Thái Bảo * Đỗ Tấn Khang

* Tác giả liên hệ (baob1605136@student.ctu.edu.vn)

Abstract

This study was conducted to assess the inhibitory activity of cinnamon essential oil (Cinnamomum verum) on rotten pathogenic moulds isolated from strawberries, papaya, plums, and mangoes. Fungal strains were isolated on PDA and identified through colonial morphology, mycelia, spores, and ITS sequence. The antifungal activity of cinnamon essential oil was observed by agar disk diffusion method and dilution microbroth. The results revealed that four pathogenic fungi causing fruit rot include two fungal strains of  Fusarium sp., one strain of Lasiodiplodia sp., and a strain of Diaporthe sp. Cinnamon essential oil completely inhibited the growth of mycelium of four fungal strains at the concentration of 0.4 µL/mL by diffusing the essential oil in agar and completely prevent the germination of spores two strain Fusarium sp. by the dilution microbroth method. The MIC of essential oil with four isolated by diffusion method is 0.3 - 0.4 µL/mL and by dilution microbroth method is 0.4 µL/mL for TB1 and 0.2 µL/mL for the TB2. The MFC of essential oils is 0.3 - 0.6 µL/mL.
Keywords: Antifungal, cinnamon essential oil, Cinnamomumverum, fungicausing fruit rot

Tóm tắt

Nghiên cứu này được thực hiện với mục tiêu đánh giá hoạt tính ức chế của tinh dầu quế (Cinnamomum verum) đối với các dòng nấm mốc gây thối được phân lập từ trái dâu tây, đu đủ, mận và xoài. Các dòng nấm được phân lập trên môi trường PDA, định danh thông qua hình thái khuẩn lạc, sợi nấm, bào tử và trình tự ITS. Hoạt tính kháng nấm của tinh dầu quế được đánh giá bằng phương pháp khuếch tán đĩa thạch và phương pháp vi lỏng. Kết quả cho thấy bốn dòng nấm mốc gây thối trái bao gồm hai dòng nấm Fusarium sp., một dòng nấm Lasiodiplodia sp. và một dòng nấm Diaporthe sp. Tinh dầu quế ức chế hoàn toàn sự tăng sinh sợi nấm của bốn dòng nấm ở nồng độ 0,4 µL/mL bằng phương pháp khuếch tán môi trường thạch và ngăn chặn hoàn toàn bào tử nấm nảy mầm của hai dòng Fusarium sp. bằng phương pháp vi lỏng với cùng nồng độ. Giá trị MIC của tinh dầu đối với 4 dòng nấm bằng phương pháp khuêch tán đĩa thạch là 0,3 – 0,4 µL/mL và bằng phương pháp vi lỏng là 0,4 µL/mL với dòng TB1 và 0,2 µL/mL với dòng TB2. Giá trị MFC của tinh dầu là 0,3 – 0,6 µL/mL đối với các dòng nấm thông qua phương pháp khuếch tán đĩa thạch và bằng phương pháp vi lỏng là 0,2 - 0,4 µL/mL.
Từ khóa: Cinnamomum verum, tinh dầu quế, nấm bệnh, thối trái

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn (2016). Báo cáo kết quả thực hiện kế hoạch tháng 12 năm 2016 ngành Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn.https://www.mard.gov.vn/ThongKe/Lists/BaoCaoThongKe/Attachments/120/Baocao_T12_2016.pdf.

Castro, L. M. D. (2014). Atividade ovicida de Ocimum basilicum em nematódeos gastrintestinais de ovinos (Master's thesis). Universidade Federal de Pelotas.

Chalutz, E., & Wilson, C. L. (1990). Postharvest biocontrol of green and blue mold and sour rot of citrus fruit by Debaryomyces hansenii. Plant disease, 74(2), 134-137.

Damm, U., Crous, P. W., & Fourie, P. H. (2007). Botryosphaeriaceaeas potential pathogens of Prunus species in South Africa, with descriptions of Diplodia africanaand Lasiodiplodia plurivorasp. nov. Mycologia, 99(5), 664-680.

Euloge, S. A., Kouton, S., Dahouenon-Ahoussi, E., Sohounhloue, D. C. K., & Soumanou, M. M. (2012). Antifungal activity of Ocimum canumessential oil against toxinogenic fungi isolated from peanut seeds in post-harvest in Benin. International Research Journal of Biological Sciences, 1(7), 20-26.

Fratianni, F., De Martino, L., Melone, A., De Feo, V., Coppola, R., & Nazzaro, F. (2010). Preservation of chicken breast meat treated with thyme and balm essential oils. Journal of food science, 75(8), 528-535.

Gakuubi, M. M., Maina, A. W., & Wagacha, J. M. (2017). Antifungal activity of essential oil of Eucalyptus camaldulensisdehnh. againstselected Fusariumspp. International journal of microbiology, 2017.

Hafizi, R., Salleh, B., & Latiffah, Z. (2013). Morphological and molecular characterization of Fusarium. solaniand F. oxysporumassociated with crown disease of oil palm. Brazilian Journal of Microbiology, 44(3), 959-968.

