Tran Thi Thanh Hien * , Pham Minh Duc , Tran Le Cam Tu , Tran Minh Phu , Bengston David , Nguyen Vinh Tien and Nguyen Bao Trung

* Corresponding author (ttthien@ctu.edu.vn)

Abstract

The study was conducted to determine the appropriate replacing of fish meal (FM) protein by three type?s soybean meal: defatted soybean meal (SB), fermented soybean meal (FSB) and soy protein concentrate (SPC) in snakehead (Channa striata) diet. Four isonitrogenous (45%) and isocaloric (4.6 Kcal/g) diets were formulated. The control diet was prepared with 100% FM protein. Three other diets was replaced 40% FM protein by three type?s soybean meal protein. Results showed that there was no significant difference in survival rate between feeding treatments. Fish growth performance in control diet and diet replaced SPC were significantly higher than the diets replaced SB and FSB. Food intake observed in diet replaced SPC treatment was not significant difference compared to control treatment. There was no significant difference between treatments in Feed Conversion Ratio, Protein Efficiency Ratio and hematological parameters (red blood cells and white blood cells). Hepatosomatic Index calculated in control treatment was significantly higher than those of others. Thus, it can be replaced 40% fish meal (FM) protein by soy protein concentrate (SPC) in snakehead (Channa striata) diet.
Keywords: Channa striata, fish meal, soybean meal, fermented soybean meal, soy protein concentrate (SPC)

Tóm tắt

Nghiên cứu thay thế đạm bột cá bằng đạm bột đậu nành trên cá lóc (Channa striata) được tiến hành nhằm xác định khả năng thay thế thích hợp đạm bột cá bằng đạm bột đậu nành từ các nguồn đậu nành khác nhau. Bốn nghiệm thức thức ăn được phối chế có cùng mức đạm (45%) và năng lượng (4,61 Kcal/g). Nghiệm thức thức ăn đối chứng sử dụng đạm bột cá 100%. Các nghiệm thức còn lại có mức đạm bột cá được thay thế 40% bởi đạm bột đậu nành (SB), bột đậu nành lên men (FSB) và bột đậu nành đậm đặc (SPC). Kết quả thí nghiệm cho thấy tỷ lệ sống của cá ở các nghiệm thức thức ăn khác biệt không có ý nghĩa thống kê. Tăng trưởng của cá ở nghiệm thức thay thế đạm bột cá bằng đạm bột đậu nành SPC và nghiệm thức đối chứng cao hơn và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với hai nghiệm thức thay thế bột đậu nành SB và FSB. Lượng thức ăn ăn vào của nghiệm thức thay thế SPC không khác biệt có nghĩa thống kê so với nghiệm thức đối chứng. Không có sự khác biệt có ý nghĩa thống kê giữa tất cả các nghiệm thức về hệ số thức ăn, hiệu quả sử dụng protein và các chỉ tiêu sinh lý cá. Chỉ số HSI ở nghiệm thức đối chứng cao hơn và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với các nghiệm thức còn lại. Kết quả nghiên cứu cho thấy có thể thay thế protein của bột cá bằng bột đậu nành đậm đặc SPC ở mức 40% trong khẩu phần ăn cho cá lóc (Channa striata).
Từ khóa: Channa striata, bột cá, bột đậu nành, bột đậu nành lên men, bột đậu nành đậm đặc, SPC

Article Details

References

Ai, Q.H., Xie, X.J., 2005. Effects of replacement of fish meal by soybean meal and supplementation of methionine in fish meal/soybean meal-based diets on growth performance of the southern catfish Silurus meridionalis. Journal of World Aquaculture Society 36(4), 498-507.

AOAC, 2000. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists Arlington.

Azarm, H.M.,Lee, S.M.,2012.Effects of partial substitution of dietary fish meal by fermented soybean meal on growth performance, amino acid and biochemical parameters of juvenile black sea bream Acanthopagrus schlegeli. Aquaculture Research1–10doi: 10.1111/are.12040.

Baeverfjord, G., Krogdahl, Å., 1996. Development and regression of soybean meal induced enteritis in Atlantic salmon, Salmo salarL., distal intestine: a comparison with the intestines of fasted fish. Journal of Fish Diseases 19, 375–387.

Boonyaratpalin, M., Suraneiranat, P., Tunpibal, T., 1998. Replacement of fish meal with various types of soybean products in diets for Asian seabass, Lates calcarifer. Aquaculture 161, 67–78

Catacutan, M.R., Pagador, G.E., 2004. Partial replacement of fish meal by defatted soybean meal in formulated diets for the mangrove red snapper, Lutjanus argentimaculatus(Forsskal 1775). Aquaculture Research 35, 299–306.

