Nguyễn Thu Hiền Lê Trần Thanh Liêm *

* Tác giả liên hệ (lttliem@ctu.edu.vn)

Abstract

Daxanh pomelo (Citrus maxima Burm. Merr.) is a special fruit product with high economic value, and the cultivated area keeps increasing. Therefore, agricultural inputs were supplied to the cultivation through agricultural activities to achieve fruit productivity. The inputs production depends on natural resources exploitation and greenhouse gases (GHGs) emissions into the atmosphere. The life cycle assessment methodology was used to estimate emitted GHGs through agricultural inputs provided for 55 conventional Daxanh pomelo orchards, and 55 orchards applied the Vietnam Good Agricultural Practices (VietGAP) standards. The results showed that conventional Daxanh pomelo orchards emitted 3,996.1 ± 888.5 kg-CO2e ha–1, higher than VietGAP Daxanh pomelo orchards (2,688.7 ± 994.7 kg-CO2e ha–1). Although, the applied VietGAP standards cultivation will cause lower productivity than conventional practice. However, based on the fresh fruit weight, VietGAP Daxanh pomelo fruit achieves a better value than conventional Daxanh pomelo fruit (174.1 ± 57.8 and 253.8 ± 58.7 kg-CO2e ton–1, respectively).

Keywords: Daxanh pomelo, greenhouse gases, horticultural emission, VietGAP

Tóm tắt

Bưởi da xanh (BDX, tên khoa học: Citrus maxima Burm. Merr.) là cây ăn trái đặc sản, có giá trị kinh tế cao và diện tích trồng ngày càng mở rộng. Sản lượng thu hoạch BDX phụ thuộc vào vật tư nông nghiệp sử dụng cho canh tác. Quá trình sản xuất vật tư nông nghiệp phụ thuộc vào hoạt động khai thác tài nguyên và phát thải khí nhà kính (Greenhouse gases-GHGs) vào khí quyển. Phương pháp đánh giá vòng đời được sử dụng để ước lượng GHGs phát thải thông qua các loại nguyên liệu khác nhau phục vụ cho canh tác của 55 vườn BDX thông thường (BDX-TT) và 55 vườn áp dụng tiêu chuẩn thực hành nông nghiệp tốt (BDX-VietGAP). Kết quả cho thấy, vườn BDX-TT trong một năm đã phát thải 3.996,1 ± 888,5 kg-CO2e ha–1, cao hơn các vườn BDX-VietGAP 2.688,7 ± 994,7 kg-CO2e ha–1. Mặc dù, sản xuất theo VietGAP tạo năng suất thấp hơn phương pháp thông thường. Tuy nhiên, phát thải tính theo trọng lượng sản phẩm thì BDX-VietGAP đạt được giá trị tốt hơn so với BDX-TT (174.1 ± 57.8 và 253.8 ± 58.7 kg-CO2e tấn–1).

Từ khóa: Bưởi da xanh, Khí nhà kính, phát thải trong trồng trọt, VietGAP

Article Details

Tài liệu tham khảo

Aguilera, E., Guzmán, G., & Alonso, A. (2015). Greenhouse gas emissions from conventional and organic cropping systems in Spain. II. Fruit tree orchards. Agronomy for Sustainable Development, 35, 725–737. https://doi.org/10.1007/s13593-014-0265-y

Astiari, N. K. A., Kartini, L., Sulistiawati, N. P. A., & Rai, I. N. (2018). Efforts to produce Siamese citrus fruit out of season and fruit quality improvement through application of potassium nitrate and agrodyke fertilizer. International Journal of Life Sciences, 2(3), 48–58. https://doi.org/10.29332/ijls.v2n3.206

Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn. (2022). Quyết định của Bộ trưởng Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn số 4085/QĐ-BNN-TT ngày 27 tháng 10 năm 2022 về việc phê duyệt đề án phát triển cây ăn quả chủ lực đến năm 2025 và 2020. Hà Nội, Việt Nam.

