Nguyễn Minh Thủy * Nguyễn Thị Kim Quyên

* Tác giả liên hệ (nmthuy@ctu.edu.vn)

Abstract

Tomatoes were harvested twice around optimum maturity for preservation and the experiments were carried out to determine whether storage of tomatoes under different temperatures (10-12oC and 25-27oC) may influence the fruit firmness, color and quality attributes (ascorbic acid, total carotenoids, acidity, Brix degree). The color and firmness of tomatoes were varied by further storage at those temperatures for various periods. The relationship of fruit firmness and ground color with quality attributes were analyzed to find out their relationship. Regression analysis with polynomial model (y = ax2 + bx+ c) was applied to describe the relationship between texture, color and other quality factors. High correlations between colour and texture parameters and quality attributes were found. The a value alone could be used to predict the firmness and quality attributes of tomatoes at different temperatures during storage.
Keywords: Color, Quality attributes, Storage conditions

Tóm tắt

Với mục tiêu thiết lập mô hình dự đoán tương đối chính xác chất lượng cà chua ở các thời điểm khác nhau sau thu hoạch dựa vào màu sắc và cấu trúc, đề tài thực hiện phân tích chất lượng của cà chua sau thu hoạch (cấu trúc, màu sắc và các chỉ tiêu chất lượng bên trong) theo thời gian tồn trữ (nhiệt độ phòng 25-27oC và nhiệt độ thấp 10-12oC). Trên cơ sở đó xây dựng các mô hình tương quan giữa màu sắc và cấu trúc đến chất lượng trái (vitamin C, carotenoid, hàm lượng acid, oBrix) ở các thời điểm khác nhau sau thu hoạch. Kết quả thí nghiệm cho thấy mô hình y = ax2 + bx + c (với giá trị r2 cao) có thể được áp dụng để dự đoán tương đối chính xác chất lượng cà chua dựa vào màu sắc (chỉ với giá trị a) và cấu trúc ở các thời điểm tồn trữ khác nhau sau thu hoạch khi tồn trữ ở nhiệt độ phòng (25-27oC) và nhiệt độ thấp (10-12oC).
Từ khóa: Cấu trúc, màu sắc, thuộc tính chất lượng, điều kiện tồn trữ

Article Details

Tài liệu tham khảo

Barrett, D.M. 2001. Tomato attributes and their correlation to peelability and product yield. Acta Hort. (ISHS) 542: 65-74.

Ruiz, R.M., Mangut, V., González, C., de la Torre, R. and Latorre, A. 2001. Carotenoid extraction from tomato by-products. Acta Hort. (ISHS) 542: 83-90.

http://agriviet.com/news_detail517-c37-s25-p2-CaY_Ca_CHUA.html