Huỳnh Ngọc Thanh Tâm * , Nguyễn Thị Niềm Lâm Thảo Nhi

* Tác giả liên hệ (hnttam@ctu.edu.vn)

Abstract

This study aimed to determine the conditions effecting the wine fermentation process of Canarium album using Saccharomyces cerevisiae. The findings illustrate that the wine products reached a high volume of alcohol (9.04% v/v), in suitable conditions, including the yeast levels of 107cells/mL, the added saccharose concentration at 25°Brix, pH 4,0, and the fermentation time for 12 days. There was the presence of biocompounds, including phenol, tannin, flavonoid, alkaloid, coumarin, quinone, saponin, terpenoid and steroid, in canarium solution and canarium wine. The total polyphenol content of Canarium album juice is higher than wine product, particularly 60.098 mgGAE/L and 29.001 mgGAE/L, respectively. After fermentation, the reduction DPPH capacity of wine reached an IC50 value at 1.17 μL/mL, higher than the Canarium album juice (IC50 value at 4.97 μL/mL.). In contrast, examination of the peroxide H2O2 radical scavenging capacity of wine indicated insignificant changes after the fermentation, namely 6.24 μL/mL of IC50 value in canarium wine 4.47 μL/mL of IC value in canarium juice. The results show that the original Canarium album juice and wine have good antioxidant capacity.

Keywords: Antioxidant, Canarium album, Saccharomyces cerevisiae, yeast, wine.

Tóm tắt

Nghiên cứu được thực hiện với mục tiêu xác định các điều kiện ảnh hưởng đến quá trình lên men rượu vang cà na (Canarium album) sử dụng dòng nấm men Saccharomyces cerevisiae. Kết quả cho thấy sản phẩm rượu vang thu được có độ cồn cao (9,04% v/v) với mật số nấm men 107 tế bào/mL, dịch lên men được bổ sung đường saccharose đạt 25°Brix, pH 4,0 và lên men trong thời gian 12 ngày. Dịch quả và rượu vang cà na có sự hiện diện của các nhóm hợp chất sinh học như phenol, tannin, flavonoid, alkaloid, coumarin, quinone, saponin, terpenoid và steroid. Hàm lượng polyphenol tổng của dịch quả cà na cao hơn rượu vang cà na, cụ thể là 60,098 mg GAE/mL và 29,001 mg GAE/mL. Sau quá trình lên men, khả năng khử gốc tự do DPPH của rượu vang cà na đạt giá trị IC50 là 1,17 μL/mL, tăng so với dịch cà na ban đầu với giá trị IC50 là 4,97 μL/mL. Khả năng khử gốc peroxide H2O2 của rượu vang cà na có sự thay đổi không đáng kể sau quá trình lên men. Giá trị IC50 của rượu vang và dịch cà na lần lượt là 6,24 μL/mL và 4,47 μL/mL. Kết quả cho thấy dịch quả ban đầu và rượu vang cà na đều có khả năng kháng oxy hóa tốt.

Từ khóa: Cà na, kháng oxy hóa, nấm men, rượu vang, Saccharomyces cerevisiae

Article Details

Tài liệu tham khảo

Calderon-Montano, J. M., Burgos-Morón, E., Pérez-Guerrero, C., & López-Lázaro, M. (2011). A review on the dietary flavonoid kaempferol. Mini Reviews in Medicinal chemistry, 11(4), 298-344. https://doi.org/10.2174/138955711795305335

Chi, V. V. (2003). Từ điển thực vật thông dụng. Tập 1. NXB Khoa học-Kỹ thuật.

Chi, V.V. & Hợp, T. (2002). Cây cỏ có ích ở Việt Nam. NXB Giáo dục Việt Nam.

Gang, C., Jiang, H., & Chun–hong, T. (2009). The function and application of the Canarium album polyphenols. China Food Additives.

Hà, N. C. (2000). Bài giảng kỹ thuật lên men rượu bia. NXB Trường Đại học Cần Thơ

Hajdu, Z., Hohmann, J., Forgo, P., Martinek, T., Dervarics, M., Zupko, I., et al. (2013). Diterpenoids and flavonoids from the fruits of Vitex agnuscastus and antioxidant activity of the fruit extracts and their constituents. Phytother Res, 21(4), 391-394. https://doi.org/10.1002/ptr.2021

Khan, Z. S., & Nasreen, S. (2010). Phytochemical analysis, antifungal activity and mode of action of methanol extracts from plants against pathogens. Journal of Agricultural Technology, 6(4), 793-805.