Chou, R.L., Her, B.Y., Su, M.S., Hwang, G., Wu, Y.H., Chen, H.Y., 2004. Substituting fish meal with soybean meal in diets of juvenile cobia Rachycentron canadum. Aquaculture 229, 325–333.

Dersjant-Li, Y., 2002. The use of soy protein in aquafeeds. In: Cruz-Suárez, L. E., Ricque-Marie, D., Tapia-Salazar, M., Gaxiola-Cortés, M. G., Simoes, N. (Eds.). Avances en Nutrición Acuícola VI. Memorias del VI Simposium Internacional de Nutrición Acuícola. 3 al 6 de Septiembre del 2002. Cancún, Quintana Roo, México.

ĐỗThịThanh Hương vàNguyễn Văn Tư, 2010.Một sốvấn đềvềSinh lýđộng vật thủy sản.Nhàxuất bản Nông nghiệp Thành phốHồChíMinh.152 trang.

Fagbenro, O.A, Davies, S.J., 2001. Use of soybean flour (dehulled, solventextracted soybean) as a fish meal substitute in practical diets for African catfish (Clarias gariepinus, Burchell 1822): growth, feed utilization and digestibility. Journal of Applied Ichthyology 17, 64-69.

Hernandez, M.D., Martinez, F.J. Jover M., Garcia, B.G., 2007. Effects of partial replacement of fish meal by soybean meal in sharpsnout seabream (Diplodus puntazzo) diet. Aquaculture 263, 159-167.

Huang, B.Q., 2007. Effect of soybean replacement on the growth of Cobia (Rachycentron canadum). Department of Biological Science & Technology, China Institute of Technology,Taipei, Taiwan

Huỳnh Văn Hiền, Nguyễn Hoàng Huy, Nguyễn Thị Minh Thúy, 2011. So sánh hiệu quả kinh tế-kỹ thuật giữa sử dụng thức ăn cá tạp và thức ăn viên cho nuôi cá lóc (Channa striata) thương phẩm trong ao tại An Giang và Đồng Tháp. Kỷ yếu Hội nghị Khoa học thủy sản toàn quốc, Đại học Nông Lâm TP HCM, 480-487.

Lê Quốc Phong, 2010. Nghiên cứu khả năng sử dụng bột đậu nành làm thức ăn cho cá tra (Pangasianodon hypophthalmus) giống. Luận văn thạc sĩ Nuôi trồng thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Lim, S.J., Kim, S.S., Ko, G.Y., Song, J.W., Han, D., Kim, J.D., Kim, J.U., Lee, K.J., 2011. Fish meal replacement by soybean meal in diets for Tiger puffer, Takifugu rubripes. Aquaculture 313,165–170.

Lim, S.R., Choi, S.M., Wang, X.J., Kim, K.W., Shin, I.S., Min, T.S., Bai, S.C., 2004. Effects of dehulled soybean meal as a fish meal replacer in diets for fingerling and growing Korean rockfish Sebastes schlegeli. Aquaculture 231, 457–468.

Lin, S.,Luo, L.,2011. Effects of different levels of soybean meal inclusion in replacement for fish meal on growth, digestive enzymes and transaminase activities in practical diets for juvenile tilapia, Oreochromis niloticus× O. aureus. Animal Feed Science and Technology168, 80–87.

Médale, F., Boujard, T., Vallée, F., Blanc, D., Mambrini, M., Roem, A.J., Kaushik, S.J., 1998. Voluntary feed intake, nitrogen and phosphorus losses in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed increasing dietary levels of soy protein concentrate. Aquatic Living Resource 11, 239–246

Nguyen, H.P., Khaoian, P., Fukada, H., Suzuki, N., Masumoto, T., 2013. Feeding fermented soybean meal diet supplemented with taurine to yellowtail Seriola quinqueradiataaffects growth performance and lipid digestion. Aquaculture Research 1–10 http://dx.doi.org/10.1111/are.12267(early view)

Nguyễn Huy Lâm, Võ Thị Thanh Bình, Nguyễn Thị Thanh Trúc và Lê Thanh Hùng, 2012. Đánh giá khả năng sử dụng thức ăn bánh dầu đậu nành lên sức tăng trưởng và hiệu quả sử dụng thức ăn cho cá lăng nha (Mystus wyckioides). Tuyển tập Hội nghị Khoa học trẻ ngành thủy sản toàn quốc lần thứ 3. Trang 259-267.

