Nguyen Duc Hien *

* Corresponding authorNguyen Duc Hien

Abstract

In order to evaluate infected situation and antibiotic resistance of Salmonella spp isolated from duck farms in Cantho city, Vietnam, an investigation was carried out on 389 samples from intestine, faeces, feed and duckpond water collected from 270 duck farms in the city. Results indicated that overall infected rate of Salmonella spp in duck was 27.0% and in environmental materials was 9.2%, of which infected rate of serovar Enteritidis and Typhimurium was 5.95% and 19.05 % respectively. Salmonella isolates in this study were resistant to almost popularly used antibiotics, except marbofloxacine, oxytetracycline, fosfomycine, amikacine and mixture of doxycycline+neomycine.
Keywords: Salmonella spp, Prevalence rate, Antibiotic resistance

Tóm tắt

Để xác định tình hình nhiễm và mức độ kháng thuốc của Salmonella spp. trên vịt nuôi tập trung tại Cần Thơ, Việt Nam, một khảo sát được tiến hành trên 389 mẫu ruột, phân nền chuồng, nước ao nuôi và thức ăn vịt thu thập từ 270 trại chăn nuôi vịt. Kết quả cho thấy tỉ lệ nhiễm Salmonella spp. chung cho vịt ở vùng khảo sát là 27,0% và từ môi trường nuôi vịt là 9,2%, trong đó serovar Enteritidis chiếm tỷ lệ 5,9% và Typhimurium là 19,1%. Các phân lập Salmonella đã kháng với phần lớn các loại kháng sinh đang lưu hành,        ngoại trừ marbofloxacine, oxytetracycline, fosfomycine, amikacine và hỗn hợp doxycycline+neomycine.
Từ khóa: Vịt, Salmonella spp, Tỷ lệ nhiễm, Kháng kháng sinh

Article Details

References

Arestrup,F.M., M.Lertworapreecha, M.C.Evans, A.Bangtrakulnoth, T.Chalermchaikit, H.C.Wegener (2003). Antimicrobial susceptibility and occurance of resistance gene among Salmonella enterica serovar Weltereden from different countries. J. Antimicro. Chemotherapy 52, pp.715-718.

Bauer A.W., W.M.M. Kirby, J,C.Sherris, and M.Turck (1966), Antibiotic Susceptibility Testing by a Standarlized single disk method. Microbioly: Acentenary perspective/ edited by Wolfgang K.Joklik et al.. American Society for Microbology , 1999.

Nguyễn Thị Chinh, Nguyễn Quang Tính và Trần Thị Hạnh (2010), Nghiên cứu một số đặc tính của S.typhimurium và S.enteritidis trên đàn vịt tại Bắc Ninh, Bắc Giang. Tc. KHKT Thú Y, tập XVII, số 4, tr.28-33

Nguyễn Thị Ngọc Liên (1997), Nghiên cứu một số đặc điểm dịch tễ học bệnh phó thương hàn vịt ở Hà Tây và phòng trị, Luận văn thạc sỹ KHNN, Đại Học Nông nghiệp Hà Nội.

Phạm Hùng Vân (2002). Cẩm nang các kỹ thuật vi sinh lâm sàng. Đại Học Y Dược TP.HCM.

Thomason .M.B, Cherry B.W and David J.D (1977). Salmonellae in heath foods, Applied and Environmental Microbiology, Nov-1977, pp 602-603

Tran Thi Phan, Ly Thi Lien Khai, Natsue Ogasawara, Nguyen Thu Tam, Masato Akiba, And Hideki Hayashidani (2005), “Prevalence of Salmonella in pig, chickens and ducks in Mekong Delta, Vietnam”, Journal of Food Protection, Vol.65 (5).

Trần Xuân Hạnh (1998). Kết quả bước đầu nghiên cứu tình hình nhiễm Salmonella trên vịt ở thành phố Hồ Chí Minh và một số tỉnh phụ cận. Tc. Khoa Học Kỹ Thuật Thú Y, tập VI, số 1, tr.61-67.

Tsai H.J and P.H Hsaing. (2005). The prevalence and antimicrobial susceptibilities of Salmonella and Campylobacter in ducks in Taiwan. Graduate Institute of Veterinary Medicine, National Taiwan University. Taipei, Taiwan.