Vi Nhã Trân * , Trương Huỳnh Anh , Phạm Thúy Nguyên , Nguyễn Thị Hoàng Oanh , Nguyễn Ngọc Trang Thùy , Trần Thị Minh Thư Lại Quốc Đạt

* Tác giả liên hệ (vntran.sdh222@hcmut.edu.vn)

Abstract

Watermelon is a fruit rich in L-citrulline, especially in the fruit's skin, which improves heart health, boosts immunity and provides sexual health benefits. UV-Vis spectroscopy method was used to determine the L-citrulline content in the rind and flesh of four different watermelons at a wavelength of 490 nm. As a result, all four kinds of surveyed watermelon had L-citrulline content in watermelon flesh juice ranging from 0.580 to 1.12 mg/g, less than the L-citrulline content in watermelon rind juice (0.76 to 1.28 mg/g) (dwt). The method was validated for specificity, linearity, repeatability and repeatability, accuracy, limit of detection and limit of quantitation. All results in correlation coefficient R2, reliability R and relative standard deviation RSD were required according to AOAC regulations (2016). Therefore, the UV-Vis method can be used to determine L-citrulline content in other natural fruits.

Keywords: Diacetyl monoxime, watermelon, L-citrulline, validation, UV-Vis

Tóm tắt

Dưa hấu là một loại trái cây giàu L-citrulline, đặc biệt là trong vỏ quả, L-citrulline giúp cải thiện sức khỏe tim mạch, tăng cường miễn dịch và các lợi ích về sức khỏe tình dục. Phương pháp quang phổ hấp thụ UV-Vis được sử dụng để xác định hàm lượng L-citrulline trong vỏ và thịt quả của bốn loại dưa hấu khác nhau ở bước sóng 490 nm. Kết quả là cả bốn loại dưa hấu khảo sát có hàm lượng L-citrulline trong thịt quả dao động từ 0,580 đến 1,12 mg/g ít hơn hàm lượng L-citrulline trong vỏ dưa hấu (0,76 đến 1,28 mg/g) (căn bản khô). Phương pháp định lượng L-citrulline bằng UV-Vis được thẩm định về độ đặc hiệu, độ tuyến tính, độ lặp và tái lặp, độ đúng, giới hạn phát hiện và giới hạn định lượng. Tất cả kết quả đều có hệ số tương quan R2, độ tin cậy R và giá trị RSD đạt yêu cầu theo quy định AOAC (2016). Do đó phương pháp UV-Vis có thể sử dụng để xác định hàm lượng L-citrulline trong các loại trái cây khác trong tự nhiên.

Từ khóa: Diacetyl monoxime, dưa hấu, L-citrulline, thẩm định, UV-Vis

Article Details

Tài liệu tham khảo

Abu-Hiamed, H. (2017). Chemical Composition, Flavonoids and β-sitosterol Contents of Pulp and Rind of Watermelon (Citrullus lanatus) Fruit. Pakistan Journal of Nutrition, 16, 502-507. doi:10.3923/pjn.2017.502.507

AOAC. (2016). Appendix F. Guidelines for Standard Method Performance Re-quirements.

Davis, A. R., Webber, C. L., Fish, W. W., Wehner, T. C., King, S., & Perkins-Veazie, P. (2011). L-Citrulline Levels in Watermelon Cultigens Tested in Two Environments. HortScience horts, 46(12), 1572-1575. doi:10.21273/HORTSCI.46.12.1572

Đông, T. T. H., & Thúy, T. T. N. (2020). Ảnh hưởng của liều lượng phân bón đến ba giống dưa hấu thử nghiệm tại tỉnh Quảng Bình. Tạp Chí Khoa học Và công nghệ nông nghiệp Trường Đại học Nông Lâm Huế, 4(3), 1734–1745.

