Phạm Phước Nhẫn * , Phan Trung Tín Trương Trần Thúy Hằng

* Tác giả liên hệ (ppnhan@ctu.edu.vn)

Abstract

Gac, pumpkin, and lucuma are popularly planted in Vietnamand have high content of b?carotene in their fruits. Our results showed that Soxhlet system with diethyl ether solvent was the best method for gac oil extraction in comparison to the maceration with other organic solvents. The spectrophotometer was approved a reliable equipment for quantifying b-carotene from plant materials. b-Carotene content in gac oil was much higher than those in pumpkins and lucuma. Boiling temperature not only had strong effect on b-carotene degradation in gac oil, pumpkins, and lucuma, about 50% of b-carotene was disappeared after boiling the pumpkin fruit tissue for 5 minutes, but also lowered the total soluble protein in pumpkin fruit tissue about 14 times after boiling with the same mentioned duration.
Keywords: ect of temperature on b Carotene content extracted from gac oil, pumpkin and lucuma

Tóm tắt

Gấc, bí đỏ và lê-ki-ma là những loài được trồng phổ biến ở Việt Nam và chứa nhiều b-carotene. Kết quả cho thấy, hệ thống Soxhlet với dung môi là diethyl ether cho hiệu quả ly trích dầu gấc tối ưu so với phương pháp ngâm chiết với các dung môi hữu cơ khác. Phân tích hàm lượng b?carotene bằng phương pháp quang phổ cho kết quả đáng tin cậy. Hàm lượng b-carotene trong dầu gấc cao hơn hẳn trong bỉ đỏ và lê-ki-ma. Nhiệt độ đun nấu không những thúc đẩy rất nhanh sự phân hủy b-carotene có trong dầu gấc, bí đỏ và lê-ki-ma, giảm khoảng 50% sau khi đun sôi thịt trái bí đỏ trong 5 phút, mà còn làm giảm đáng kể hàm lượng protein hòa tan có trong bí đỏ, khoảng 14 lần sau khi đun sôi 5 phút.
Từ khóa: b-Carotene, bí đỏ, gấc, lê-ki-ma

Article Details

Tài liệu tham khảo

Aoki H., Kieu N. T., Kuze N., Tomisaka K., and Chuyen V. N. 2002. Carotenoid pigments in gac fruit (Momordica cochinchinensis Spreng). Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 66: 2479 – 2482.

Azizah A. H., Wee K. C., Azizah O., and Azizah M. 2009. Effect of boiling and stir frying on total phenolics, carotenoids and radical scavenging activity of pumpkin (Cucurbita moschato). International Food Research Journal 16: 45 – 51.

Burke D. S., Smidt C.R., and Vuong L.T. 2005. Momordica cochinchinensis, rosa roxburghii, wolfberry, and sea buckthorn - highly nutritional fruits supported by tradition and science. Current Topics in Nutraceutical Research 3: 259 – 266.

Dubois M., Gilles K. A., Hamilton J. K., Rebers P. A., and Smith F. 1956. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Annals of Chemistry 28: 350 – 356.

Ishida B. K., Turner C., Chapman M. H., and McKeon, T. 2004. Fatty acid and carotenoid composition of gac (Momordica cochinchinensis Spreng) fruit. Journal of Agricultural Food Chemistry 52: 274 – 279.

Lowry O. H., Rosebrough N. J., Farr A. L., and Ranfall R. J. 1954. Protein measurement with the Folin phenol reagent. Journal of Biological Chemistry 193: 263 – 275.

Pandey S., Singh J., Upadhyay A. K., Ram D., and Rai M. 2003. Ascorbate and Carotenoid Content in an Indian Collection of Pumpkin (Cucurbita moschata Duch. ex Poir.). Cucurbit Genetics Cooperative Report 26: 51 – 53.

Phạm Hoàng Hộ. 1999. Cây cỏ Việt nam. Quyển I. Nhà Xuất Bản Trẻ.

Tien P. G., Kayama F., Konishi F., Tamemota H., Kasono K., Hung N. T., Kuroki M., Ishikawa S. E., Van C. N., and Kawakami M. 2005. Inhibition of tumor growth and angiogenesis by water extract of Gac fruit (Momordica cochinchinensis Spreng). International Journal of Oncology 26: 881 – 889.

Vuong L. T. 2000. Under-utilized beta-carotene-rich crops of Viet Nam. Food and Nutrition Bulletin 2: 173–181.

Vuong L., Chitchumroonchokchai C., Chapman M., Ishida B., King J., and Failla, M. 2003. High bioaccessibility of carotenes and lycopenes in gac oil and gac fruit aril. The FASEB Journal 17. Abstract 456.18.

Vuong T.L. and King J.C. 2003. A method of preserving and testing the acceptability of gac fruit oil, a good source of -carotene and essential fatty acids. Food and Nutrition Bulletin 24: 224 – 230.