Bons, H. K., Kaur, N., & Rattanpal, H. S. (2015). Quality and Quantity Improvement of Citrus: Role of Plant Growth Regulators. International Journal of Agriculture, Environment and Biotechnology, 8(2), 433. https://doi.org/10.5958/2230-732x.2015.00051.0

Cayuela, M. L., Aguilera, E., Sanz-Cobena, A., Adams, D. C., Abalos, D., Barton, L., Ryals, R., Silver, W. L., Alfaro, M. A., Pappa, V. A., Smith, P., Garnier, J., Billen, G., Bouwman, L., Bondeau, A., & Lassaletta, L. (2017). Direct nitrous oxide emissions in Mediterranean climate cropping systems: Emission factors based on a meta-analysis of available measurement data. Agriculture, Ecosystems and Environment, 238, 25–35. https://doi.org/10.1016/j.agee.2016.10.006

Chau, T. H. B. (2017). Using propensity score matching method to estimate the impact of VietGAP program on the health of farmers in Thua Thien Hue province, Vietnam. Hue University Journal of Science: Economics and Development, 126(5B), 17–31. https://doi.org/10.26459/jed.v126i5B.4109

Curran, M. A. (2014). Strengths and Limitations of Life Cycle Assessment. In Background and Future Prospects in Life Cycle Assessment (pp. 189–206). Springer. https://doi.org/10.1007/978-94-017-8697-3

Ennab, H. (2016). Effect of Organic Manures, Biofertilizers and NPK on Vegetative Growth, Yield, Fruit Quality and Soil Fertility of Eureka Lemon Trees (Citrus limon (L.) Burm). Journal of Soil Sciences and Agricultural Engineering, 7(10), 767–774. https://doi.org/10.21608/jssae.2016.40472

Gadema, Z., & Oglethorpe, D. (2011). The use and usefulness of carbon labelling food: A policy perspective from a survey of UK supermarket shoppers. Food Policy, 36, 815–822. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2011.08.001

García-Tejero, I., Jiménez-Bocanegra, J. A., Martínez, G., Romeo, R., Durán-Zuazo, V. H., & Muriel-Fernández, J. L. (2010). Positive impact of regulated deficit irrigation on yield and fruit quality in a commercial citrus orchard [Citrus sinensis (L.) Osbeck, cv. salustiano]. Agricultural Water Management, 97, 614–622. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2009.12.005

Gaspar, P. D., Godina, R., & Barrau, R. (2021). Influence of orchard cultural practices during the productive process of cherries through life cycle assessment. Processes, 9(6). https://doi.org/10.3390/pr9061065

General Statistics Office of Viet Nam. (2021). Press release of socio-economic situation in the fourth quarter and the year 2021. https://www.gso.gov.vn/en/data-and-statistics/2022/01/press-release-socio-economic- situation-in-the-fourth-quarter-and-2021/

Ghasemi-Mobtaker, H., Mostashari-Rad, F., Saber, Z., Chau, K., & Nabavi-Pelesaraei, A. (2020). Application of photovoltaic system to modify energy use, environmental damages and cumulative exergy demand of two irrigation systems-A case study: Barley production of Iran. Renewable Energy, 160, 1316–1334. https://doi.org/10.1016/j.renene.2020.07.047

Graefe, S., Tapasco, J., & Gonzalez, A. (2013). Resource use and GHG emissions of eight tropical fruit species cultivated in Colombia. Fruits, 68(4), 303–314. https://doi.org/10.1051/fruits/2013075

Ha, T. M. (2014). Evaluating production efficiency and quality of leafy radish cultivated according to the Vietnamese Good Agricultural Practice (VietGAP) guideline in Northern Vietnam. International Journal of Development Research, 4(11), 2219–2224.

Hà, T., & Mai, Đ. (2011). Kỹ thuật trồng và chăm sóc bưởi. NXB Hồng Đức.

Hoang, H. G. (2020). Exploring farmers’ adoption of VietGAP from systemic perspective: implication for developing agri-food systems. British Food Journal.https://doi.org/10.1108/BFJ-09-2019-0724

Hondebrink, M. A., Cammeraat, L. H., & Cerdà, A. (2017). The impact of agricultural management on selected soil properties in citrus orchards in Eastern Spain: A comparison between conventional and organic citrus orchards with drip and flood irrigation. Science of the Total Environment, 581582, 153–160. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.12.087

Hưng, V. V., Dũng, N. V., Viên, B. C., Nghị, Đ. Q., & Yến, Đ. T. P. (2021). Sổ tay Hướng dẫn kỹ thuật canh tác cây bưởi thích ứng với biến đổi khí hậu. NXB Nông nghiệp.

