Nguyễn Khởi Nghĩa * , Lâm Tử Lăng , Đỗ Hoàng Sang NGUYEN VU BANG

* Tác giả liên hệ (nknghia@ctu.edu.vn)

Abstract

To evaluate the effect of spent coffee ground, milled egg-shells and a mixture including used coffee ground and milled egg-shells (ratio of 1:1 (w/w)) on growth, yield of shallot (Allium ascalonicum) and some soil chemical and biological properties under greenhouse conditions, an experiment was conducted in the greenhouse for 3 months with four replicates. The soil sample in this study was collected from the shallot farm which has been intensively cultivated for more than 30 years at Vinh Chau, Soc Trang province. Each single organic material was applied at one level of 5% (w/w). The mixture was applied at 2 levels: 10 and 20%. Treatment without any addition was considered as the control treatment and a commonly recommended fertilizer application rate for shallot was used as a reference treatment. Results showed that the highest yield of shallot was found in the treatment 3 amended with 5% used coffee ground + 10% of the locally recommended NPK fertilizer dose for shallot and the treatment 5 amended with 10% of the mixture. The fresh weight of shallot in these two treatments was 47.98 and 44.41 gr/pot, respectively. Moreover, soil pH and numbers of the bacterial and fungal cells in soils were enhanced considerably when amended with these two organic materials.
Keywords: spent coffee ground, milled egg-shells, shallot and soil

Tóm tắt

Để đánh giá hiệu quả của bã cà phê và vỏ trứng lên sinh trưởng, năng suất củ hành tím và một số đặc tính hóa và sinh học đất, thí nghiệm trong nhà lưới được thực hiện trong ba tháng với 4 lặp lại. Đất thí nghiệm được thu từ ruộng trồng hành tím thâm canh có thời gian canh tác trên 30 năm tại Vĩnh Châu, tỉnh Sóc Trăng. Mỗi vật liệu hữu cơ bón với liều lượng 5% (w/w so với trọng lượng đất khô trong mỗi chậu thí nghiệm). Hỗn hợp bã cà phê và vỏ trứng được bón với 2 mức độ: 10 và 20%. Nghiệm thức không bón phân được xem như là nghiệm thức đối chứng và nghiệm thức bón phân theo khuyến cáo cho cây hành tím được xem là nghiệm thức tham khảo. Kết quả thí nghiệm cho thấy trọng lượng tươi củ hành tím cao nhất ở 2 nghiệm thức: nghiệm thức 3 (bón 5% bã cà phê + 25% NPK khuyến cáo) và nghiệm thức 5 (bón 10% hỗn hợp bã cà phê và vỏ trứng). Trọng lượng củ hành tím ở hai nghiệm thức này lần lượt là 47,98 và 44,41 g/chậu, cao hơn rất nhiều so với nghiệm thức 1 (đối chứng) và nghiệm thức 2 (bón phân theo khuyến cáo) và có mối liên hệ với sinh trưởng và phát triển của cây hành tím. Thêm vào đó, việc bón hai vật liệu hữu cơ gồm: bã cà phê và vỏ trứng đã giúp gia tăng pH đất và mật số vi khuẩn và nấm trong đất rất đáng kể.
Từ khóa: Bã cà phê, vỏ trứng, hành tím, đất

Article Details

Tài liệu tham khảo

Acevedo, F; Rubilar, M; Scheuermann, E; Cancino, B; Uquiche, E; Garcés, M; Inostroza, K; Shene, C, 2013. Spent Coffee Grounds as a Renewable Source of Bioactive Compounds. Biobased Materials and Bioenergy, 7: 1–9.

Amu, O.O; Salami, B.A, 2010. Effect of common salt on some engineering properties of eggshell stabilized lateritic soil. ARPN Journal. Eng. Appl. Sci., 5: 64-73.

Caetano, N.S; Silva, V.F.M; Mata, T.M, 2012. Valorization of Coffee grounds for Biodesesel Production. The Italian Association of Chemical Engineering, VOL.26.

