Nghiên cứu điều kiện cô đặc dịch protein thủy phân từ thịt đầu tôm thẻ (Litopenaeus vannamei)
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Antonacopoulos, N. and Vyncke, W., 1989. Determination of volatile basic nitrogen: a third collaborative study by The West European Fish Technologists Association (WEFTA). Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung, 189(4): 309-316.
Aleman, A., Gimenez, B., Montero, P. and Gomez-Guillen, M.C., 2011. Antioxydant activity of several marine skin gelatins. LWT—Food Science and Technology. 44(2): 407–413.
Bernardini, R. D., Harnedy, P., Bolton, D., Kerry, et al., 2011. Antioxidant and antimicrobial peptidic hydrolysates from muscle protein sources and by-products. Food Chem., 124(4): 1296-1307.
Gildberg, A. and Stenberg, E., 2001. A new process for advanced utilisation of shrimp waste. Process Biochemistry, 36(8): 809-812
Hartmann, R. and Meisel, H., 2007. Food-derived peptides with biological activity: from research to food applications. Current Opinion in Biotechnology, 18(2): 163-169.
Huang, G.R., Zhao, J. and Jiang, J.X., 2011. Effect of defatting and enzyme type on antioxydative activity of shrimp processing by products hydrolysate. Food Science and Biotechnology, 20(3): 651-657
Jai ganesh, R., Nazeer, R.A. and Sampath Kumar, N.S., 2011. Purification and identification of antioxidant peptide from black pomfret, Parastromateus niger (Bloch, 1975) viscera protein hydrolysate. Food Science and Biotechnology, 20(4): 1087-1094.
Kim, S. K. and Wijesekara, I., 2010. Development and biological activities of marine-derived bioactive peptides: a review. Journal of Functional Foods, 2(1): 1-9.
Korhonen, H. and Pihlanto, A., 2006. Bioactive peptides: Production and functionality. International Dairy Journal, 16((9): 945-960.
Li, Y., Jiang, B., Zhang, T., Mu, W.M. and Liu, J., 2008. Antoxydant and free radial-scavenging activities of Chickpea Protein hydrolysate (CPH). Food Process Chem.,106(2): 444-450.
Lund, M.N., Heinonen, M., Baron, C.P. and Estévez, M., 2011. Protein oxidation in muscle foods: A review. Molecular Nutrition and Food Research, 55(1): 83-95.
Ngô Thị Hoài Dương, 2015. Tối ưu hóa quá trình thu nhận chitin-chitosan từ phế liệu tôm thẻ chân trắng nâng cao hiệu quả chất lượng sản phẩm. Luận án Tiến sĩ. Đại học Thủy Sản Nha Trang. Thành phố Nha Trang.
Nguyễn Văn Mười và Trần Thanh Trúc, 2016. Giáo trình Các quá trình nhiệt độ thấp trong chế biến thực phẩm. Nhà xuất bản Trường Đại học Cần Thơ, Cần Thơ.
Nguyễn Văn Thiết và Đỗ Ngọc Tú, 2007. Nghiên cứu tách chiết chitin từ đầu-vỏ tôm bằng các phương pháp sinh học I-sử dụng bromelain trong dịch ép vỏ dứa. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 45(4): 43-50.
Randriamahatody, Z., Syllaa, K.S.B., Nguyen, H.T.M. et al., 2011. Proteolysis of shrimp by-products (Peaneus monodon) from Madagascar. CyTA - Journal of Food Science, 9(3): 220-228.
Sachindra, N.M., N. Bhaskar and N.S. Mahendrakar, 2006. Recovery of carotenoids from shrimp waste in organic solvents. Waste Manage, 26(10): 1092-1098.
Sila, A., Sayari, N., Balti, R. et al., 2014. Biochemical and antioxidant properties of peptidic fraction of carotenoproteins generated from shrimp by-products by enzymatic hydrolysis. Food Chemistry, 148: 445-452.
Ryan, A. S., J.D. Astwood, S. Gautier, C.N. Kuratko, E.B. Nelson, N. Salem, 2010. Effects of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation on neurodevelopment in childhood: a review of human studies. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 82(4-6): 305–314.
Wu, C. H., H.M. Chen. and C.Y. Shiau., 2003. Free amino acids and peptides as related to antioxydant properties in protein hydrolysates of mackerel (Scomber austriasicus). Food Research International, 36(9-10): 949-957.
Zhao, J., Huang, G.R., Zhang, M.N., Chen, W.W. and Jiang, J.X., 2011. Amino Acid Composition, Molecular Weight Distribution and Antioxydant Stability of Shrimp Processing Byproduct Hydrolysate. American Journal of Food technology, 6(10): 904-913.