Ảnh hưởng của chế phẩm lactozym đến cầu trùng, một số vi khuẩn và hình thái vi thể biểu mô đường ruột ở gà
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Alkhalf, A., Alhaj, M. and Al-homidan, I., 2010. Influence of probiotic supplementation on blood parameters and growth performance in broiler chickens. Saudi Arabia Journal of Biological Science. 17: 219-225.
Blok, M.C., Vahl, H.A., de Lange, L., el at., 2002. Nutrition and health of the gastrointestinal tract. Wageningen Academic. The Netherlands. 195 pages.
Chichlowski, M., Croom, W.J., Edens, F.W., et al., 2007. Microarchitecture and spatial relationship between bacteria and ileal, cecal and colonic epithelium in chicks fed a direct-fed microbial, PrimaLac, and salinomycin. Poultry Science. 86(6): 1121-1132.
Collins, M.D. and Gibson, G.R., 1999. Probiotics, prebiotics, and synbiotics: approaches for modulating the microbial ecology of the gut. Am. J. Clin. Nutr. 69(Suppl. 1): 1052S.
Conway, D.P. and McKenzie, M.E., 2007. Poultry coccidiosis, diagnostic and testing proceduces, Blackwell Publishing, Iowa, USA. 168 pages.
Đoàn Thị Thảo, Trần Đức Hoàn, Nguyễn Hữu Nam và Nguyễn Thị Hồng Chiên, 2014. Khảo sát tình hình nhiễm cầu trùng (Eimeria spp.) ở gà nuôi tại tỉnh Bắc Giang. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 21(6): 68-75.
Erfani, M.N., Mayahi, M. and Sadeghi, M.A., 2013. The effect of alphamune and biomin on histomorphological structure of small intestine and caecal tonsil lymphoid tissue in broiler chicken. Iranian Journal of Veterinary Research, Shiraz University IJVR. 15(1): 30-35.
Faria, F.D.E., Rosa, P.S., Viera, B.S., et al., 2005. Protein levels and environmental temperature effects on carcass characteristics, performance, and nitrogen excretion of broiler chickens from 7 to 21 days of age. Braz J Poult Sci. 7:247-253.
Fleck, S.L. and Moody, A.H., 1993. Diagnosistic technique in medical parasitology. 11thedition, Cambidge University Press. 1321 pages.
Fuller, R., 1992. Probiotics in man and animals. Journal of Apply Bacteriology. 66: 365-378.
Hoàng Thạch và Phan Địch Lân, 1996. Một số đặc tính của các loài Eimeriaký sinh ở gà công nghiệp và thả vườn nuôi tại TP. Hồ Chí Minh và các vùng phụ cận. Tạp chí Khoa học Công nghệ và Quản lý Kinh tế Việt Nam. 2: 26-29.
Hong, J.W., Kim, I.H., Kwon, O.S., et al., 2002. Effects of dietary probiotics supplementation on growth performance and fecal gas emission in nursing and finishing pigs. J. Anim. Sci. & Technol. (Kor.).44: 305-314.
Iji, P.A., Saki. A. and Tivey, D.R., (2001). Body and intestinal growth of broiler chicks on a commercial starter diet. 1. Intestinal weight and mucosal development. Br Poult Sci. 42: 505-513.
Johannes, K., 1996. Parasitic infections of domestic animals.A diagnostic manual, Birkhauser Verlag, Basal, Boston and Berlin.201 pages.
Khaksefidi, A. and Ghoorchi, T., 2006. Effect of probiotic on performance and immunocompetence in broiler chicks. Journal of Poultry Science. 43(3): 296-300.
Lê Minh, 2008. Một số đặc điểm dịch tễ bệnh cầu trùng gà ở một số huyện thuộc tỉnh Thái Nguyên.Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 11(2): 63-67.
Maxwell, C.V., Buchanan, D.S., Owens, F.N., et al., 1983. Effect of probiotic supplementation on performance, fecal parameters and digestibility in growing finishing swine. Oklahoma Agriculture Experiment Station Animal Science Research Report. 114:157.
Mountzouris, K.C., Tsitrsikos, P. and Palamidi, I., 2010. Effects of probiotic inclusion levels in broiler nutrition on growth performance, nutrient digestibility, plasma immunoglobulins and cecal microflora composition. Poultry Science. 89(1): 58-67.
Nitsan, Z., Ben-Avraham, G., Zerof, Z., et al., 1991. Growth and development of the digestive organs and some enzymes in the broiler chicks after hatching. Br Poult Sci. 32: 515-523.
Palak, G.P., Shamini, S., Suzanne, B., et al., 2016. Preparation of Formalin-fixed Paraffin-embedded Tissue Cores for both RNA andDNA Extraction. Journal of Visuallized Experiments. (114): 54299.
Perdigon, G.S., Alvarze, E., Vintine, M., et al., 1999. Study of the possible mechanisms involved in the mucosal immune system activation by lactic acid bacteria. Journal of Dairy Science. 82: 1108-1114.
Phan Lục, Bạch Mạnh Điều và Phan Tuấn Dũng, 2003. Tình trạng nhiễm cầu trùng của gà ở một số địa điểm thuộc các tỉnh phía Bắc và phác đồ điều trị. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Nông nghiệp. 2: 118-120.
Phạm Kim Đăng, Bùi Hữu Đoàn, Nguyễn Chí Thành, Nguyễn Thị Phương Giang và Nguyễn Bá Tiếp, 2016. Ảnh hưởng của probiotic bacillis dạng bào tử chịu nhiệt đến sinh trưởng, một số vi khuẩn và hình thái vi thể biểu mô đường ruột gà Ross 308 sau nở đến 45 ngày tuổi. Tạp chí khoa học kỹ thuật chăn nuôi. 205: 37-42.
Tokach, M.D., Goodband, R.D. and Nelssen, J.L., 1992. Influence of weaning weight and growth during the first week post-weaning on subsequent pig performance. Swine Day: Kansas State University 1992: 15-17.
Trần Đức Hoàn, Đoàn Thị Thảo, Đặng Hồng Quyên, Nguyễn Xuân Hải và Nguyễn Bá Tiếp, 2017. Hiệu quả chế phẩm probiotic trong phòng bệnh cầu trùng trên gà. Tạp chí Khoa học kỹ thuật Thú y. 24(7): 61-67.
Uraisha, R.,Santosh, O.R., Ghaneshree, M., et al., 2019. A novel Bacillus based multi-strain probiotic improves growth performance and intestinal properties of Clostridium perfringenschallenged broilers. Poultry Science. 0: 1-11.
Yan, W., Jing, S., Hang, Z., et al., 2017. Effect of probiotics on the meat flavour and gut microbiota of chicken. Scientific report. 7: 6400.