Tất Anh Thư * Vo Hoai Chan

* Tác giả liên hệ (tathu@ctu.edu.vn)

Abstract

In present, the coconut - cocoa intercropping has been enlarged in some areas in Ben Tre province due to unstable price of coconut and high economic efficiency of this cultivation system. However, the fruit yield of coconut and cocoa is very low. The low soil fertility can be one of the yield limiting factors. The study aimed at evaluation  of soil properties of coconut - cocoa intercropped orchards in Chau Thanh district - Ben Tre. Results from interviewed and soil analysis of 30 householdswho ownedthe orchards withcoconut aged 7 - 10 years, 15 - 20 years and 30 years old showed that all orchards had 40 years constructed raised beds and soils were degraded. Low soil pH, low organic matter content, poor in available nitrogen, and phosphorus, low exchangeable potassium  led to low nutrient supplying to coconut and cocoa growth, especially in the orchards with 30 years old coconut plants. Therefore, it needs to study for increasing soil organic matter and improvement of soil fertility in coconut - cocoa intercropping orchards in Chau Thanh, Ben Tre.
Keywords: Soil fertility, coconut - Cocoa intercropping, soil degradation

Tóm tắt

Hiện nay, mô hình trồng xen cây ca cao trong vườn dừa đã được phát triển giúp nông dân gia tăng thu nhập khi giá dừa không ổn định tại một số vùng ở Bến Tre. Tuy nhiên, năng suất trái dừa và ca cao còn rất thấp. Có thể độ phì nhiêu đất bị suy giảm là một trong các yếu tố giới hạn năng suất trái. Mục tiêu nghiên cứu của đề tài nhằm đánh giá một số đặc tính đất vườn trồng xen ca cao trong vườn dừa tại Huyện Châu Thành - Bến Tre. Kết quả điều tra và phân tích mẫu đất của 30 nông hộ có trồng ca cao trong vườn dừa có tuổi dừa 7 - 10 tuổi, 15 - 20 tuổi và 30 năm tuổi cho thấy đất trồng dừa có tuổi liếp trên 40 năm, thể hiện sự suy giảm độ phì nhiêu đất. pH đất thấp, hàm lượng chất hữu cơ thấp, hàm lượng N và lân hữu dụng và K trao đổi trong đất thấp so với nhu cầu dinh dưỡng cần thiết cho sự phát triển của cây ca cao và cây dừa, nhất là trên các vườn có tuổi dừa 30 năm tuổi. Vì thế cần có biện pháp tác động cải thiện độ phì nhiêu đất tăng cường chất hữu cơ trong đất  vườn dừa trồng xen ca cao  tại Châu Thành, Bến Tre.
Từ khóa: Vườn dừa xen ca cao, độ phì nhiêu đất, sự bạc màu đất

Article Details

Tài liệu tham khảo

Agbeniyi, S.O, K.A. Oluyole and M.O. Ogunlade (2011). Impact of Cocoa pod husk fertilizer on Cocoa production in Nigeria. World journal of Agricultural Sciences 7(2): 113-116, 2011.

Ahenkorah Y., (1981). The influence of environment on growth andproduction of the cacao tree: Soils and nutrition. Proceeding of 7th International Cocoa Research Conference, Douala,Cameroon, p. 167-176.

Aikpokpodion, P.E., (2010). Nutrients dynamics in cacao soils, leaf and bean in Ondo State, Nigeria. J.Agri Sci, 1(1):1-9 (2010).

Anim-Kwapong G. J. and E. B. Frimpong (2004). Vulnerability and adaptation assessment under the netherlands climate change studies assistance programme phase 2 (NCCSAP2). Vulnerability of agriculture to climate change- impact of climate change on cocoa production Cocoa Research Institute Of Ghana New Tafo Akim

Ardhana, M.M. and G.H. Fleet (2003). The microbial ecology of cocoa bean fermentations in Indonesia. Int. J. Food Microbiol., 86: 87- 99.

