ĐÁNH GIÁ CHẤT LƯỢNG CÁ TRA (PANGASIANODON HYPOPHTHALMUS) THƯƠNG PHẨM Ở CÁC KHU VỰC NUÔI KHÁC NHAU
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Bahuaud, D., Mørkøre, T., Østbye, T.K., Veiseth, E., Thomassen, M.S. and Ofstad, R. 2010. Musclestructure responses and lysosomal cathepsins B and L in farmed Atlantic salmon(Salmo salarL.) preand post rigorfillets exposed to short and long-term crowding stress. Food Chemistry 118, 602–615.
Cowey, C.B., 1994. Amino acid requirement of fish: a critical appraisal of present values, a review. Aquaculture 124, 1-11.
Hallier, A., Serot, T., Prost, C., 2007. Influence of rearing conditions and feed on the biochemical composition of fillets of the European catfish (Silurus glanis). Food Chemistry 103, 808–815
Hu, B., Roy, L.A., Davis, D.A., 2013. Correlations of xanthophylls in catfish fillets, plankton, shad and snails in catfish production ponds in west Alabama. Aquaculture 402–403, 46–49.
Hultmann, L. and Rustad, T., 2007. Effect of temperature abuse on textural properties and proteolytic activities during post mortem iced storage of farmed Atlantic cod (Gadus morhua). Food chemistry104, 1687-1697.
Hultmann., L., Phu, T.M., Tobiassen, T., Aas-Hansen, Ø., Rustad, T.,2012. Effects of pre-slaughter stress on proteolytic enzyme activities and muscle quality of farmed Atlantic cod (Gadus morhua). Food chemistry 134(3), 1399–1408.
Karl, H., Lehmann, I., Rehbein, H., Schubring, R., 2010. Composition and quality attributes of conventionally and organically farmed Pangasius fillets (Pangasius hypophthalmus) on the German market. International Journal of Food Science and Technology 45, 56–66.
Men, L.T., Thanh, V.C., Hirata, Y., Yamasaki, S., 2005. Evaluation of the genetic diversities and the nutritional values of the Tra (Pangasius hypophthalmus) and the Basa (Pangasius bocourti) catfish cultivated in the Mekong river delta of Vietnam. Asian–Australasian Journal of Animal Sciences 18, 671–676.
Ngô Thị Đào và Vũ Hữu Yêm, 2005. Đất và phân bón. NXB Đại học Sư Phạm. 418 trang.
Orban, E., Di Lena, G., Ricelli, A., Paoletti, F., Casini, I., Gambelli, L., Caproni, R., 2000. Quality characteristics of sharpsnout sea bream (Diplodus puntazzo) from different intensive rearing systems. Food Chemistry 70, 27–32.
Orban, E., Nevigato, T., Lena, G.D., Masci, M., Casini, I., Gambelli, L., Caproni, R., 2008. New trends in the seafood market. Sutchi catfish (Pangasius hypophthalmus) fillets from Vietnam: Nutritional quality and safety aspects. Food Chemistry 110, 383–389.
Phan, L.T., Bui T.M., Nguyen, T.T.T., Gooley G.J., Ingram B.A., Nguyen, H.V., Nguyen, T.P., De Silva, S.S., 2009. Current status of farming practices of striped catfish, Pangasianodon hypophthalmus in the Mekong Delta, Vietnam. Aquaculture296, 227-236.
Rico, A., Phu, T.M., Satapornvanit, K., Min, J., Shahabuddin, A.M., Henriksson, P.J.G., Nguyen, T.P., Murray, F.J., Little, D.C., Dalsgaard, A., van den Brink, P.J., 2013. Use of veterinary medicines, feed additives and probioticsin four major internationally traded aquaculture species farmed in Asia. Aquaculture 412-413, 231-243.
Stien, L.H., Hirmas, E., Bjørnevik, M., Karlsen, Ø., Nortvedt, R., Rørå, A.M.B., Sunde, J. and Kiessling, A. 2005. The effects of stress and storage temperature on the color and texture of pre rigor filleted farmed cod (Gadus morhua). Aquaculture Research 36, 1197–1206.
Trần Thị Thanh Hiền và Nguyễn Anh Tuấn, 2009. Dinh dưỡng và thức ăn thủy sản. Nhà xuất bản Nông nghiệp TP HCM, 191 trang.
Trương Quốc Phú và Trần Kim Tính, 2012. Thành phần hóa học bùn đáy ao nuôi cá tra (Pangasianodon hypophthalmus)thâm canh. Tạp chí Khoa học TrườngĐại học Cần Thơ, 22a, 290-299.
VASEP, 2013. Tạp chí Thương mại Thủy sản các số năm 2012-2013.