Mô hình hóa quá trình thủy phân vỏ khoai lang tím nhật bằng enzyme sử dụng mô hình bề mặt đáp ứng
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Azhar, A. and Hamdy, M.K., 1981. Alcohol fermentation of sweet potato. I. Acid hydrolysis and factors involved. Biotechnology and Bioengineering, 23, 879-886.
Betiku, E., Akindolani O.O. and Ismaila A.R., 2013. Enzymatic hydrolysis optimization of sweet potato (Ipomoea Batatas) peel using a statistical approach. Brazilian Journal of Chemical Engineering, 30 (03), 467 – 476.
Blanco, M., Coello, J., Iturriaga, H., Maspoch, S. and González Bañó, R., 2000. On-line monitoring of starch enzymatic hydrolysis by near infrared spectroscopy. Analyst, 125, 749-752.
Box, G.E.P. and Wilson, K.B., 1951. On the experimental attainment of optimum conditions (with discussion). Journal of the Royal Statistical Society, Series B, 13, (1), 1-45.
Chaplin, M. and Bucke, C., 1990. Enzyme Technology. Cambridge University Press.
Dương Thị Ngọc Hạnh và Nguyễn Minh Thủy, 2014. Sử dụng enzyme α-amylase trong thủy phân tinh bột từ gạo huyết rồng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ, số Chuyên đề Nông nghiệp, Tập 1, 61-67.
Gerhartsz, W., 1990. Enzymes in starch processing. In: Gerhartz, W. (Ed.), Enzymes in Industry Production and Applications, VCH, Weinheim, Germany, 92-98.
Gomes, E., Souza, S.R.D., Grandi, R.P., & Silva, R.D., 2005. Production of thermostable glucoamylase by newly isolated Aspergillus flavus A 1.1 and Thermomyces lanuginosus A 13.37. Brazilian Journal of Microbiology, 36(1), 75-82.
Guan, X. and Yao, H., 2008. Optimization of viscozyme L-assisted extraction of oat bran protein using response surface methodology. Food Chemistry, 106, 345-351.
Huỳnh Văn Vũ và Nguyễn Minh Thủy, 2014. Ảnh hưởng của tỷ lệ nước bổ sung và enzyme a-amylase trong thủy phân tinh bột khoai lang tím Nhật. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ, số Chuyên đề Nông nghiệp, 1, 28-34.
Kennedy, J.K and White, C.A., 1985. Handbook of Enzyme Biotechnology (ed. A. Wiseman). Chichester, UK: Ellis Horwood, 147 – 207.
Kim, K. and Hamdy, M.K., 1985. Acid hydrolysis of sweet potato for ethanol production. Biotechnology and Bioengineering, 27, 316-320.
Kunamneni, A. and Singh, S., 2005. Response surface optimization of enzymatic hydrolysis of maize starch for higher glucose production. Biochemical Engineering Journal, 27, 179-190.
Lê Thị Bích Phương và Nguyễn Minh Thủy. 2014. Tối ưu hóa quá trình đường hóa tinh bột bắp nếp bằng enzyme glucoamylase. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, số Chuyên đề Nông nghiệp, Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ, 1, 84-91.
Miller, G.L., 1959. Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugar. Analytical Chemistry, 31, 426-428.
Nguyễn Đình Thưởng và Nguyễn Thanh Hằng, 2005. Công nghệ sản xuất và kiểm tra cồn etylic, Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật.
Nguyễn Đức Lượng, Cao Cường, Nguyễn Ánh Tuyết, Lê Thị Thủy Tiên, Tạ Thu Hằng, Huỳnh Ngọc Oanh, Nguyễn Thúy Hương và Phan Thị Huyền, 2004. Công nghệ enzyme. Nhà xuất bản Đại học Quốc gia Thành phố Hồ Chí Minh.
Nguyễn Minh Thủy, Đinh Công Dinh và Nguyễn Thị Mỹ Tuyền, 2015. Tối ưu hóa quá trình thủy phân tinh bột bằng enzyme amylase trong chế biến sữa gạo sử dụng mô hình phức hợp trung tâm và bề mặt đáp ứng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, Nhà xuất bản Đại học Cần Thơ, 37 (2), 30-38.
Sawai, J., Nakai, T., Hashimoto, A. and Shimizu, M., 2004. A comparison of the hydrolysis of sweet potato starch with b-amylase and infrared radiation allows prediction of reducing sugar production. International Journal of Food Science and Technology, 39, 967-974.
Shariffa, Y.N., Karim, A.A., Fazilah, A. and Zaidul, I.S.M., 2009. Enzymatic hydrolysis of granular native and mildly heat-treated tapioca and sweet potato starches at sub-gelatinization temperature. Food Hydrocolloids, 23, (2), 434-440.
Vázquez, M., Delgado, R. and Castro, A.J., 2009. Modelling of the enzymatic hydrolysis of potato (Solanum tuberosum) using response surface methodology. Starch, 61, (10), 601-609.
Yuan, X., Liu, J., Zeng, G., Shi, J., Tong, J. and Huang, G., 2008. Optimization of conversion of waste rapeseed oil with high FFA to biodiesel using response surface methodology. Renewable Energy, 33, 1678-1684.