Bước đầu xây dựng bộ KIT phát hiện sự lẫn tạp DNA một số loại thịt trong thực phẩm chay
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Cheng, C.Y., Shi, Y.C., Lin, S.R., Chou, C.C.,Huang CC., 2012. Use of real-time PCR to detect surimi adulteration in vegetarian foods. Journal of Marine Science and Technology. 20(5): 570-574.
Đặng Thị Hoàng Oanh, Trần Nguyễn Diễm Tú và Trần Việt Tiên, 2010. Quy trình mPCR phát hiện đồng thời vi-rút gây bệnh đốm trắng, vi-rút parvo gây bệnh gan tụy trên tôm sú (Penaeus monodon).Tạp chí Khoa học đại học Cần Thơ. 13: 144-150.
Kasiviswanathan, D., Sadasivam, N., Madheslu, M., 2017. DNA as a Biomaterial in Diagnosis of Food Adulteration and Food Safety Assurance. Research & Development in Material Science 2(3). RDMS.000538. DOI: 10.31031/RDMS.2017.02.000538.
Kitpitpit, T., Sittichan, K., Thanakiatkrai, P., 2014. Direct-multiplex PCR assay for meat species identification in food products. Food Chemistry.163: 77-82.
Lao, T.D., Le, T.A.H., 2020. Exploring the multiplex PCR for detection of animal-derived ingredients in vegetarian foods. Pharmacophore. 11(3): 69-74.
Lao Đức Thuận, Nguyễn Thị Thanh Nhàn, Nguyễn Thị Thiên Hương và ctv. 2014. Bước đầu xây dựng quy trình PCR nhằm phát hiện thành phần động vật trong thực phẩm chay dựa trên vùng 16S rDNA ti thể. Tạp chí khoa học trường đại học Mở Tp. Hồ Chí Minh. 4(37): 3-10.
Li, J., Hong, Y., Kim, J.H., Quin, P., Kim, M.J., Kim, H.Y., 2015. Multiplex PCR for simultaneous identification of turkey, ostrich, chicken, and duck. Journal of Korean Society for Appied Biological Chemistry. 58: 887-893.
Lopez-Andreo, M., Lugo, L., Garrido-Pertierra, A., Prieto, M.I., Puyet, A., 2005. Identification and quantitation of species in complex DNA mixture by real-time polymerase chain reaction. Analytical biochemistry. 339(1): 73-82.
Mi, X., Yang, J., Cao, L. et al.,2015. Potential DNA markers as a rapid tracing tool for animal adulterants in vegetarian food. Food research International http://dx.doi.org/10.1016/j.foodres.2015.04.007
Morley, K., Heighton, L., Newell, C., 2018. Supermarker scandal: pork and turkey found in vegan and "meat free" meals, accessed on 8 June 2018. Available from https://www.telegraph.co.uk/news/2018/06/08/supermarket-scandal-pork-turkey-found-vegan-meat-free-meals/
Nguyễn Nam Thắng, Bùi Đức Độ, Nguyễn Thị Hoa và ctv., 2016. Phát triển kỹ thuật multiplex PCR phát hiện đồng thời hai gen đích của Chlamydia trachomatis. Tạp chí Sinh học. 39(1): 108-114.
Nguyễn Tuấn Anh, Nguyễn Thị Minh Tâm, Trịnh Thị Thanh Huyền, Ngô Quang Hưởng, Phí Thị Thu Hiền và Nguyễn Thị Hoàng, 2014. Xây dựng quy trình Multiplex PCR phát hiện một số vi khuẩn gây bệnh tiêu chảy cấp ở lợn. Tạp chí Sinh học. 36(1se): 8-14.
Pinto, A.D., Bottaro, M., Bonerba, E. et al. 2015. Occurrence of mislabelling in meet products using DNA-based assay. Journal Food Science and Technology. 52(4): 2479-2484.
Schiebelhut, L.M., Abboud, S.S., Daglio, L.E.G., Swift, H.F., Dawson, M.N., 2016. A comparison of DNA extraction methods for high-throughput DNA analyses. Molecular Ecology Resources. 17(4): 721-729.
Sint, D., Raso, L., Traugott, M., 2012. Advances in multiplex PCR: balancing primer efficiencies and improving detection success. Methods in Ecology and Evolution. 3(5): 897-905.
Xia, Y., Chen, F., Du, Y. et al., 2019. A modified SDS-based DNA extraction method from raw soybean. Bioscience reports. 39(2) BSR20182271