ẢNH HƯỞNG CỦA CÁC MỨC NĂNG LƯỢNG TRAO ĐỔI (ME) TRONG KHẨU PHẦN ĂN ĐẾN SỰ TĂNG TRƯỞNG, CHẤT LƯỢNG QUẦY THỊT VÀ CÁC CHỈ TIÊU DỊCH MANH TRÀNG CỦA THỎ LAI (THỎ ĐỊA PHƯƠNG X THỎ NEW ZEALAND) Ở ĐỒNG BẰNG SÔNG CỬU LONG
Abstract
Tóm tắt
Article Details
Tài liệu tham khảo
Aboul-Ela S., K. Abd El-Galil and F. A. Ali, 2000. Effect of dietary fiber and energy levels on performance of post-weaning rabbits, Proceedings of the 7thWorld Rabbit Congress Vol. C, 4-7 July 2000, Valencia, Spain: 61-67.
AOAC, 1990. Official methods of analysis 15thedition, Association of Official Analytical Chemist, Washington DC, USA.
Barnett A. J. G. and R. L. Reid, 1957. Studies on the production of volatile fatty acids from grass by rumen liquor in an artificial rumen: the volatile fatty acid production from grass, Journal of Agricultural Science 48: 315-321.
Butcher C., M. J. Bryant, D. H. Machin, E. Owen and J. E. Owen, 1981. The effect of metabolizable energy concentration on performance and digestibility in growing rabbits, Tropical Animal Production 6(2): 93-100.
Chao H. Y. and F. C. Li, 2008. Effect of level of fibre on performance and digestion traits in growing rabbits, Animal Feed Science and Technology 144: 279–291.
de Blas C. and G. G. Mateos. 2010. Feed formulation. In: C. de Blas and J. Wiseman (Editors). Nutrition of the rabbit 2ndedition, CAB International, Wallingford, UK: 222-232.
Hernández P. and F. Gondret, 2006. Rabbit meat quality. In: L. Maertens and P. Coudert (Editors). Recent advances in rabbit sciences, Institute for Agricultural and Fisheries Research, Animal Science Unit, Melle, Belgium: 269-290.
INRA, 1984. L’alimentation des Animaux Monogastriques: Porc, Lapin, Volailles, Institute de la Recherche Agronomique, Paris, France: 282 pp.
Lebas F., 2004. Reflection on rabbit nutrition with a special emphasis on feed ingredients utilization, Proceedings of the 8thWorld Rabbit Congress, 7-10 September 2004, Puebla, Mexico: 686-736.
Maertens L., M. T. Perez, M. Villamide, C. Cervera, T. Gidenne and G. Xiccato, 2002. Nutritive value of raw materials for rabbits: Egran tables 2002, World Rabbit Science 10: 157-166.
McDonald P., R. A. Edwards, J. F. D. Greenhagh and C. A. Morgan, 2002. Animal Nutrition 6thedition, Longman Scientific and Technical, NY, USA.
Nguyen Ba Trung and N. T. Xoan, 2010. The growth of F1 hybrid and local rabbits fed grasses and concentrate, Climate Change and Resource Depletion, 9-11 November 2010, Champasack University, Pakse, Lao:
http://www.mekarn.org/workshops/pakse/html/trung.htm.
Nguyen Huu Tam, V. T. Tuan, V. Lam, B. P. T. Hang and T. R. Preston, 2009. Effects on growth of rabbits of supplementing a basal diet of water spinach (Ipomoea aquatica) with vegetable wastes and paddy rice, Livestock Research for Rural Development 21 (10): http://www.lrrd.org/lrrd21/10/hang21174.htm.
Nguyễn Văn Thu và Nguyễn Thị Kim Đông, 2013. Ảnh hưởng của các mức độ xơ trung tính (neutral detergent fiber - NDF) trong khẩu phần đến sự tiêu thụ thức ăn, tỉ lệ tiêu hóa dưỡng chất và sự tích lũy đạm của cừu từ 3 đến 5 tháng tuổi, Tạp chí Khoa học Trường Đại học Cần Thơ - Phần B: Nông nghiệp, Thủy sản và Công nghệ Sinh học 28: 8-14.
Nguyễn Xuân Trạch, Nguyễn Thị Dương Huyền, Nguyễn Ngọc Bằng, Mai Thị Thơm, 2012. Ảnh hưởng của tỷ lệ cỏ voi (Pennisetum purpureum) và rau muống (Ipomoea aquatica) trong khẩu phần đến hiệu quả sử dụng thức ăn và năng suất của thỏ thịt Newzealand, Tạp chí Khoa học và Phát triển 10(2): 325 – 329.
NRC, 1977. Nutrient requirements of rabbits 2ndedition, National Academic of Science, Washington DC, USA: 35 pp.
Obinne J. I. and F. U. C. Mmereole, 2010. Effects of different dietary crude protein and energy levels on production performance, carcass characteristics and organ weights of rabbits raised under the humid environment of nigeria, Agricultura Tropica et Subtropica 43(4): 285-290.
QCVN 01-75:2011/BNNPTNT, 2001. Quy chuẩn kỹ thuật Quốc gia về khảo nghiệm, kiểm định thỏ giống, Cục Chăn nuôi, Bộ Nông nghiệp và Phát triển Nông thôn: 4pp.
Robert M. C., 2001. Integration of rabbit production into populated areas, Especially in Hot Climates 6(1): 18-20.
Robertson J. B. and P. J. Van Soest, 1981. The detergent system of analysis and its application to human foods, Chapter 9. In: W.P.T. James and O.Theander(Editors). The analysis of dietary fiber in foods, Marcel Dekker, NY, USA: 123–158.
Van Soest P. J., J. B. Robertson and B. A. Lewis, 1991. Symposium: Carbohydrate methodology, metabolism and nutritional implications in dairy cattle: methods for dietary fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition, Journal of Dairy Science 74: 3585-3597.
Xiccato G. and A. Trocino, 2010. Energy and protein metabolism and requirements. In: C. de Blas and J. Wiseman (Editors). Nutrition of the Rabbit 2ndedition, CAB International, Wallingford, UK: 83-84.