IPCC. (2013). Climate Change 2013: The Physical Science Basis. Working Group I Contribution to the Fifth Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (T. F. Stocker, D. Qin, G.-K. Plattner, M. Tignor, S. K. Allen, J. Boschung, A. Nauels, Y. Xia, V. Bex, & P. M. Midgley (eds.)). Cambridge University Press, Cambridge. https://doi.org/https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324

Kadyampakeni, D. M., Morgan, K. T., Nkedi-Kizza, P., & Kasozi, G. N. (2015). Nutrient Management Options for Florida Citrus: A Review of NPK Application and Analytical Methods. Journal of Plant Nutrition, 38(4), 568–583. https://doi.org/10.1080/01904167.2014.934470

Liem, L. T. T., Tashiro, Y., Tinh, P. V. T., & Sakai, K. (2022). Reduction in Greenhouse Gas Emission from Seedless Lime Cultivation Using Organic Fertilizer in a Province in Vietnam Mekong Delta Region. Sustainability, 14, 6102. https://doi.org/10.3390/su14106102

Loan, L. T. T., Pabuayon, I. M., Catelo, S. P., & Sumalde, Z. M. (2016). Adoption of Good Agricultural Practice (VietGAP) in the Lychee Industry in Vietnam. Asian Journal of Agricultural Extension, Economics & Sociology, 8(2), 1–12. https://doi.org/10.9734/AJAEES/2016/19948

Ma, X., Li, F., Chen, Y., Chang, Y., Lian, X., Li, Y., Ye, L., Yin, T., & Lu, X. (2022). Effects of Fertilization Approaches on Plant Development and Fertilizer Use of Citrus. Plants, 11(19), 1–12. https://doi.org/10.3390/plants11192547

Maestre-Valero, J. F., Martin-Gorriz, B., Nicolas, E., Martinez-Mate, M. A., & Martinez-Alvarez, V. (2018). Deficit irrigation with reclaimed water in a citrus orchard. Energy and greenhouse-gas emissions analysis. Agricultural Systems, 159(November 2017), 93–102. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.10.017

Martin-Gorriz, B., Gallego-Elvira, B., Martínez-Alvarez, V., & Maestre-Valero, J. F. (2020). Life cycle assessment of fruit and vegetable production in the Region of Murcia (south-east Spain) and evaluation of impact mitigation practices. Journal of Cleaner Production, 265, 121656. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2020.121656

Martínez-Alcántara, B., Quiñones, A., Polo, C., Primo-Millo, E., & Legaz, F. (2013). Use of Nitrification Inhibitor DMPP to Improve Nitrogen Uptake Efficiency in Citrus Trees. Journal of Agricultural Science, 5(2), 1–18. https://doi.org/10.5539/jas.v5n2p1

Mazis, A., Litskas, V. D., Platis, D. P., Menexes, G. C., Anagnostopoulos, C. D., Tsaboula, A. D., Mamolos, A. P., & Kalburtji, K. L. (2021). Could energy equilibrium and greenhouse gas emissions in agroecosystems play a key role in crop replacement? A case study in orange and kiwi orchards. Environmental Science and Pollution Research, 28(23), 29421–29431. https://doi.org/10.1007/s11356-021-12774-4

Nguyen, T. K. Q., Sano, M., & Kuga, M. (2019). Current Situation of VietGAP System in White Leg Shrimp (Litopenaeus vannamei) Intensive Farming Focus on Disease Control in the Mekong Delta. Journal of Regional Fisheries, 59(3), 146–156.

Okuda, H., Noda, K., Sawamoto, T., Tsuruta, H., Hirabayashi, T., Yonemoto, J. Y., & Yagi, K. (2007). Emission of N2O and CO2 and uptake of CH4 in soil from a satsuma mandarin orchard under mulching cultivation in central Japan. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 76(4), 279–287. https://doi.org/10.2503/jjshs.76.279

Ozalp, A., Yilmaz, S., Ertekin, C., & Yilmaz, I. (2018). Energy Analysis and Emissions of Greenhouse Gases of Pomegranate Production in Antalya Province of Turkey. Erwerbs-Obstbau, 60(4), 321–329. https://doi.org/10.1007/s10341-018-0380-z

Panigrahi, P., & Srivastava, A. K. (2016). Effective management of irrigation water in citrus orchards under a water scarce hot sub-humid region. Scientia Horticulturae, 210, 6–13. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2016.07.008

Pergola, M., D’Amico, M., Celano, G., Palese, A. M., Scuderi, A., Di Vita, G., Pappalardo, G., & Inglese, P. (2013). Sustainability evaluation of Sicily’s lemon and orange production: An energy, economic and environmental analysis. Journal of Environmental Management, 128, 674–682. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2013.06.007