Nguyễn Thị Linh Đan, Trần Thị Thanh Hiền, Trần Lê Cẩm Tú, Lam Mỹ Lan, 2013. Đánh giá khả năng thay thế bột cá bằng bột đậu nành làm thức ăn cho cá thát lát còm (Chitala chitalahamilton, 1822). Tạp chí Khoa họcTrườngĐại học Cần Thơ 29b, 109-117.

O’Keefe T., Newman, M., 2011. Soybean Products for Aquaculture Feeds: Use Considerations & Quality Standards. Edited and updated specifically for the Southeast Asian Region by Lukas Manomaitis, ASA-IM SEA. Technical Director (Aquaculture). This is version 1.0.

Peres, H., Lim, C., Klesius, P.H., 2003. Nutritional value of heat-treated soybean meal for channel catfish (Ictalurus punctatus). Aquaculture 225, 67–82.

Qin, J., Fast,A.W. 1996. Size and feed dependent cannibalism withjuvenile snackehead Channa striata. Aquaculture 144,313-320.

Refstie, S., Storebakken, T., Baeverfjord, G., Roem, A.J. 2001. Long-term protein and lipid growth of Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with partial replacement of fish meal by soy protein products at medium or high lipid level. Aquaculture 193, 91–106.

Rombensoa, A., Crousea, C., Trushenskia, J., 2013. Comparison of traditional and fermented soybean meals as alternatives to fish meal in hybrid striped bass feeds. North American Journal of Aquaculture 75, 197–204.

Rumsey, G.L., Siwicki, A.K., Anderson, D.P., Bowser, P.R., 1994. Effect of soybean protein on serological response, non-specific defense mechanisms, growth and protein utilization in rainbow trout. Veterinary Immunology and Immunopathology 41, 323–339.

Salze, G., McLean, E., Battle, P.R., Schwarz, M.H., Craig, S.R., 2010. Use of soy protein concentrate and novel ingredients in the total elimination of FM and fish oil in diets for juvenile cobia, Rachycentron canadum.Aquaculture 298, 294–299.

Samantaray, K., and S.S. Mohanty, 1997. Interactions of dietary levels and energy on fingerling snackehead Channa striata. Aquaculture 156, 241-249.

Shiau, S.Y., Lin, S.F., Yu, S.L., Lin, A.L., Kwok, C.C., 1990. Defatted and full-fat soybean meal as partial replacements for fishmeal in tilapia (Oreochromis niloticus×O. aureus) diets at low protein level. Aquaculture 86, 401–407

Silva-Carrillo, Y., Hernández, C., Hardy, R.W., González-Rodríguez, B.,Castillo-Vargasmachuca, S.,2012. The effect of substituting fish meal with soybean meal on growth, feed efficiency, body composition and blood chemistry in juvenile spotted rose snapper Lutjanus guttatus(Steindachner, 1869). Aquaculture364–365, 180–185.

Tantikitti, C., Sangpong, W., Chiavareesajja, S., 2005. Effects of defatted soybean levels on growth performance and nitrogen and phosphorus excretion in Asian seabass (Lates calcarifer). Aquaculture 248, 41– 50.

Trần Thị Bé và Trần Thị Thanh Hiền, 2010. Thay thế đạm bột cá bằng đạm bột đậu nành có bổ sung phytase trong thức ăn nuôi cá lóc. Tạp chí Khoa họcTrườngĐại học Cần Thơ 14b, 147-157.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp. 191 trang.

Trần Thị Thanh Hiền, Lê Quốc Toán, Trần Thị Bé và Nguyễn Hoàng Đức Trung, 2010. Thay thế bột cá bằng bột đậu nành làm thức ăn cho cá lóc bông. Tạp chí Khoa họcTrườngĐại học Cần Thơ 15a, 207-213.

Walker, A.B., Sidor, I.F., O'Keefe, T., Cremer, M., Berlinsky, D.L.,2010.Partial replacement of fish meal with soy protein concentrate in diets of Atlantic cod. North American Journal of Aquaculture72, 343–353.

Yamamoto, T., Iwashita, Y., Matsunari, H., Sugita, T., Furuita, H., Akimoto, A., Okamatsu, K., Suzuki, N., 2010. Influence of fermentation conditions for soy-bean meal in a non-fish meal diet on the growth performance and physiological condition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquaculture 309, 173–180.