Nguyễn Văn Hòa * , Nguyễn Thị Ngọc Anh Đinh Kim Diệu

* Tác giả liên hệ (nvhoa@ctu.edu.vn)

Abstract

The present investigation was performed to assess the effects of using bio-floc as a feed source on Artemia performance and water quality. The bio-floc were grown at four different salinities (35, 60, 80 and 100 ppt) and used as a food source in four feeding treatments. The Artemia fed with mixed microalgae as a control. The experiment consisted of two culture phases, both carried out at a salinity of 80 ppt. Firstly, Artemia naupllii were stocked in a mass culture until sexual maturity, when survival and growth rates were determined. Secondly, Artemia adults were reared in individual couples in 50-ml Falcon tubes in order to record their reproductive characteristics and life span. The results showed that the concentrations of NH4+ and NO2- in the control treatment were usually higher than in the bio-floc treatments during experimental period. The survival after 13 days of mass culture was not significantly different (p>0.05) among feeding treatments, ranging from 77.2 to 84.9%. However, the total length of Artemia in 35 ppt bio-floc treatment was significantly lower than in other treatments. The reproductive performance and life span of Artemia females in the control treatment was not significantly different from the others. The 35 ppt bio-floc treatment resulted in significantly lower values (p<0.05) for these parameters compared to all other treatments and the control. The total number of offspring encysted was higher, though non-significantly (p>0.05) in all bio-floc treatments than in the control. Additionally, results showed that using bio-floc as feed for Artemia can improve water quality and Artemia produced more offspring encysted than mixed microalgae.
Keywords: Bio-floc, Artemia, salinity, reproductive characteristic, water quality

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện để đánh giá ảnh hưởng của việc sử dụng bio-floc làm thức ăn cho Artemia trong phòng thí nghiệm. Bio-floc hình thành ở các độ mặn khác nhau (35, 60, 80 và 100 ppt) được sử dụng làm thức ăn cho Artemia và tảo tạp được sử dụng ở nghiệm thức đối chứng. Thí nghiệm gồm hai giai đoạn và Artemia được nuôi ở độ mặn 80 ppt: i) ấu trùng Artemia được nuôi chung đến khi thành thục để xác định tỉ lệ sống và tăng trưởng; ii) Artemia trưởng thành được nuôi từng cặp trong ống Falcon để theo dõi các chỉ tiêu sinh sản và vòng đời. Sau 13 ngày nuôi, hàm lượng NH4+ và NO2- ở nghiệm thức đối chứng luôn cao hơn các nghiệm thức bio-floc. Tỉ lệ sống của Artemia dao động từ 77,2 đến 84,9% và khác biệt không có ý nghĩa giữa các nghiệm thức. Chiều dài thân của Artemia ở nghiệm thức (NT) BF_35 thấp hơn có ý nghĩa so với các nghiệm thức còn lại. Các chỉ tiêu sinh sản và vòng đời của Artemia cái ở các nghiệm thức khác nhau không có ý nghĩa (p>0,05) ngoại trừ  NT BF_35 thấp hơn có ý nghĩa so với các nghiệm thức còn lại. Tổng số phôi cyst ở các nghiệm thức bio-floc cao hơn so với đối chứng nhưng sự sai biệt này không có ý nghĩa thống kê (p>0,05) giữa các nghiệm thức. Ngoài ra, kết quả biểu thị sử dụng bio-floc làm thức ăn cho Artemia cải thiện được chất lượng nước và Artemia có tỷ lệ đẻ cyst nhiều hơn so với sử dụng tảo tạp.
Từ khóa: bio-floc, Artemia, độ mặn, sinh sản, chất lượng nước

Article Details

Tài liệu tham khảo

Anh, N. T. N, Hoa. N.V., Van Stappen, G. andSorgeloos. P. 2009. Effect of different supplemental feeds on proximate composition and Artemiabiomass production in salt ponds. Aquaculture 286, 217-255.

Avnimelech, Y. 2012. Biofloc Technology-A Practical Guide Book, 2ndEdition. The World Aquaculture Society, Baton Rouge, Louisiana, United States. 173 pp.

Avnimelech, Y. 2006. Bio-filters: The need for an new comprehensive approach. Aquacultural Engineering 34, 172–178.

