Võ Thị Tú Anh * , Trần Chí Linh , Trần Thị Thanh Thi Đỗ Phước Quí

* Tác giả liên hệ (vttanh@ctu.edu.vn)

Abstract

This study was aimed to evaluate antibacterial and antioxidant activities of the methanol, hexane and ethyl acetate extracts from Pouzolzia zeylanica L. leaves and stems (fresh and dry). The antimicrobial activity was determined in the extracts using Kirby-Bauer method and the antioxidant activities using 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl radical (DPPH). The studied antibiotics showed that all extracts have antimicrobial effect against three bacterial strains including E. coli, P. aeruginosa, S. aureus higher than positive control (with amoxicillin) at all studied levels with 40 µg/mL50 = 25,33 µg/mL). In general, the fresh extracts gave higher efficiency than the dried extracts.
Keywords: Antibacterial, antioxidant, EC50, MIC, Pouzolzia zeylanica L.

Tóm tắt

Hoạt tính kháng khuẩn và kháng oxy hóa của các cao chiết methanol, hexane và ethyl acetate từ thân và lá cây Bọ Mắm (Pouzolzia zeylanica L.) tươi và khô được khảo sát. Khả năng kháng khuẩn của các cao chiết Bọ Mắm được khảo sát bằng phương pháp Kirby-Bauer và khả năng kháng oxy hóa được thực hiện bằng phương pháp DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl). Kết quả cho thấy, tất cả cao chiết từ thân và lá Bọ Mắm đều cho hoạt tính kháng E. coli, P. aeruginosa, S. aureus tốt hơn kháng sinh amoxicillin ở tất cả nồng độ được khảo sát với 40 µg/mL50 = 25,33 µg/mL) từ 1,85 – 3,2 lần. Nhìn chung, các loại cao chiết từ cây tươi lại cho hiệu quả tốt hơn cao chiết từ cây khô.
Từ khóa: Bọ Mắm, DPPH, gốc tự do, kháng khuẩn, kháng oxy hóa, EC50, MIC, antibacterial

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bauer, A.W., Kirby W.M.M., Sherris J.C., Turck M., 1966. Antibiotic susceptibility testing by a standardized single disk method. American journal of clinical pathology, 45(4): 493-496.

Bernier, S.P., & Surette, M.G., 2013. Concentration-dependent activity of antibiotics in natural environments. Frontiers in Microbiology, 4, 20.

Đái Thị Xuân Trang và Võ Thị Tú Anh, 2016. Khảo sát hoạt tính kháng oxy hoá và kháng vi khuẩn Enterobacter cloacae của các cao chiết từ cây cỏ mực (Eclipta alba Hassk.). Tạp chí Phát triển KH&CN. 19(5):76–83.

Ishaku, L. E., Botha F. S., McGaw L. J., Eloff J. N., 2017. The antibacterial activity of extracts of nine plant species with good activity against Escherichia coli against five other bacteria and cytotoxicity of extracts. BioMed Central, 17(1): 133.

John, J.F., Sharbaugh R.J., Bannister E.R., 1982. Enterobacter cloacae: bacteremia, epidemiology, and antibiotic resistance. Rev. Infect.Dis, 4:13–28.

Li, P., Huo L., Su W., Lu R., Deng C., Liu N., Deng Y., Guo N., Lu C., He C., 2011. Radical - scavenging capacity, antioxidant activity and phenolic content of Pouzolzia zeylanica. J. Serb. Chem. Soc. 76:709–717.

Moharram H.A. and Youssef M.M., 2012. Methods for Total Antioxidant Activity Determination: A Review. Biochemistry and Analytical Biochemistry, 1, 106.

Nguyễn Kim Phi Phụng, 2007. Phương pháp cô lập hợp chất hữu cơ. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh. 28–40.

Phạm Hoàng Hộ, 2003. Cây cỏ Việt Nam (Quyển III). Nhà xuất bản Trẻ. 602.

Paul, S., Saha D., 2012. Pharmacognostic Studies of Aerial Part of Pouzolzia zeylanica (L.). Asian J. Pharm, 2(4):141–142.

Pietta, P.G., 2000. Flavonoids as antioxidants. J. Nat. Prod., 63(7):1035–1042.

Pistelli, L. and Giorgi, I., 2012. Antimicrobial properties of flavonoids. In: Patra A. (eds) Dietary Phytochemicals and Microbes. Springer, Netherlands, pp. 33-91.

Prakash, A., Rigelhof F., Miller E., 2000. Antioxidant activity. Analytical progress Medallion Laboratories, 1–4.

Preethi, P.N., Jeya J.G., Rajasekaran A., Arivukkarasu R., 2016. HPTLC Fingerprinting of Phenolic Acids and Assessment of Antioxidant Potential of Pouzolzia bennettiana Wight a Medicinal Plant from Nilgiri Hills. British Journal of Pharmaceutical Research, 13(3):1–9.

Saha, D., Paul S., Chowdhury S., 2012. Antibacterial activity of ethanol extract of Pouzolzia zeylanica (L.) Benn. International journal of pharmaceutical innovations, 2(1):1–5.

Samie, A., Obi C.L., Bessong P.O., Namrita L., 2005. Activity profiles of fourteen selected medicinal plants from Rural Venda communities in South Africa against fifteen clinical bacterial species. African Journal of Biotechnology, 4(12):1443–1451.

Shakibazadeh, S., Saad C., Christianus A., Kamarudin M., Sijam K., NorShamsudin M., Neela V., 2009. Bacteria flora associated with different body parts of hatchery reared juvenile Penaeus monodon, tanks water and sediment. Annals of microbiology, 59(3): 425-430.

Shoib, A.B., Shahid A.M., 2014. Evaluation of antioxidant and antibacterial activity of methanolic extracts of Gentiana kurroo royle. Saudi J Biol Sci, 21(5):493–498.

Tang, Y.F., Du Z.G., He Z.F., She X.M., Cai J.H., 2013. Molecular characterization of a novel monopartite begomovirus isolated from Pouzolzia zeylanica in China. Arch Virol, 158: 1617–1620.

Yi, O., Jovel E.M., Towers N.G.H., Wahbe T.R., Cho D., 2007. Antioxidant and antimicrobial activities of native Rosa sp. from British Columbia. Canada. Int. J. Food Sci. Nutr, 58(3):178–189.