Đào Thị Mỹ Linh * , Trần Thị Mỹ Thảo , Lý Thị Diễm Trang , Lê Thị Mỹ Trinh , Võ Thị Thúy Vân Nguyễn Thị Quỳnh Mai

* Tác giả liên hệ (linhdtm@cntp.edu.vn)

Abstract

This study is aimed to optimize some significant factors affecting the bio-synthesis ability of lipase from Aspergillus niger by response surface methodology. The activity of lipase was then assessed its potential to remove lipid in synthetic dairy wastewater with enzyme concentration 0.1÷0.5%, w/v, temperature 30÷50oC, and fat concentration 200÷3.400 mg/L. Biogas volume, COD, color were determined to evaluate the treatment potential. Results showed that  lipase activity was 1.11 UI/mL with optimum conditions: moisture content of 59.42%, culture time of 92.34 hours, ratio of groundnut oil cake and bagasse of 7.13/2.87 (w/w). The enzyme was applied in dairy wastewater treatment. At the condition: enzyme concentrate of 0.2%, temperature of 40°C, and lipid concentration of 1000 mg/L, the performance of the anaerobic treatment was significantly improved, whereas the generated biogas volume is 1,668.78 cm3, COD and color removal efficiency are 90.9% and 93.4%, respectively. Lipid removal efficiency was over 99% in both wastewater samples after 5 days.
Keywords: Aspergillus niger, lipase, lipid, pre-treatment, response surface methodology (RSM)

Tóm tắt

Nghiên cứu tối ưu bằng phương pháp bề mặt đáp ứng (RSM) để tìm sự tương tác đồng thời của độ ẩm, thời gian và tỉ lệ cơ chất lên quá trình tổng hợp lipase từ Aspergillus niger, đánh giá khả năng thủy phân của lipase ở bước tiền xử lý lipid trong nước thải gồm: nồng độ enzyme 0,1÷0,5% (w/v), nhiệt độ 30÷50oC và nồng độ chất béo 200÷3.400 mg/L. Theo dõi các chỉ số khí biogas, nhu cầu oxy hóa học, độ màu. Kết quả, hoạt tính lipase đạt 1,11 UI/mL với các điều kiện tối ưu độ ẩm 59,42%, thời gian 92,34 giờ, tỉ lệ bánh dầu và bã mía là 7,13/2,87 (w/w). Enzyme tiền xử lý lipid với các điều kiện nồng độ enzyme 0,2%, nhiệt độ 40oC và nồng độ chất béo là 1.000 mg/L. Nước thải được tiền xử lý giúp tăng hiệu quả đáng kể ở bước xử lý kỵ khí so với nước thải thô: khí biogas thu được 1.668,78 cm3 so với 991,06 cm3, hiệu quả loại bỏ COD là 90,9% so với 56,9%, độ màu là 93,4% so với 50,2%, loại bỏ lipid đạt trên 99% ở cả hai loại nước thải sau 5 ngày.
Từ khóa: Aspergillus niger, bề mặt đáp ứng (RSM), lipase, lipid, tiền xử lý

Article Details

Tài liệu tham khảo

Alberton, D., Alexander Mitchell, D., Cordova, J., Peralta Zamora, P. and Krieger, N., 2010. Production of a fermented solid containing lipases of Rhizopus microsporusand its application in the pre-hydrolysis of a high-fat dairy wastewater. Food Technology and Biotechnology. 48(1): 28-35.

Adulkar, T. V. and Rathod, V. K., 2014. Ultrasound assisted enzymatic pre-treatment of high fat content dairy wastewater. UltrasonicsSonochemistry. 21(3): 1083-1089.

Bộ Tài nguyên Môi trường, 2011. Thông tư 47/2011/TT-BTNMT, ngày 28/12/2011 về việc “Ban hành QCVN 40:2011/BTNMT - Quy chuẩn kỹ thuật quốc gia về nước thải công nghiệp”.

Cammarota, M., Teixeira, G. and Freire, D., 2001. Enzymatic pre-hydrolysis and anaerobic degradation of wastewaters with high fat contents. Biotechnology Letters. 23(19): 1591-1595.

Đào Thị MỹLinh, Trần Thị MỹThảo, Lý Thị Diễm Trang, Lê Thị MỹTrinh, 2018. Khảo sát khả năng sinh tổng hợp lipase từ các chủng nấm mốc phân lập trong môi trường giàu lipid, Tạp chí Khoa học công nghệ và Thực phẩm. 16(1): 67-78.

Eaton, A. D., Clesceri, L. S., Greenberg, A. E., and Franson, M. A. H., 1998. Standard methods for the examination of water and wastewater, 20 Edition. Washington, DC: American Public Health Association, 541 pages.

Fleuri, L. F., De Oliveira, M. C., Arcuri, M. D. L. C., Capoville, B. L., Pereira, M. S., Delgado, C. H. O. and Novelli, P. K., 2014. Production of fungal lipases using wheat bran and soybean bran and incorporation of sugarcane bagasse as a co-substrate in solid-state fermentation. Food Science and Biotechnology. 23(4): 1199-1205.

Hasan, F., Shah, A. A., Javed, S. and Hameed, A., 2010. Enzymes used in detergents: lipases. African Journal of Biotechnolog. 9: 4836-4844.

Hoàng Văn Huệ, 2010. Công nghệ môi trường tập 1 - Xử lý nước. Nhà xuất bản Xây dựng. Hà Nội, 318 trang.

Mendes, A. A. and Castro, H. F. D., 2005. Effect on the enzymatic hydrolysis of lipids from dairy wastewater by replacing gum arabicemulsifier for sodium chloride. Brazilian Archives of Biology and Technology. 48(SPE): 135-142.

Mendes, A. A., Pereira, E. B. and De Castro, H. F., 2006. Effect of the enzymatic hydrolysis pretreatment of lipids-rich wastewater on the anaerobic biodigestion. Biochemical Engineering Journal. 32(3): 185-190.

Mobarak-Qamsari, E., Kasra-Kermanshahi, R., Nosrati, M. and Amani, T., 2012. Enzymatic pre-hydrolysis of high fat content dairy wastewater as a pretreatment for anaerobic digestion. International Journal of Environmental Research. 6(2): 475-480.

NguyễnCảnh, 2016. Quy hoạch thực nghiệm. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh, 118 trang.

NguyễnTrung Việt, Trần Thị MỹDiệu và Huỳnh Ngọc Phương Mai, 2011. Hóa học môi trường. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật, 268 trang.

Leal, M. C., Freire, D. M., Cammarota, M. C. and Sant’anna, G. L., 2006. Effect of enzymatic hydrolysis on anaerobic treatment of dairy wastewater. Process Biochemistry. 41(5): 1173-1178.

Lương Đức Thẩm, 2009. Công nghệ xử lý nước thải bằng biện pháp sinh học, lần xuất bản 2. Nhà xuất bản Giáo dục Việt Nam, 339 trang.

Rosa, D. R., Cammarota, M. C. and Freire, D. M. G., 2006. Production and utilization of a novel solid enzymatic preparation produced by Penicillium restrictumin activated sludge systems treating wastewater with high levels of oil and grease. Environmental Engineering Science. 23(5): 814-823.

Valladão, A. B. G., Freire, D. M. G. and Cammarota, M. C., 2007. Enzymatic pre-hydrolysis applied to the anaerobic treatment of effluents from poultry slaughterhouses. International Biodeterioration & Biodegradation. 60(4): 219-225.

Vakhlu, J., 2006. Yeast lipases: enzyme purification, biochemical properties and gene cloning. Electronic Journal of Biotechnology. 9(1): 69-85.