W. S., Chen K. L., and Yu B. (1997), “Toxicity, tissue accumulation and residue in egg and excreta of copper in laying hens”. Anim. Feed Sci.Technol. 67:49–60.

Hussein M. A. A., Awad A. L., Abbas A. M. (2007), “Effect of supplementing copper sulfate on productive performance and carcass traits of Pekin Ducks. 1-Growth performance”. Egypt. Poult. Sci. J. 27, 1223-1238.

Idowu O. M. O., Laniyan T. F., Kuye O. A., Oladele-Ojo V. O. and Eruvbetine D (2006), “Effect of copper salts on performance, cholesterol, residues in liver, eggs and excreta of laying hens”. Arch. Zootec., 55: 327-338.

Kaya S., Keçeci T., and Haliloğlu S. (2001) “Effects of zinc and vitamin A supplements on plasma levels of thyroid hormones, cholesterol, glucose and egg yolk cholesterol of laying hens”. Res. Vet. Sci. 71:135–139.

Kim S., Chao P. Y., Allen G. D. A. (1992) “Inhibition of elevated hepatic glutathione abolishes copper deficiency cholesterolemia” FASEB J. 6, 2467-2471.

Metwally M. A. (2002) “The effect of dietary copper sulphate on yolk and plasma cholesterol and production traits of Dandarawi hens”. Egypt. Poult. Sci. J. 22, 1083-1095Moo-Young A. J., Schraer H. & Schraer R. 1970. The copper content of the isthmus mucosa and certain organs of the domestic fowl. Proc. Soc. Exp. Biol. Med. 233, 497-499.

National Research Council (1994) “Nutrient Requirements of Poultry”. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.

Pasin G., Smith G. M. and O’Mahony M. (1998”, “Rapid determination of total cholesterol in egg yolk using commercial diagnostic cholesterol reagent”. Chem., 61: 255-259.

Pearce J., Jackson N., Stevenson M. H. (1983), The effects of dietary intake and of dietary concentration of copper sulphate on the laying domestic fowl: effects on some aspects of lipid, carbohydrates and amino acid metabolism. Brit. Poultry Sci. 24: 337-348

Pekel A. Y. and Alp M. (2011). Effects of different dietary copper sources on laying hen performance and egg yolk cholesterol. J. Appl. Poult. Res. 20 :506–513

Pesti G. M. and Bakalli R. I. (1998) “Studies on the Effect of Feeding Cupric Sulfate Pentahydrate to Laying Hens on Egg Cholesterol Content”. Poultry Science 77:1540–1545.

Poupoulis C. and Jensen L. S. (1976) “Effect of copper on gizzard integrity of the chick”. Poultry Sci. 55: 113-121.

Ramadan N. A. , Omar A. S., Bahakaim A. S. A. and Osman S. M. H. (2010), “Effect of Using Different Levels of Iron with Zinc and Copper in Layer's Diet on Egg Iron Enrichment”. International Journal of Poultry Science 9 (9): 842-850, 2010.

Scott M. L., Nesheim M. C., and Young R. Y. (1976), “Nutrition of the Chicken”. M. L. Scott and Associates, Ithaca, NY.

Stevenson M. H., Pearce J. and Jackson N. (1983), “The effects of dietary intake and of dietary concentration of copper sulphate on the laying domestic fowl: Effects on laying performance and tissue mineral contents”. Br. Poult. Sci. 24:327–335.