Conquest, L., and A. Tacon, 2006. Utilization of microbial floc in aquaculture system: A Ronald Lulijwa 2010. Effect of nutrient supplementation on Artemiaproduction in solar salt ponds in the Mekong Delta, Vietnam. MSc thesis, Gent University. Review. Presentation. Las Vegas. Aquaculture American Workshop.

De Schryver, P., R. Crab, T. Defroit, N. Boon, and W. Verstraete. 2008. The basic of bio-flocs technology: The added value for aquaculture. Aquaculture 277, 125-137.

Dobbleleir, J., N. Adam, E. Bruggeman, and P. Sorgeloos, 1980. New aspects of the use of inert diets for high density culturing of brine shrimp. The brine shrimp Artemia.Vol 3. Ecology, culturing, use in aquaculture. G.Persoone, P. Sorgeloos, O.Roels.

Hagreaves. J. A, 2013. Bioflocs Productions System for Aquaculture. SRAC Publication No. 4503 11 pp.

Huỳnh Thanh Tới, Nguyễn Thị Hồng Vân, Dương Thị Mỹ Hận và Nguyễn Văn Hoà, 2006. Ảnh hưởng của tảo Chaetocerossp. lên chất lượng Artemiasinh khối. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ 2006, 62-73.

Huynh Thanh Toi, Boeckx, P., Sorgeloos, P., Bossier, P. and Van Stappen, G. 2013. Bacteria contribute to Artemianutrition in algae-limited conditions: A laboratory study. Aquaculture 7, 388-391.

Lê Trung Tâm, 2013. Ảnh hưởng của nồng độ muối và nhiệt độ lên các đặc điểm sinh trắc học, sinh trưởng và sinh sản của các dòng Artemia franciscana(SFB). Luận văn Thạc sĩ ngành Nuôi trồng Thủy sản. Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Thị Hồng Vân, Dương Thị Mỹ Hận và Nguyễn Văn Hòa. 2010. Ảnh hưởng của độ mặn lên sinh trưởng và sinh sản của hai dòng Artemia San Francisco Bay (SFB-VC) và Great Salt Lake (GSL). Kỷ yếu Hội nghị khoa học thủy sản lần 4: 126-136. Đại học Cần Thơ.

Nguyễn Thị Kim Phượng, 2012. Nghiên cứu ảnh hưởng của thức ăn, độ mặn và nhiết độ đến tỉ lệ sống và một số chỉ tiêu sinh sản của Artemia franciscana(dòng Vĩnh Châu). Luận văn Thạc sĩ. Trường Đại học Cần Thơ, 85 trang.

Nguyễn Văn Hòa (Chủ biên), Nguyễn Thị Hồng Vân, Nguyễn Thị Ngọc Anh, Phạm Thị Tuyết Ngân, Huỳnh Thanh Tới, Trần Hữu Lễ, 2007. Artemia– Nghiên cứu và ứng dụng trong nuôi trồng thủy sản. Nhà xuất bản Nông Nghiệp. 134 trang.

Quảng Thị Mỹ Duyên, 2012. Khảo sát hiện trạng nuôi Artemiatrên ruộng muối tại Bạc Liêu và Sóc Trăng. Luận văn Thạc sĩ ngành Nuôi trồng Thủy sản. Trường Đại học Cần Thơ.

Sorgeloos, P., 1980. Life history of the brine shrimp Artemia. In: the brine shrimp Artemia, Proceeding of the International Symposium on the brine shrimp Artemia salina. Corpus Chritis, Texa, USA, August 20-23, 1979. Volume 1: Morphology, Genetics, Radiobiology, Toxicology, G. Persoone, P. Sorgeloos, O. Roels and E. Jaspers, (Eds.), Universa Press, Wettern, Belgium: 19-22.

Vũ Ngọc Út và Tạ Văn Phương, 2008. Hiện trạng chất lượng nước vùng nuôi ArtemiaVĩnh Châu, tỉnh Sóc Trăng. Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ. Vol. 1:10-22.

Yasuda K, Taga N. 1980. A mass culture method for Artemia salinausing bacteria as food. La Mer. 18:53-62.