Pergola, M., Persiani, A., Pastore, V., Palese, A. M., Arous, A., & Celano, G. (2017). A comprehensive Life Cycle Assessment (LCA) of three apricot orchard systems located in Metapontino area (Southern Italy). Journal of Cleaner Production, 142, 4059–4071. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2016.10.030

Praveen, B., & Sharma, P. (2019). A review of literature on climate change and its impacts on agriculture productivity. Journal of Public Affairs, 19(4), 1–15. https://doi.org/10.1002/pa.1960

Schaefer, F., & Blanke, M. (2014). Opportunities and Challenges of Carbon Footprint, Climate or CO2 Labelling for Horticultural Products. Erwerbs-Obstbau, 56(2), 73–80. https://doi.org/10.1007/s10341-014-0206-6

Shamseldin, A., El-sheikh, M. H., Hassan, H. S. a, S, K. S., & Borg-elarab, N. (2010). Microbial Bio-Fertilization Approaches to Improve Yield and Quality of Washington Navel Orange and Reducing the Survival of Nematode in the Soil. Journal of American Science, 6(12), 264–271. http://www.jofamericanscience.org/journals/am-sci/am0612/30_3276am0612_264_271.pdf

Sieverding, H., Kebreab, E., Johnson, J. M. F., Xu, H., Wang, M., Grosso, S. J. D., Bruggeman, S., Stewart, C. E., Westhoff, S., Ristau, J., Kumar, S., & Stone, J. J. (2020). A life cycle analysis (LCA) primer for the agricultural community. Agronomy Journal, 112(5), 3788–3807. https://doi.org/10.1002/agj2.20279

Sustainable Management Promotion Organization. (2014). MiLCA Guidebook (tentative). https://milca-milca.net/download-files/MiLCAguidebook_En.pdf

Tan, M. Q. B., Tan, R. B. H., & Khoo, H. H. (2014). Prospects of carbon labelling - a life cycle point of view. Journal of Cleaner Production, 72, 76–88. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2012.09.035

The British Standards Institution - BSI. (2012). Assessment of life cycle greenhouse gas emissions from horticultural products: Supplementary requirements for the cradle to gate stages of GHG assessments of horticultural products undertaken in accordance with PAS 2050 (PAS 2050-1). BSI Standards Limited.

Tỉnh ủy Bến Tre. (2016). Nghị quyết số 03-NQ/TU ngày 05 tháng 8 năm 2016 của Tỉnh ủy Bến Tre về xây dựng và hoàn thiện chuỗi giá trị sản phẩm nông nghiệp chủ lực tỉnh Bến Tre giai đoạn 2016-2020 và định hướng đến năm 2025. TP. Bến Tre, Bến Tre.

Tổng cục Thống kê. (2022). Thành tựu của ngành trồng trọt - Một năm nhìn lại. https://www.gso.gov.vn/du-lieu-va-so-lieu-thong-ke/2022/01/thanh-tuu-cua-nganh-trong-trot-mot-nam-nhin-lai/

Upham, P., Dendler, L., & Bleda, M. (2011). Carbon labelling of grocery products: public perceptions and potential emissions reductions. Journal of Cleaner Production, 19, 348–355. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2010.05.014

Ủy ban Nhân dân tỉnh Bến Tre. (2018). Quyết định số 2882/QĐ-UBND của UBND tỉnh Bến Tre ngày 28 tháng 12 năm 2018 về việc phê duyệt đề án chương trình mỗi xã một sản phẩm tỉnh Bến Tre giai đoạn 2018-2020, định hướng đến năm 2030. TP. Bến Tre, Bến Tre.

Ủy ban Nhân dân tỉnh Bến Tre. (2021). Kế hoạch số 5069/KH-UBND của UBND tỉnh Bến Tre về việc triển khai đề án thúc đẩy xuất khẩu nông lâm thủy sản đến năm 2030 trên địa bàn tỉnh Bến Tre. TP. Bến Tre, Bến Tre.

Vinyes, E., Asin, L., Alegre, S., Gasol, C. M., & Muñoz, P. (2018). Carbon footprint and profitability of two apple cultivation training systems: Central axis and Fruiting wall. Scientia Horticulturae, 229(June 2017), 233–239. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2017.10.046

Wen, M., Zhang, J., Zheng, Y., & Yi, S. (2021). Effects of Combined Potassium and Organic Fertilizer Application on Newhall Navel Orange Nutrient Uptake, Yield, and Quality. Agronomy, 11, 1990. https://doi.org/10.3390/agronomy11101990