Duran Barón, R., Valle-Vargas, M. F., Quintero-Gamero, G., Quintanilla-Carvajal, M. X., & Alean, J. (2021). Encapsulation of citrulline extract from watermelon (Citrullus lanatus) by-product using spray drying. Powder Technology, 385, 455-465. doi:https://doi.org/10.1016/j.powtec.2021.03.014

Fearon, W. R. (1939). The carbamido diacetyl reaction: a test for citrulline. Biochem J, 33(6), 902-907. doi:10.1042/bj0330902

Gu, I., Balogun, O., Brownmiller, C., Kang, H. W., & Lee, S.-O. (2023). Bioavailability of Citrulline in Watermelon Flesh, Rind, and Skin Using a Human Intestinal Epithelial Caco-2 Cell Model. Applied Sciences, 13(8), 4882.

Gupta, P. K., Reddy, K., Sinha, A., Paleti, J., Lokur, A., Praveen, C., & Gupta, K. (2019). Production and optimization of L-citrulline by using watermelon peels. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 8(4), 3231-3237.

Holmes, E. J. (1968). A HISTOCHEMICAL TEST FOR CITRULLINE ADAPTATION OF THE CARBAMIDO DIACETYL REACTION TO HISTOLOGIC SECTIONS WITH POSITIVE RESULTS IN PILOMATRIXOMAS (CALCIFYING EPITHELIOMAS). Journal of Histochemistry & Cytochemistry, 16(2), 136-146. doi:10.1177/16.2.136

Joshi, V., Joshi, M., Silwal, D., Noonan, K., Rodriguez, S., & Penalosa, A. (2019). Systematized biosynthesis and catabolism regulate citrulline accumulation in watermelon. Phytochemistry, 162, 129-140. doi:10.1016/j.phytochem.2019.03.003

Neglo, D., Tettey, C., Essuman, E., Kortei, N., Boakye, A., Hunkpe, G., Armah, F., Kwashie, P., & Waikhom, S. D. (2021). Comparative antioxidant and antimicrobial activities of the peels, rind, pulp and seeds of watermelon (Citrullus lanatus) fruit. Scientific African, 11, 582. doi:10.1016/j.sciaf.2020.e00582

Paris, H. S. (2015). Origin and emergence of the sweet dessert watermelon, Citrullus lanatus. Ann Bot, 116(2), 133-148. doi:10.1093/aob/mcv077

Paris, H. S., Tadmor, Y., & Schaffer, A. A. (2017). Cucurbitaceae Melons, Squash, Cucumber. In B. Thomas, B. G. Murray, & D. J. Murphy (Eds.), Encyclopedia of Applied Plant Sciences (Second Edition) (pp. 209-217). Oxford: Academic Press.

Ridwan, R., Abdul Razak, H. R., Adenan, M., & Saad, W. (2018a). Separation of L-arginine and L-citrulline in Red And Yellow Crimson Watermelon (Citrullus Lanatus) Juices Extract using HPLC Gradient Mode. Malaysian Journal of Analytical Sciences, 22, 785-793. doi:10.17576/mjas-2018-2205-06

Ridwan, R., Abdul Razak, H. R., Adenan, M. I., & Md Saad, W. M. (2018b). Development of Isocratic RP-HPLC Method for Separation and Quantification of L-Citrulline and L-Arginine in Watermelons. International Journal of Analytical Chemistry, 2018, 4798530. doi:10.1155/2018/4798530

Rimando, A. M., & Perkins-Veazie, P. M. (2005). Determination of citrulline in watermelon rind. J Chromatogr A, 1078(1-2), 196-200. doi:10.1016/j.chroma.2005.05.009

Sơn, T. C., Đà, P. X., Hảo, L. T. H., & Trung, N. T. (2010). Thẩm định phương pháp trong phân tích hóa học và vi sinh vật. NXB Khoa học và Kỹ thuật Hà Nội.

Volino, M., Pinheiro, V., Vieira de Oliveira, G., Conte Junior, C., & Alvares, T. (2021). Storage stability of L-citrulline in cucumber (Cucumis sativus) and watermelon (Citrullus lanatus) juices. Brazilian Journal of Development, 7, 26849-26859.

Wenge, L., Zhao, S., Cheng, Z., Wan, X., Yan, Z., & King, S. R. (2010). Lycopene and citrulline contents in watermelon (Citrullus lanatus) fruit with different ploidy and changes during fruit development. Acta Horticulturae, 871, 543-550. doi:10.17660/ActaHortic.2010.871.75.