Lê Thị Hải Yến * Nguyễn Đức Hiền

* Tác giả liên hệ (lthyen@nomail.com)

Abstract

This study aimed to examine probiotic properties of 21 Bacillus subtilis strains isolated from soil and feces on chicken farms in the Mekong Delta. Parameters consisted of the ability to produce extracellular enzymes and antagonistic activity. The results showed that all B.subtilis strains were sensitive to 5 kinds of antibiotics (Enrofloxacin, Doxycycline, Norfloxacin, Sulfadimidin – trimethoprim), and the lowest sensitivity level was recorded for Colistin (5%). Ten of 21 strains could produce three extracellular enzymes namely amylase, protease and lipase. In addition, the AG27, AG60, VL05, VL28 strains exhibited the antimicrobial activities against bacteria such as E.coli, Salmonella spp., Staphylococcus spp., and Streptococcus spp. The primary results suggest that four strains of AG27, AG60, VL05, VL28 have the potential to be used as probiotic in poultry.
Keywords: Antagonistic, antibiotic, Bacillus subtilis, enzyme, probiotic

Tóm tắt

Nghiên cứu này được thực hiện nhằm khảo sát đặc tính probiotic của 21 chủng vi khuẩn Bacillus subtilis phân lập từ đất và phân trại gà tại các tỉnh Đồng bằng sông Cửu Long (ĐBSCL). Các chỉ tiêu khảo sát bao gồm: thử nghiệm khả năng nhạy cảm đối với kháng sinh, khả năng sinh enzyme ngoại bào, và khả năng đối kháng với vi khuẩn gây bệnh. Kết quả cho thấy, 100% các chủng nhạy với 5 loại kháng sinh trong 9 loại thử nghiệm, tỷ lệ nhạy với kháng sinh Colistin là thấp nhất (5%). Mười chủng trong tổng số 21 chủng B.subtilis có khả năng sinh cả 3 loại enzyme ngoại bào amylase, protease và lipase. Khi khảo sát tính đối kháng với vi khuẩn gây bệnh đường ruột, các chủng AG27, AG60, VL05, VL28 có khả năng ức chế sự phát triển của E.coli, Salmonella spp., Staphylococcus spp., và Streptococcus spp. Kết quả bước đầu cho thấy, 4 chủng vi khuẩn Bacillus subtilis AG27, AG60, VL05, VL28 có tiềm năng ứng dụng làm probiotic trong chăn nuôi gia cầm.
Từ khóa: Bacillus subtilis, enzyme, đối kháng, kháng sinh, probiotic

Article Details

Tài liệu tham khảo

Barbosa T.M., Cláudia R. Serra, Roberto M. La Ragione, Martin J. Woodward, and Adriano O. Henriques., 2005. Screening for Bacillus isolates in the broiler gastrointestinal tract. Applied and enviromental microbiology. 71(2): 968-978.

Clinical and Laboratory Standards Institude – CLSI, 2012. Methods for dilution antimicrobial susceptibility tests for bacteria that grow aerobically, 9th ed. Approved Standard M7-A9.Vol.32 No.2

Harley J. P. and L. M. Prescott, 2001. Laboratory exercises in microbiology.

Hồ Lê Quỳnh Châu, Hồ Trung Thông, Nguyễn Khánh Quỳnh, 2010. Đánh giá khả năng bám dính và kháng khuẩn ở mức độ in vitro của một số chủng vi sinh vật có tiềm năng sử dụng làm probiotics. Tạp chí Khoa học Đại học Huế, số 57.

Hutt P, Shchepetova J, Loivukene K, Kullisaar T, Mikelsaar M, 2006.Antagonistic activity of probiotic lactobacilli and bifidobacteria against entero- and uropathogens. Journal of Applied Microbiology 100: 1324–1332.

Jianhua Xie, Rijun Zhang, Changjiang Shang, Yaoqi Guo, 2009. Isolation and characterization of a bacteriocin produced by an isolated Bacillus subtilis LFB112 that exhibits antimicrobial activity against domestic animal pathogens. Journal of Biotechnology 8: 5611-5619.

Kabir S. M., 2009. The Role of Probiotics in the Poultry Industry. Int J Mol Sci. 10(8): 3531–3546.

Lê Thị Hải Yến, Nguyễn Đức Hiền, 2016. Isolation and identification of Bacillus subtilis isolated from soil and feces on chicken farms in the Mekong Delta, Viet Nam. The 19th federation of Asian veterinary associations congress.

Marahiel M. A., Nakano M. M., 1993. Regulation of peptide antibiotic production in Bacillus. Molecular Microbiology, 7(5): 631-6.

Moore T., Globa L., Barbaree J., Vodyanoy V., Sorokulova I., 2013. Antagonistic Activity of Bacillus Bacteria against Food-Borne Pathogens. Prob Health 1: 110.

Ngô Tự Thành, Bùi Thị Việt Hà, 2009. Nghiên cứu hoạt tính enzyme ngoại bào của một số chủng Bacillus mới phân lập và khả năng ứng dụng chúng trong xử lý nước thải. Tạp chí Khoa học Đại học Quốc gia Hà Nội, Khoa Tự nhiên và Công nghệ 25: 101-106.

Okorie P.C and Olasupo N.A, 2013. Growth and extracellular enzyme production by microorganisms isolated from Ugba - an indigenous Nigerian fermented condiment. African Journal of Biotechnology 12(26): 4158-4167.

Reuter G., 2001. Probiotics—possibilities and limitations of their application in food, animal feed, and in pharmaceutical preparations for men and animals. Berl. Munch. Tierarztl. Wochenschr. 114:410–419.

Sampa R.R, Bahanur R., Jayedul H., Nazmul H.N, 2012, Isolation and identification of bacterial flora from internal organs of broilers and their antibiogram studies. Microbes and Health 1(2): 72-75.

Sertaç Argun Kıvanç, Murat Takım, Merih Kıvanç , Gülay Güllülü, 2014. Bacillus spp. isolated from the conjunctiva and their potential antimicrobial activity against other eye pathogens. African Health Sciences 14(2): 364-371.

Sumathi V. and Reetha D., 2012. Screening of Lactic Acid Bacteria for Their Antimicrobial Activity against Pathogenic Bacteria. International Journal of Pharmaceutical & Biological Archives; 3(4):802-808.