Jantan, I. B., Karim Moharam, B. A., Santhanam, J., & Jamal, J. A. (2008). Correlation between chemical composition and antifungal activity of the essential oils of eight cinnamomum. Species. Pharmaceutical Biology, 46(6), 406-412.

Klich, M. A. (2002). Identification of common Aspergillus species. The Netherlands.

Leong, S. L., Hocking, A. D., & Pitt, J. I. (2004). Occurrence of fruit rot fungi (Aspergillussection Nigri) on some drying varieties of irrigated grapes. Australian Journal of Grape and Wine Research, 10(1), 83-88.

Mehmood, N., Riaz, A., Jabeen, N., Anwaar, S., Hussain, S. Z., Abbas, M. F., ...& Gleason, M. L. (2017). First report of Fusarium solanicausing fruit rot of strawberry in Pakistan. Plant Disease, 101(9), 1681-1681.

Nguyễn Lê Anh Đào (2012). Tuyển chọn các dòng nấm mốc Aspergillus spp. có khả năng phân hủy bã mía sau trồng nấm(Luận văn thạc sĩ). Trường Đại học Cần Thơ.

Paster, N., & Barkai-Golan, R. (2008). Mouldy fruits and vegetables as a source of mycotoxins: part 2. World Mycotoxin Journal, 1(4), 385-396.

Pernak, J., Niemczak, M., Materna, K., Marcinkowska, K., & Praczyk, T. (2013). Ionic liquids as herbicides and plant growth regulators. Tetrahedron, 69(23), 4665-4669.

Philippe, S., Souaïbou, F., Guy, A., Sébastien, D. T., Boniface, Y., Paulin, A., ... & Dominique, S. (2012). Chemical Composition and Antifungal activity of Essential oil of Fresh leaves of Ocimum gratissimumfrom Benin against six Mycotoxigenic Fungi isolated from traditional cheese wagashi. Research Journal of Biological Sciences, 1, 22-27.

Phillips, A., Alves, A., Correia, A., & Luque, J. (2005). Two new species of Botryosphaeria with brown, 1-septate ascospores and Dothiorella anamorphs. Mycologia, 97(2), 513-529.

Raja, N. (2014). Botanicals: sources for eco-friendly biopesticides. Journal of Biofertilizers and Biopesticides, 5(1), 1.

Rongai, D., Milano, F., & Sciò, E. (2012). Inhibitory effect of plant extracts on conidial germination of the phytopathogenic fungus Fusarium oxysporum.

Seo, D. J., Lee, H. B., Kim, I. S., Kim, K. Y., Park, R. D., & Jung, W. J. (2013). Antifungal activity of gallic acid purified from Terminalia nigrovenulosabark against Fusarium solani. Microbial pathogenesis, 56, 8-15.

Serrato-Diaz, L. M., Rivera-Vargas, L. I., & French-Monar, R. D. (2014). First report of Diaporthe pseudomangiferaecausing inflorescence rot, rachis canker, and flower abortion of mango. Plant disease, 98(7), 1004-1004.

Simić, A., Soković, M. D., Ristić, M., Grujić‐Jovanović, S., Vukojević, J., & Marin, P. D. (2004). The chemical composition of some Lauraceae essential oils and their antifungal activities. Phytotherapy Research: An International Journal Devoted to Pharmacological and Toxicological Evaluation of Natural Product Derivatives, 18(9), 713-717.

Summerell, B. A., Salleh, B., & Leslie, J. F. (2003). A utilitarian approach to Fusariumidentification. Plant disease, 87(2), 117-128.

Trần Nhân Dũng, Nguyễn Thị Pha& Đỗ Tấn Khang (2012). Công nghệ Di truyền. Nxb. Đại học Cần Thơ.

Tripathi, P., Dubey, N. K., & Shukla, A. K. (2008). Use of some essential oils as post-harvest botanical fungicides in the management of grey mould of grapes caused by Botrytis cinerea. World Journal of Microbiology and Biotechnology, 24(1), 39-46.

Wilson, C. L., Solar, J. M., El Ghaouth, A., & Wisniewski, M. E. 1997. Rapid evaluation of plant extracts and essential oils for antifungal activity against Botrytis cinerea. Plant Disease. 812: 204-210.

Zakaria, L., Chik, M. W., Heng, K. W., & Salleh, B. (2012). Fusarium species associated with fruit rot of banana (Musaspp.), papaya (Carica papaya) and guava (Psidium guajava). Malaysian Journal of Microbiology, 8(2), 127-130.

Zhang, Z., Han, X. M., Wei, J. H., Xue, J., Yang, Y., Liang, L., ...& Gao, Z. H. (2014). Compositions and antifungal activities of essential oils from agarwood of Aquilaria sinensis (Lour.) Gilg induced by Lasiodiplodia theobromae(Pat.) Griffon. & Maubl. Journal of the Brazilian Chemical Society, 25(1), 20-26.