Trần Thị Thanh Hiền *

* Tác giả liên hệ (ttthien@ctu.edu.vn)

Abstract

Experiment were conducted to determine the dietary lysine requirement for striped catfish (Pangasianodon hypophthalmus) with initial weight from 2-3 g/fish. Diets experiments contained approximately isonitrogenous (38%) and isolipidic (7%). L-lysine HCl was added to the basal diet with seven treatments which containing from 7.3 to 31.3 g lysine/kg diet (19.3 to 82.4 g lysine/ kg protein) with about 4 g/kg diet increments. Results indicated that maximum weight gain, special growth rate, protein efficiency ratio occurated at 61.4 g lysine/kg protein and there were obtained significantly differences at dietary lysine levels from 19.3 to 40.3 g/kg protein among the treatments. The protein content of fish were significantly affected by dietary lysine levels. Feed conversion rate FCR were significantly (p<0.05) improved by increasing dietary lysine concentration to approximately 50.9 g lysine/ kg protein. Broken line analysis on the basis of special growth rate showed that the dietary lysine requirement of striped catfish was 20.3 g/kg dry diet (53.5 g/kg protein)
Keywords: Pangasianodon hypophthalmus, lysine requirements

Tóm tắt

Nghiên cứu nhằm xác định như cầu lysine của cá Tra (Pangasianodon hypophthalmus) giai đoạn giống (2.48±0.01g). Thí nghiệm được tiến hành với 7 nghiệm thức thức ăn có cùng mức protein (38%) và mức lipid (7%). Hàm lượng lysine từ 7,3 g đến 31,3 g lysine/kg thức ăn (19,3 đến 82,4 g/kg protein) với bước nhảy là 4 g/kg thức ăn.Kết quả thí ngiệm cho thấy tốc độ tăng trưởng đặc biệt và hiệu quả  sử dụng protein đạt cao nhất tại hàm lượng lysine là 61,4 g/kg protein và sai khác có ý nghĩa với mức lysine  từ 19,3 g đến 40,3 g/kg protein (p<0.05). Thành phần  protein của cá chịu ảnh hưởng có ý nghĩa bởi mức lysine trong thức ăn. Khi mức lysine  tăng đến 50,9 g/kg protein thì FCR được cải thiện có ý nghĩa. Kết quả phân tích đường cong gẫy khúc (Broken line) dựa trên sự tương quan giữa tốc độ tăng trưởng đặc biệt với hàm lượng lysine trong thức ăn cho thấy hàm lượng lysine tối ưu cho cá tra giống là 20,3 g/kg thức ăn (tương ứng 53,5 g/kg protein).
Từ khóa: lysine, cá tra

Article Details

Tài liệu tham khảo

Akiyama, T and S. Arai. 1993. Amino acid requirements of chum salmon fry and supplementation of amino acids to diet. Pages 35-48 in M. R. Collie and J. P. McVey, editors. Proceedings of 20th US.-Japan Symposium on Aquaculture Nutrition. UJNR Department of Commerce, Newport, Oregon, USA.

AOAC. 2000. Official Methods of Analysis. Association of Official Analytical Chemists Arlington.

Halver John E and Hardy Ronald W. 2002. Fish Nutrition. Academic press, USA. 670pp

Kim and Kayas. 1992. Requirement for lysine and argine by rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) Aquaculture 106, 333-344.

Lê Thanh Hùng. 1998. Khuynh hướng sử dụng protein thực vật trong thức ăn thủy sản – kết quả nghiên cứu trên cá tra. Tuyển tập nghề cá sông Cửu Long. Trang 36 -42

Lê Thanh Hùng. 2008. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

Luo Z and Liu Y-J, Mai K-S, Tian L-X. 2006. Quantitative L-lysine requirement of juvenile grouper Epinephelus coioides. Aquaculture nutrition 12,165-172.

Marcouli P.A, Alexis M.N, Andriopoulou A, Iliopoulou-Georgudaki J. 2006. Dietary lysine requirement of juvenile gilthead seabream Sparus aurata L. Aquaculture Nutrition 12; 25-33

Nose T. 1979. Summary report on the requirement of essential amino acid for carp. Finfish Nutrition and fish feed technology Berlin, Germany.145-156

Robbins K.R., Norton, H.W and Baker, D.H, 1979. Estimation of nutrient requirement from growth data. J. Nutrition,109, 1710-1714.

Robinson E. H., R. P Wilson and W.E. Poe. 1980. Re-evaluation of the lysine requirement and lysine utlization by fingerling channel catfish. J. Nutr. 110: 1805-1812.

Santiago, C. B., and R. T. Lovell. 1988. Amino acid requirements for growth of Nile tilapia. J. Nutr. 118: 1540-1546.

Small B.C and Soares, JR.J.H. 2000. Quantitative dietary lysine requirement of juvenile striped bass Morone saxatilis. Aquaculture Nutrition 6; 207-212

Tantikitti, C. & Chimsung, N. 2001. Dietary lysine requirement of freshwater catfish (Mystus nemurus Cuv. & Val.). Aquacult. Res.,32 (suppl.1), 135—141.

Trần Thị Thanh Hiền, Dương Thuý Yên và Nguyễn Thanh Phương. 2003. Nghiên cứu nhu cầu chất protein, chất bột đường và phát triển thức ăn cho 3 loài cá trơn nuôi phổ biến cá basa Pangasius bocourti, cá Hú P. conchophilus, và cá tra P. hypophthalmus giai đoạn giống. Báo cáo Khoa học. Đề tài cấp bộ.

Walton M.J and Cowey.C.B and J.W. Adron, 1984. The effect of dietary lysine levels on growth and metabolism of rainbow trout Salmon gairdneri . British Journal of Nutrition, 52, 115-122

Wilson, R. P, 1989. Amino acids and proteins. in J. E. Halver, editor. Fish nutrition, 2nd edition. Academic Press, Inc., New York, USA, 112-153

Zhou Qi-Cun, Wu Zao-He, Chi Shu-Yan, Yang Qi-Hui, 2007. Dietary lysine requirement of juvenile cobia Rachycentron canadum. Aquaculture 273, 634-640

Zhou.X.Q ang Zhao.C.R, Jiang J, Feng L, Liu Y, 2008. Dietary lysine requirement of juvenile jian carp cyprinus carpio var.Jian. Aquaculture nutrition 14;381-386.