Phạm Thị Tuyết Ngân * Trần Sương Ngọc

* Tác giả liên hệ (pttngan@ctu.edu.vn)

Abstract

Effects of selected Bacillus bacteria on brackishwater rotifer Brachionus plicatilis were studied. The first experiment included three treatments and one control, to investigate the effects of strain B37 (Bacillus cereus), B41 (Bacillus amyloliquefaciens), and B67 (Bacillus subtilis) on growth and egg carrying ratio of rotifers. Rotifers collected from the first experiment were challenged to Vibrio harveyi in the second experiment. The survival rates of rotifers after susceptibility were determined. Results showed that the density of rotifers and rotifer carrying eggs in the treatments added with Bacillus bacteria were significantly higher than those of the control, and the highest values were obtained from the treatments with bacteria B37. Bacillus bacteria could control growth of Vibrio. Rotifer productivity was improved by adding Bacillus on the culture system. Rotifers in the treatments with Bacillus could maintain higher survival rates when challenged with Vibrio harveyi, however, the difference was not significantly different.
Keywords: Brachionus plicatilis, Bacillus, Vibrio harveyi challenging

Tóm tắt

ảnh hưởng của vi khuẩn Bacillus chọn lọc lên luân trùng nước lợ Brachionus plicatilis đã được nghiên cứu. Thí nghiệm 1 bao gồm 3 nghiệm thức và một đối chứng, nghiệm thức 1, lần lượt khảo sát ảnh hưởng của dòng vi khuẩn có lợi B37 (Bacillus cereus), B41 (Bacillus amyloliquefaciens), và B67 (Bacillus subtilis) và đối chứng (không bổ sung vi khuẩn) lên tăng trưởng, tỷ lệ mang trứng của luân trùng. Luân trùng sau khi kết thúc thí nghiệm 1 đã được gây cảm nhiễm với Vibrio harveyi ở thí nghiệm 2. Tỷ lệ sống của luân trùng sau khi cảm nhiễm đã được xác định. Kết quả đạt được cho thấy mật độ luân trùng và cá thể luân trùng mang trứng ở các nghiệm thức bổ sung vi khuẩn cao hơn có ý nghĩa thống kê so với đối chứng và đạt giá trị cao nhất ở nghiệm thức bổ sung vi khuẩn B37 (Bacillus cereus). Vi khuẩn Bacillus có khả năng lấn át vi khuẩn Vibrio. Năng suất luân trùng đã được cải thiện khi bổ sung vi khuẩn Bacillus vào hệ thống nuôi. Luân trùng ở nghiệm thức bổ sung Bacillus có thể duy trì tỷ lệ sống cao hơn khi gây cảm nhiễm với vi khuẩn Vibrio harveyi, tuy nhiên khác biệt không có ý nghĩa thống kê.
Từ khóa: Brachionus plicatilis, Bacillus sp., Cảm nhiễm Vibrio harveyi

Article Details

Tài liệu tham khảo

APHA, AWWA, WEF, 1995. Standard method for the examination of water and wastewater (19 th Edidtion). Washington DC, American Public Health Association (APHA).

Baumann, P., L. Baumann, S. S. Bang, and M. J. Woolkalis. 1980. Reevaluation of the taxonomy of Vibrio, Beneckea, and Photobacterium: abolition of the genus Beneckea. Curr. Microbiol. 4:127 - 132.

Fulks, W. and K. Main, 1991. The design and operation of commercial-scale live feeds production system. In: W. Fulks, K. Main (eds), Rotifer and microalgae culture system. Proceeding of a US-Asia workshop. The Oceanic institute, HI, pp: 25-52.

Gatesoupe, F. J. 1990. The continuous feeding of turbot larvae, Scophthalmus maximus, and control of the bacterial environment of rotifers. Aquaculture 89:139-148.

Gatesoupe, F. J. 1991. The effect of three strains of lactic bacteria on the production rate of rotifers, Brachionus plicatilis, and their dietary value for larval turbot, Scophthalmus maximus. Aquaculture 96:335 - 342.

Gatesoupe, F. J., T. Arakawa, and T. Watanabe. 1989. The effect of bacterial additives on the production rate and dietary value of rotifers as food for Japanese flounder, Paralichthys olivaceus. Aquaculture 83:39-44.

Groeneweg, J. and Schluter, 1981. Mass production of freshwater rotifers on liquid wastes.II. in: Mass production of Brachionus rubens (Ehrenberg 1838) in the effluent of high rate algal ponds used for the treatment of piggery waste, Aquaculture 25: 25-33.

Hino, A., 1993. Present culture systems of the rotifer Brachionus plicatilis and the function of micro-organisms. In: C. S. Lee, M. S. Su and I. C. Liao (Eds). Finfish Hatchery in Asia: Proc. Finfish Hatchery in Asia'91. TML Conf. Proc. 3:51-59pp.

Leonel, J.Ochoa-Solano, J. Olmos Soto, 2006. The functional property of Bacillus for shrimp feeds. In food microbiology 23: 519-525.

Moriarty, D.J.W., 1998. Control of luminous Vibrio species in Penaeid aquaculture ponds. Aquaculture, 164: 351-358.

Moriarty, D. J. W., 1999. Disease control in shrimp Aquaculture with probiotic bacteria. Biomanagement system Pty. Ltd., 315 Main road, Wellington point. Quennsland 4160 Australia and Department of Chemical Engineering. The University of Queensland. Qld. 4072 Australia.

Nguyễn Lân Dũng, 1983. Thực tập vi sinh vật học. Nhà xuất bản Đại học và Trung học chuyên nghiệp Hà Nội, 368 trang.

Nguyen Thị Ngoc Tinh, Nguyen Ngoc Phuoc, K. Dierckens, P. Sorgeloos, P. Bossier, 2010. Gnotobiotically grown rotifer Brachionos plicatilis sensu strictu as a tool for evaluation of microbial function and nutritional value of different food types. Aquaculture 253: 421-432

Nogrady. T., Walla. L., Snell, T. W. Rotifera: Vol 1. Biology, Ecology and systematic in: Dumont, H.J. Ed., Guide to the identification of the microinvertebtates of the continental waters of the world. SPB Academis Publisher, the Hague, The Netherlands, 142pp.

Phạm Thi Tuyết Ngân và Nguyễn Hữu Hiệp, 2011. Định danh các nhóm vi khuẩn chuyển hóa đạm bằng phép thử sinh hóa và kỹ thuật sinh học phân tử. Kỷ yếu Hội nghị khoa học Thủy sản lần 4, Nhà xuất bản Nông nghiệp TP. HCM, trang 42 - 54.

Rombaut G., Ph. Dhert, J. Vandenberghe, L. Verschuere, P. Sorgeloos, W. Verstraete, 1999. Selection of bacteria enhancing the growth rate of axenically hatched rotifers (Brachionus plicatilis). Aquaculture 176: 195-207.

Rombaut, I.G, 2001. Control of microbial community in rotifer cultures (Brachionus plicatilis), PhD thesis.

Trần Sương Ngọc và Nguyễn Hữu Lộc 2006. Nghiên cứu thiết lập hệ thống nuôi kết hợp luân trùng (Brachionus plicatilis) với bể nước xanh. Tạp chí Nghiên cứu Khoa học, Trường Đại học Cần Thơ: 82-91.

Trần Thị Thanh Hiền, Trần Ngọc Hải, Nguyễn Văn Hòa, Trần Sương Ngọc, Nguyễn Thị Thanh Thảo, 2004. Bài giảng “Kỹ thuật nuôi thức ăn tự nhiên”.