Trần Minh Phú * , Nguyễn Lê Anh Đào , Trần Thủy Tiên Trần Thị Thanh Hiền

* Tác giả liên hệ (tmphu@ctu.edu.vn)

Abstract

Assessment of striped catfish fillet quality at different rearing area was done by sampling harvest fish (0.8-1kg, 10 fish/pond) at nine ponds located in Can Tho province, Vietnam. Fish ponds were classified into three groups such as closed to Mekong river (group 1), closed to Mekong tributaries (group 2) and in inland area (internal channel water supply, group 3). Collected fish was killed, filleted and evaluated fillet color as well as calculated for fillet ratio. Fillet was then stored in ice and transfer to laboratory for chemical composition analysis as moisture, protein, lipid, ash and amino acid content. Results showed that significant lowest organic matter content of sediment was found in group I. The highest percentage of ?white? fillet (93.3%) was found in group II and it was significant different to group III (53.3%). The fillet ratio was not significant difference between groups, varied 2.14 to 2.17. Results from linear regression showed that there was no correlation between organic matter content of sediment and fillet color (R2=0.074; p=0.479). Chemical compositions such as protein, lipid, moisture and ash between groups were not significant difference.
Keywords: Striped catfish, fillet color, rearing area, amino acid

Tóm tắt

Đề tài đánh giá chất lượng cá tra thương phẩm ở các khu vực nuôi khác nhau được thực hiện bằng cách thu mẫu cá tra (0,8-1 kg, 10 con) tại 9 ao nuôi ở Cần Thơ chia làm ba khu vực nuôi: 3 ao nuôi có vị trí tại cồn giữa sông thuận tiện nguồn nước cấp (khu vực I), 3 ao nuôi có vị trí tại sông kênh nhỏ (khu vực II) và 3 ao nuôi có vị trí trong kênh nội đồng, xa nguồn nước sông lớn (khu vực III). Cá sau khi được bắt lên từ ao nuôi sẽ bị giết, cắt tiết, phi lê và đánh giá màu sắc miếng phi lê, tỷ lệ phi lê. Tất cả các miếng phi lê của cá sau đó được chuyển lạnh về phòng thí nghiệm xay nhuyễn, sấy lạnh và trữ lạnh nhằm phân tích thành phần sinh hóa cá như chất đạm, béo, tro, độ ẩm và acid amin. Kết quả nghiên cứu cho thấy hàm lượng chất hữu cơ tại khu vực I là thấp nhất và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với khu vực nuôi II và khu vực nuôi III. Khu vực nuôi II có tỷ lệ màu trắng của thịt cá phi lê là cao nhất (93,3%) và khác biệt có ý nghĩa thống kê so với khu vực nuôi III (53,3%). Tỷ lệ phi lê ở các khu vực nuôi khác nhau không khác biệt có ý nghĩa thống kê và dao động từ 2,14 đến 2,17. Kết quả phân tích hồi quy tương quan cho thấy không có sự tương quan giữa tính chất đất và màu sắc thịt cá nuôi (R2=0,074; p=0,479). Thành phần hóa học như đạm, béo, khoáng và độ ẩm của phi lê cá tra ở các khu vực nuôi khác nhau thì không có sự khác biệt có ý nghĩa thống kê.
Từ khóa: Cá tra, màu sắc phi lê, khu vực nuôi, acid amin

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bahuaud, D., Mørkøre, T., Østbye, T.K., Veiseth, E., Thomassen, M.S. and Ofstad, R. 2010. Musclestructure responses and lysosomal cathepsins B and L in farmed Atlantic salmon(Salmo salarL.) preand post rigorfillets exposed to short and long-term crowding stress. Food Chemistry 118, 602–615.

Cowey, C.B., 1994. Amino acid requirement of fish: a critical appraisal of present values, a review. Aquaculture 124, 1-11.

Hallier, A., Serot, T., Prost, C., 2007. Influence of rearing conditions and feed on the biochemical composition of fillets of the European catfish (Silurus glanis). Food Chemistry 103, 808–815

Hu, B., Roy, L.A., Davis, D.A., 2013. Correlations of xanthophylls in catfish fillets, plankton, shad and snails in catfish production ponds in west Alabama. Aquaculture 402–403, 46–49.

Hultmann, L. and Rustad, T., 2007. Effect of temperature abuse on textural properties and proteolytic activities during post mortem iced storage of farmed Atlantic cod (Gadus morhua). Food chemistry104, 1687-1697.

Hultmann., L., Phu, T.M., Tobiassen, T., Aas-Hansen, Ø., Rustad, T.,2012. Effects of pre-slaughter stress on proteolytic enzyme activities and muscle quality of farmed Atlantic cod (Gadus morhua). Food chemistry 134(3), 1399–1408.

Karl, H., Lehmann, I., Rehbein, H., Schubring, R., 2010. Composition and quality attributes of conventionally and organically farmed Pangasius fillets (Pangasius hypophthalmus) on the German market. International Journal of Food Science and Technology 45, 56–66.

Men, L.T., Thanh, V.C., Hirata, Y., Yamasaki, S., 2005. Evaluation of the genetic diversities and the nutritional values of the Tra (Pangasius hypophthalmus) and the Basa (Pangasius bocourti) catfish cultivated in the Mekong river delta of Vietnam. Asian–Australasian Journal of Animal Sciences 18, 671–676.

Ngô Thị Đào và Vũ Hữu Yêm, 2005. Đất và phân bón. NXB Đại học Sư Phạm. 418 trang.

Orban, E., Di Lena, G., Ricelli, A., Paoletti, F., Casini, I., Gambelli, L., Caproni, R., 2000. Quality characteristics of sharpsnout sea bream (Diplodus puntazzo) from different intensive rearing systems. Food Chemistry 70, 27–32.

Orban, E., Nevigato, T., Lena, G.D., Masci, M., Casini, I., Gambelli, L., Caproni, R., 2008. New trends in the seafood market. Sutchi catfish (Pangasius hypophthalmus) fillets from Vietnam: Nutritional quality and safety aspects. Food Chemistry 110, 383–389.

Phan, L.T., Bui T.M., Nguyen, T.T.T., Gooley G.J., Ingram B.A., Nguyen, H.V., Nguyen, T.P., De Silva, S.S., 2009. Current status of farming practices of striped catfish, Pangasianodon hypophthalmus in the Mekong Delta, Vietnam. Aquaculture296, 227-236.

Rico, A., Phu, T.M., Satapornvanit, K., Min, J., Shahabuddin, A.M., Henriksson, P.J.G., Nguyen, T.P., Murray, F.J., Little, D.C., Dalsgaard, A., van den Brink, P.J., 2013. Use of veterinary medicines, feed additives and probioticsin four major internationally traded aquaculture species farmed in Asia. Aquaculture 412-413, 231-243.

Stien, L.H., Hirmas, E., Bjørnevik, M., Karlsen, Ø., Nortvedt, R., Rørå, A.M.B., Sunde, J. and Kiessling, A. 2005. The effects of stress and storage temperature on the color and texture of pre rigor filleted farmed cod (Gadus morhua). Aquaculture Research 36, 1197–1206.

Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp TP HCM, 191 trang.

Trương Quốc Phú và Trần Kim Tính, 2012. Thành phần hóa học bùn đáy ao nuôi cá tra (Pangasianodon hypophthalmus)thâm canh. Tạp chí Khoa học TrườngĐại học Cần Thơ, 22a, 290-299.

VASEP, 2013. Tạp chí Thương mại Thủy sản các số năm 2012-2013.