Bruce R. Hoskins (1997). Soil testing handbook for professionals in agriculture, horticulture, nutrient and residuals management. third editionFormerly "Soil Testing Handbook for Professional Agriculturalists". Maine Forestry and Agricultural Experiment Station University of Maine.

Bùi Huy Hiền, Hồ Quang Đức, Trần Minh Tiến, Nguyễn Đắc Hoan, nguyễn Hữu Thành và Bùi Thị Ngọc Dung (2008). Cẩm nang sử dụng đất Nông nghiệp. Tập 7: Phương pháp Phân tích đất. Bộ Nông Nghiệp và Phát Triển Nông Thôn. Nhà xuất bản Khoa học và kỹ thuật. 214 trang.

Cabala-Rosand P. , M.B.M. Santana, and C.J.L. De Santana (1989). Cacao. InDetecting Mineral Nutrient Deficiencies in Tropical and Temperate Crops, Ed. DL Plucknett and HB Sprague, p. 409-425, Westview Tropical Agriculture Series, Westview Press, London.

Carmen Rivero, T. Chirenje, L.Q. Ma, G. Martinez (2004). Influence of compost on soil organic matter quality under tropical conditions. Geoderma 123 (2004) 355-361.

De Oliveira Leite J. and R.R Valle (1990). Nutrient cycling in the cacao ecosystem: Rain and throughfall as nutrient sources for the soil and the cacao tree. Agricult. Ecosyst Environ, 32: 143–154.

Deurer, M., S. Sivakumaran, S. Ralle, I. Vogeler, I. McIvor, B.E. Clothier, S. Green, and J. Bachmann (2008). A new method to quantify the impact of soil carbon management on biophysical soil properties: The example of two apple orchard systems in New Zealand. J. Env. Qual. 37(3), 915-924.

Egb, N.E., (1989). Soils and nutrition problem of cocoa, coffee, cashew and tea. In: Tree crop research (2nd Edn) Cocoa Res. Inst., pp: 28-38

Hartemink A.E., (2003). Soil Fertility Decline in the Tropics: With Case Studies onPlantations.Wallingford: ISRIC-CABI Publishing.

Hồ Quang Thiệt (2006). Sự suy thoái đất vườn trồng sầu riêng, chôm chôm tại huyện chợ Lách-Tỉnh Bến Tre và giải pháp khắc phục. Báo cáo luận án thạc sĩ ngành Khoa học.

Katrina M. Miranda, Michael G. Espey, and David A. Wink (2001). A Rapid, Simple Spectrophotometric Method for Simultaneous Detection of Nitrate and Nitrite. Nitric Oxide-Biology And Chemistry - Nitric Oxide-Biol Chem , Vol. 5, No. 1, pp. 62-71, 2001.

Keshavarz, P., M. Nourihoseini and M.J. Malakouti (2004). Effect of Soil Salinity on K Critical Level for Cotton and its Response to Sources and Rates of K Fertilizers. IPI regional workshop on Potassium and Fertigation development in West Asia and North Africa; Rabat, Morocco, 24-28 November.

Landon, J.R., (1991). Booker Tropical Soil Manual. A Handbook of Soil Survey and Agricultural Land Evaluation in the Tropics and Sub-Tropics. 1st Edn., Longman, London, ISBN-13: 978-0582005570, pp: 185.

Mando, A., B. Ouattara, A. E. Somado, M.C.S. Wopereis,L. Stroosnijder and H. Breman (2005). Long-term effects of fallow, tillage and manureapplication on soil organic matter and nitrogen fractions and on sorghum yeild under Sudano-Sahelian condition. Soil Use and Management (2005). No 21, 25-31.

Nakayama L.H.I., C.J.L. De Santana, and L.R.M. Pinto (1988). Response of young cacao plants to liming. Revista Theobroma, 18,229-240.

