Nguyễn Văn Thành * , Duong Thi Diem Trang Nguyễn Minh Thủy

* Tác giả liên hệ (nvthanh@ctu.edu.vn)

Abstract

This research aimed to study the effect of some factors such as: (i) precipitating agents (acetone, ethanol, ammonium sulfate); (ii) ammonium sulfate concentrations (60, 70, 80%) and precipitation temperatures (27oC and 4oC and (iii) drying methods (freeze-drying, vacuum drying and by H2SO4) on bromelain preparation extracted from pineapple peaked-shoots. The research results showed that 82,86, 71,19 and 66,19% enzyme activity recovery when precipitated by acetone, ethanol and ammonium sulfate, respectively. The appropriate concentration of ammonium sulfate and temperature for bromelain precipitation were 80% (v/v) and 27 oC, respectively. Vacuum drying (at 35oC for 9 hours) was the most effective method for obtaining white bromelain powder with the moisture content below 8%; 74,74% activity recovery compared with the total activity in the crude extract.
Keywords: Ammonium sulphate, bromelain, Cau Duc (Hau Giang), pineapple peaked-shoots, vacuum drying

Tóm tắt

Nghiên cứu na?y nhă?m mu?c đi?ch kha?o sa?t a?nh hươ?ng cu?a các yếu tố như: (i) ảnh hưởng của tác nhân tủa (acetone, ethanol, ammonium sulfate); (ii) ammonium sulfate (60, 70, 80%) và nhiệt độ kết tủa (27 oC và 4 oC) và (iii) phương pháp sấy (đông khô, chân không và bằng H2SO4) đến sản phẩm enzyme bromelain trích ly từ chồi ngọn khóm. Kết quả nghiên cứu cho thấy hoạt ti?nh enzyme bromelain của chồi ngọn khóm thu hô?i khi tủa bằng acetone cho kết quả (82,86%) cao hơn hoạt tính enzyme thu hồi khi kết tủa bằng ethanol (79,19%) va? ammonium sulfate (66,19%). Nồng độ ammonium sulfate 80% (w/v) bão hòa và nhiệt độ kết tủa 27 oC thích hợp cho kê?t tu?a bromelain. Sấy chân không (35oC trong 9 giờ) cho hiê?u qua? thu nhận bột bromelain thành phẩm cao, sản phẩm có màu trắng, độ ẩm thấp hơn 8%, hiệu suất thu hồi hoạt tính enzyme 74,74%.

Từ khóa: Ammonium sulphate, bromelain, chồi ngọn khóm, Câ?u Đu?c (Hâ?u giang), sấy chân không

Article Details

Tài liệu tham khảo

Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive mocrogam quanlities of protein utilizing the principle of protein dye biding, Anal. Biochem. 72, 248-254.

Devakate R.V., V.V.Patil, S.S.,T.Waje, B.N.Thorat. 2009. Purification and drying of bromelain. In: Separation and purification Technology. 64, 259–264.

Dixon M. and Webb E.E. 1975. Enzyme, NewYork, Academic press.

Drauz.K, Groger.G, May.O. 2011. Enzyme catalysis in organic synthesis. Willey-VCH.

Đặng Thị Thu, Lê Ngọc Tú, Tô Kim Anh, Phạm Thu Thủy, Nguyễn Thị Xuân Sâm. 2004. Công nghệ enzyme. NXB Khoa học Kỹ thuật Hà Nội. 16, 230-231.

Evens M. 2006. Extraction et formulation de la bromelain d’ananas. Travail de find’études DEA. Université catholique de Louvain.

Heinicke R.M and Gortner W.A. 1957. Stem bromelain-A new protease preparation from pineaaple 417 plants, Econ. Bot. 11, 225-234.

Huali N., S. Li, Y. Zhou, T. Chen, Z. He, S. Su, H. Zhang, Y. Xue, L. Zhu. 2008. Purification of bromelain using immobilized metal affinity membranes. Journal of Biotechnology 136S, 402–459.

Kunitz M. 1974. Determination of proteolytic activity by the casein digestion method. J. Gen. Physiol. 30, 291.

Lại Thị Ngọc Hà. 2009. Nghiên cứu tách và tạo chế phẩm enzyme bromelain từ phế phụ phẩm dứa, Tập chí Khoa học và Phát triển năm 2009-tập 7, số 2:203-211, Trường Đại học Nông nghiệp Hà Nội.

Nguyễn Bá Mùi. 2002. Nghiên cứu phụ phẩm dứa ủ chua làm thức ăn gia súc. Luận án tiến sĩ nông nghiệp, Trường Đại học Nông nghiệp, Hà Nội.

Nguyễn Đình Huyên, Hà Ái Quốc, Lâm Thị Kim Châu, Lê Thị Thanh Mai. 1994. Nghiên cứu và sản xuất enzyme bromelain. Đề tài nghiệm thu cấp Bộ. Mã số B91-07-03.

Pessoa Jr. A. and B.V. Kilikian. 2005. Purificação de Produtos Biotecnológicos, Manole, São Paulo, 403 1st edition.

Rabelo A.P.B, Tambourgi E.B, Pessoa Jr.A. 2004. Bromelain partitioning in twophase aqueous systems containing PEO-PPO-PEO block copolymers, J. Chromatogr., B 807, p. 61-68.

Ravindra Babu, B., Rastogi N.K. and Raghavarao K.S.M.S. 2008. Liquid-liquid extraction of bromelain and polyphenol oxidase using aqueous two-phase system. Chemical Engineering and Processing: Process Intensification, 47, 83-89.

Soares, Paulo A.G., A.F.M. Vaz, M.T.S. Correia, A. Pessoa Jr, M. G. Carneiro-da-Cunha. 2012. Purification of bromelain from pineapple wastes by ethanol precipitation. In: Separation and Purification Technology. Elserver.

Tochi B.N, Wang Z, Xu S-Y and Zhang W, 2008, Therapeutic application of pineapple protease (bromelain): Review, Pakistan journal of nutrition, 7(4): 523-520.

Trần Văn Phú. 2001. Tính toán và thiết kế hệ thống sấy, Nhà xuất bản Giáo dục.