Larpent, J. P. (1991). Biotechnologie des levures. Masson éditeur.

Liu, H., Qiu, N., Ding, H., & Yao, R. (2008). Polyphenols contents and antioxidant capacity of 68 Chinese herbals suitable for medical or food uses. Food Res Int., 41(4),363-370. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2007.12.012

Phẩm, L. D. (2009). Nấm men công nghiệp. Nhà xuất bản khoa học và Kỹ thuật. Hà Nội.

Phẩm, L. Đ. (2010). Giáo trình công nghệ lên men. NXB Giáo dục Việt Nam.

Rahate, K.P., Padma, R., Parkavi, N.G., & Renjith, V. (2013). Quantitative estimation of tannins, phenols and antioxidant activity of methanolic extract of Imperata cylindrica. International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences, 4(1), 73-77.

Saha, S., & Verma, R. J. (2016). Antioxidant activity of polyphenolic extract of Terminalia chebula Retzius fruits. Journal of Taibah University for Science, 10(6), 805-812. https://doi.org/10.1016/j.jtusci.2014.09.003

Tahir, A., M. Aftab, & T. Farasat. (2010). Effect of cultural conditions on athanol production by locally isolated Sacharomyces cerevisiae bio-07. Journal of Applied Pharmaceutical, 3(2), 72-78.

Tâm, H. N. T., Trang, N. N. P., Thi, T. T. M., Nguyên, N. T. T. & Nhi, L. T. (2022). Khảo sát các điều kiện lên men và hoạt tính kháng oxy hóa của rượu vang chùm ruột (Phyllanthus acidus (L.) SKEELS). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 57(6B), 144-150. DOI:10.22144/ctu.jvn.2021.181.

Tan, P. W., Tan, C. P., & Ho, C. W. (2011). Antioxidant properties: Effects of solid-to-solvent ratio on antioxidant compounds and capacities of Pegaga (Centella asiatica). International Food Research Journal, 18(2), 557-562.

Thưởng, N. D & Hằng, N. T. (2007). Công nghệ sản xuất và kiểm tra cồn ethylic. Nhà xuất bản Khoa học và Kỹ thuật. Hà Nội.

Tiwari, P., Kumar, B., Kaur, M., Kaur, G., & Kaur, H. (2011). Phytochemical screening and Extraction: A Review. Internationale Pharmaceutica sciencia, 1(1), 98-106.

Vishwakarma, S., Chandan, K., Jeba, R. C., & Khushbu, S. (2014). Comparative study of qualitative phytochemical screening and antioxidant activity of Mentha arvensis, Elettaria cardamomum and Allium porrum. Indo Am J Pharm Res, 4, 2538–2556.

Vũ, N. V., & Thành, N. V. (2018). Phân lập, tuyển chọn và định danh nấm men trong lên men rượu vang dâu hạ châu (Baccaurea ramiflora L.). Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ, 54(7B), 22-32. DOI:10.22144/ctu.jvn. 2018.137.

Wong, B. Y., Tan, C. P., & Ho, C. W. (2013). Effect of solid-to-solvent ratio on phenolic content and antioxidant capacities of "Dukung Anak" (Phyllanthus niruri). International Food Research Journal, 20(1), 325-330.

Xiang, Z., Chen, H., Jin, H., Wang, G., Xiang, L., & Chen, W. (2010). Phenolic constituents of Canarium album. Chemistry of Natural Compounds, 46(1), 119–120.

Yadav, R. N. S., & Agarwala, M. (2011). Phytochemical analysis of some medicinal plants. J. Phytol, 3(12), 10-14.

Yadava, R. N. S., & Munin, A. (2011). Phytochemical analysis of some medicinal plants. Journal of Phytology, 3(12),10-14.

Yadava, T., Nakata, F., Hosotani, K., Nitta, A., & Okudat, T. (1992). Dimeric hydrolysable tannins from Melastoma malabathricum, 31(8), 2829-2833.