Negassa, W. and H. Gebrekidan (2003). Forms of phosohorus and statua of available micronutrients under different land –use systems of Alfisols in Bako area of Ethiopia. J. Rthiopian Nat. Res., 5:17-37.Nelson, D.W. and L.E Sommers (1996). Total carbon, organic carbon and organic matter. 961–1010. In D.L. Sparks (Eds.) Methods of soil analysis. Part 3. Chemical methods. SSSA Book Ser. 5. SSSA, Madison, WI.

Okuneye, P. A., A. B. Aromolaran, M. T. Adetunji, T. A. Arowolo, K. Adebayo and I. A. Ayinde (2003). Environmental impacts of cocoa and rub cultivation in Nigeria. Outlook Agricult. 32, 43–49.

Ololade, I. A., I. R. Ajayi, A. E. Gbadamosi, O. Z. Mohammed, and A. G. Sunday (2010). A Study on Effects of Soil Physico-Chemical Properties on Cocoa Production in Ondo State. Modern Applied Science Vol. 4, No. 5; May 2010.

Olsen, S.R. and L.E. Sommers (1982). Phosphorus. In: Methods of Soil Analysis. Part 2: Chemical and Microbial Properties, Page, A.L., R.H. Miller and D.R. Keeney (Eds.). American Society of Agronomy, Madison, WI., USA., pp: 403-430.

Pcarrd-Dost. (2000). The cacao Industry. Los Baños, Laguna: Philippine Council for Agriculture, Forestry and Natural Resources Research and Development (PCARRD). DOST, Los Banos, Laguna.

Romulo Cena, Ludivina Dumaya, Nicolas Richards (2007). "Sustainable cacao Production" Production Technology Manual. Cocoa Foundation of the Philippines, Inc.(CocoaPhil).

Saik, H., C. Varadachari and K. GoshHYPERLINK "http://scialert.net/fulltext/?doi=ajpnft.2011.23.35&org=10" (1998). Changes in carbon, nitrogen and phosphorus levels due to deforestation and cultivation: A case study in Simlipial park, India. Plant Soil, 198: 137-145.

Sanchez, P.A. (2002). Soil fertility and hunger in Africa. Science, 295, 2019–2020.

Severino S. Magat, and Millicent I. Secretaria (2007). Coconut - Cacao (CaCoa) cropping model. Coconut Intercropping Guide No.7. Department of Agriculture PHILIPPINE COCONUT AUTHORITY. Research & Development, and Extension Branch. Elliptical Rd., Diliman, Quezon City 1101.

Trần Văn Hâu và Triệu Quốc Dương (2011). Điều tra một số biện pháp canh tác, hiện tượng dừa không mang trái và áp dụng biện pháp canh tác tổng hợp trên năng suất dừa ta xanh (cocos nucifera L.) tại Tỉnh Bến tre. Tạp chí Khoa học 2011:17b 272-281. Trường Đại học Cần Thơ.

Van Reeuwijk, L.P., (1993). Procedures for soil analysis. International Soil Reference and Information Centre. Wageningen, The Netherlands, Technology Paper 9, pp: 100.

Võ Thị Gương, Ngô Xuân Hiền, Hồ Văn Thiệt và Dương Minh. (2010). Cải thiện sự suy giảm độ phì nhiêu hoá lý và sinh học đất vườn cây ăn trái tại ĐBSCL. Nhà xuất bản Nông nghiệp, TPHCM.

Wood, G.A.R., (1989). Cacoa enviroment. In: G.A.R Wood, R.A Lass (Eds): Cacoa (Tropical Agricultural Series): Co- publishes by Longman scientific and technical.

Wood GAR and R.A. Lass (1985). Cocoa. 4th Edition. London: Longman.

World Cocoa Foundation (2008). Cocoa Market. Retrieved from: www.worldcocoafoundation.org. (Accessed date: April 17, 2009).