PHÂN LẬP VÀ TUYỂN CHỌN VI KHUẨN LACTOBACILLUS SP. CÓ KHẢ NĂNG ỨC CHẾ VI KHUẨN GÂY BỆNH GAN THẬN MỦ VÀ ĐỐM ĐỎ TRÊN CÁ TRA
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Aly, E. and Abo-Amer. 2007. Characterization of a Bacteriocin-Like inhibitory substance produced by Lactobacillus plantarum isolated from Egyptian home-made Yogurt. ScienceAsia, 33: pp. 313 - 319.
Bonadè, A., F. Murelli, M. Vescovo and G. Scolari. 2001. Partial characterization of a bacteriocin produced by Lactobacillus helveticus. Letters in Applied Microbiology, 33: pp. 153 – 158.
FAO/WHO. 2001. Report of a joint FAO/WHO expert consultation on evaluation of health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. Córdoba, Argentina.
Galindo, A. B. 2004. Lactobacillus plantarum 44A as a live feed supplement for freshwater fish. Ph.D Thesis. pp. 1 – 131.
Hartemink, R., V. R. Domenech and F. M. Rombouts. 1997. LAMVAB – A new selective medium for the isolation of lactobacilli from faeces. Journal of Microbiological Methods, 29: pp. 77 – 84.
Kandler, O. and N. Weiss, (1986). In: Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, P. H. A. Sneath, N. S. Mair, M. E. Sharpe, and J. G. Holt (Eds), Vol 2, Baltimore: Williams and Wilkins, pp. 1209 - 1234.
Karthikeyan, V. and S.W. Santosh. 2009. Isolation and partila characterization of bacteriocin produced from Lactobacillus plantarum. African Journal of Microbiology Research, 3: pp. 233 – 239.
Lewus, C. B., A. Kaiser, and T. J. Montville. 1991. Inhibition of Food – borne bacterial pathogens by bacteriocin from lactic acid bacteria isolated from meat. Applied and Environmental Microbiology, 57: pp. 1683 – 1688.
Mary-Harting, A., A. J. Hedges and R. C. W. Berkeley. 1972. Methods for studying bacteriocins. Methods in Microbiology, Vol.7, Part 1, pp. 315 – 422.
Nguyễn Đức Hiền. 2008. Giải pháp giúp tăng hiệu quả điều trị các bệnh nhiễm khuẩn trên cá tra (Pangasianodon hypophthalmus). Tạp chí Khoa Học, Trường Đại học Cần Thơ, 2: tr. 202-206.
Nguyễn Thúy Hương và Trần Thị Tưởng An. 2008. Thu nhận bacteriocin bằng phương pháp lên men bởi tế bào Lactococcus lactic cố định trên chất mang cellulose vi khuẩn (BC) và ứng dụng trong bảo quản thịt tươi sơ chế tối thiểu. Tạp chí Khoa học và Công nghệ, 11: tr. 100 – 109.
Ogunbanwo, S.T., A.I. Sanni and A.A. Onilude. 2003. Influence of cultural conditions on the production of bacteriocin by Lactobacillus brevis OG1. African Journal of Biotechnology Vol. 2 (7), pp. 179-184.
Sarika, A. R., A. P. Lipton and M. S. Aishwarya. 2010. Bacteriocin production by a new isolate of Lactobacillus rhamnosus GP1 under different culture conditions. Advance Journal of Food Science and Technology, 2: pp. 291 – 297.
Schillinger, U. and F. K. Lucke. 1989. Antibacterial activity of Lactobacillus sake isolated from meat. Applied and Environmental Microbilogy, 55: pp. 1901-1906.
Từ Thanh Dung, Đặng Thị Hoàng Oanh và Trần Thị Tuyết Hoa. 2005. Giáo trình Bệnh học thủy sản. Đại học Cần thơ.