Campbell, T.W; Bartley, E.E; Bechtel, R.M; Dayton, A.D, 1976. Effects of coffee grounds on ration digestibility and diuresis in cattle, on in vitro rumen fermentation, and on rat growth. Journal of Dairy Sci., 59: 1452–1460.

Carvalho, J; Araujo, J; Castro, F, 2011. Alternative low-cost adsorbent for water and wastewater decontamination derived from eggshell waste: An overview. Waste Biomass Valor, 2: 157-167.

Chalker-Scott, L, 2009. Coffee Grounds – Will They Perk Up Plants?.

DeNeve, S; Van De Steene, J; Hartman, R; Hofman, G, 2000. Using time domain reflectometry for monitoring mineralization of nitrogen from soil organic matter. Eu. J. Soil Sci., 51: 295-304.

Dương Minh Viễn; Trần Kim Tính; Võ Thị Gương, 2011. Ủ phân hữu cơ vi sinh và hiệu quả cải thiện năng suất cây trồng và chất lượng đất. Nhà xuất bản Nông nghiệp.

Elwakeel, K.Z; Yousif, A.M, 2010. Adsorption of malathion on thermally treated eggshell material. Proceeding of 14th International Water Technology Conference, Cairo, Egypt, 53-65.

Fan, L; Soccol, C.R, 2005. Coffee residues. Shiitake Bag Cultivation. Chapter 4. In: Mushroom Grower´s Hanbook 2. pp. 92-95.

Gulser, C; Demir, Z; Serkan, Ic, 2010. Changes in some soil properties at different incubation periods after tobacco waste application. Journal of Environmental Biology, 31 (5): 671-674.

Holmes, J. D; Sawyer, J. E; Kassel, P; Ruiz Diaz, D, 2011. Using ground eggshells as a liming material in corn and soybean production. Crop Management, doi: 10.1094/CM-2011-1129-01-RS.

Ian, L.P; Charles, P.G, 2004. Environmental Microbiology: A laboratory manual. ISBN 13: 978025505664.

Ivo, S; Katerina, H; Barbora, S; Mirka, S, 2012. Magnetically modified spent coffee grounds for dyes removal. Eur. Food Res. Technol., 234: 345–350.

King’ori, A.M., 2011. A Review of the Uses of Poultry Eggshells and Shell Membranes. International Journal of Poultry Science, 10 (11): 908-912.

Koumanova, B; Peeva, P; Allen, S.J; Gallagher, K.A; Healy, M.G, 2002. Biosorption from aqueous solutions by eggshell membranes and Rhizopus oryzae: equilibrium and kinetic studies. Journal of Chemical Technology and Biotechnolology, 77: 539-545.

Nakano, T; Ikawa, N.I; Ozimek, L, 2003. Chemical Composition of Chicken Eggshell and Shell Membranes. Poultry Science, 82: 510–514.

Rajendran, A; Mansiya, C, 2011. Extraction of chromium from tannery effluents using waste egg shell material as an adsorbent. British Journal of Environment and Climate Change, 1 (2): 44-52.

Silva, M.A; Nebra, S.A; Machado, S.M.J; Sanchez, C.G, 1998. The use of biomass residues in the Brazilian soluble coffee industry. Biomass Bioenergy, 14: 457-467.

Tai, W.T; Yang, C.W; Lai, Y.H; Cheng, C.C; Lin, C.W, 2006. Characterization and adsorption properties of eggshells and eggshell membrane. Bioresh. Tech., 97: 488-493.

Teresa, G; Jose, A.P; Elsa, R; Susana, C; Paula, B, 2013a. Effect of fresh spent coffee grounds on the oxidative stress and antioxidant response in lettuce plants. Congress of Agriculture and Horiculture, Marid, Spain, 26-29, 2013.

Teresa, G; Jose, A.P; Elsa, R; Susana, C; Paula, B, 2013b. Effect of fresh and composted spent coffee grounds on lettuce growth, photosynthetic pigments and mineral composition. http://hdl.handle.net/10198/8719.